Bihar hírei

2018.07.23. 09:26

Vetélkedők, gasztronómia, gumifüst Nagykágyán

Családi napokat ültek a nagykágyaiak július utolsó előtti hétvégéjén. A rendezvények létrejöttét a székelyhídi önkormányzat és a helyi református egyházközség támogatta. Szombaton főzőverseny, gyermekvetélkedők és motorosbemutató színesítette a programot.

Családi napokat ültek a nagykágyaiak július utolsó előtti hétvégéjén. A rendezvények létrejöttét a székelyhídi önkormányzat és a helyi református egyházközség támogatta. Szombaton főzőverseny, gyermekvetélkedők és motorosbemutató színesítette a programot.Az eseménysor nyitónapjának délelőttjén pára ülte meg a Pongrácz grófok kápolnája előtti teret. Az előző este záporral búcsúzott, félő volt, hogy a szombati szabadtéri rendezvények sem folynak le zavartalanul. Az egyenletesre nyírt futballpálya időben elő volt készítve a rögtönzött bajnoksághoz. De még mielőtt labdába rúghattak volna a fiatalok, Bán Alpár helyi református lelkipásztor reggeli áhítatra invitálta a fürge lábúakat. Ezúttal a labdarúgók foglalták el a lelátót, míg a lelkipásztor egyedül „uralta” a pályát. Az igehirdetés a lelkész ösztönzésére csakhamar interaktív jellegűvé vált, a kezdetben visszahúzódó játékosok vették a „labdát”, izgalmas beszélgetés alakult ki. Mivel kispályás versengés zajlott, a teret kettéosztották, így egyszerre négy csapat játékát követhette nyomon a közönség. Juhász György, a sportvetélkedő szervezője a kezdőrúgást megelőzően elmondta, hogy 2x10 perces csoportmérkőzésekre kerül sor, a helyosztó meccsek pedig 2x2 perccel hosszabbodnak. A hirtelen meleg, a nagy páratartalmú levegő próbára tette a játékosok állóképességét. A nagyváradi Feketenyulak bírták legjobban az iramot, maguk mögé utasítva sorrendben a szalacsi és az éradonyi labdarúgókat.

Versenyek, nyertesek

Miközben focilázban égtek a lelátón ülők, addig matuzsálemkorú fák árnyékában lángnyelvek nyaldosták a finom étkeket rejtő bográcsokat. Az egyházi vezetőkbe vetett bizalom a csokalyi családi napot követően sem satnyult (ahol az ítészek lelkipásztorok voltak), hisz az étkek rangsorolására Kovács Tibor és Cristian Meze mellé Bán Alpár tiszteletest is felkérték. A nyolc benevezett üstvitéz közül a maximális 30 pontszámot Nagy Attila „Kuli” érdemelte ki, jókai babgulyása verhetetlen volt. Megjegyezzük, hogy az elmúlt évben is ő volt az ízek nagymestere. Az Aranyászok csapata által készített babgulyás alig maradt le Kuli híres étkétől, hisz 27 pontot kasszíroztak be. Mindez elmondható az Ifik társaságáról, akiknek gulyáslevese mindössze két ponttal csúszott le a dobogó második fokáról. A közelben lévő iskolaudvaron gyermekek vetélkedtek Juhász Noémi felügyeletével. Az aszfaltrajz-versenyt és bicikligyorsaságit, szlalomozással nehezítve, Farkas Patrik nyerte. Ez a legény címvédő is egyben, hisz az elmúlt évi faluünnepen szerzett elsőbbségét megőrizte. Az aszfaltot pingálók második helyezettje Hevesi Krisztián lett, a harmadik pedig Horváth Zsófia. A drótszamarak lovaglásában második helyet szerezte meg Papp Ákos, megelőzve Tivadar Mariust. Lányok is bemutatták bringás tudományukat, Fodor Melánia és Juhász Dóra keményen pedáloztak. Függetlenül az elért eredménytől, minden résztvevő gyermek ajándékot és emléklapot kapott a szervezőktől. Ezzel még nem ért véget a gyermekek szórakoztatása, hisz egész nap játékpark várta őket. Eljöttek a Nagyváradi Zabhegyező Animátorok Egyesületének tagjai is, ők kézműves foglalkozással fejlesztették a készségeket, ahogyan a falmászás is a nem kevés bátorság mellé ügyességet igényelt.

Motoros fenevadak

Jól benne voltunk a délutánban, amikor a közeli, frissen aszfaltozott utcarészen felbőgtek a lóerők. Fekete Katalin lelkes buzdítását faluszélig röppentették a hangszórók hordozta decibelek: „Megérkeztek Nagykágyára a törökszentmiklósi motoros fenevadak! Köszöntsük nagy szeretettel, tapssal és véget nem érő ovációval Szőllősi Pétert (Pepét) és Szűrös Zoltánt (Gorillát), a gumiszaggató, aszfaltzúzó motoros betyárokat”. Nem kellett sokat biztatni a nézőket, hisz a két vasszelídítő akrobatikus, show elemekkel tűzdelt produkciója ámulatba ejtett mindenkit. Fekete Katalin a látvány nyújtotta izgalmak közepette még egy lírai mondattal is ráerősített: „Az élet egy gumifüstfelhőbe burkolt ámokfutás”. A futballpálya melletti tér egyre inkább benépesült, kelendőek voltak a sörsátrak portékái, de a fagylaltárus sem tétlenkedett. A Kerozin együttes retro koncertjére megtelt a szabadtéri színpad környéke, azt követően pedig gépzenére táncoltak a fiatalok. Egyházi jellegbe csapott át a családi napok másnapja. Vasárnap délelőtt ünnepi istentiszteletre hívogattak a református templom harangjai, amit a gyülekezeti háznál szeretetvendégség követett. Zárásként pedig az egyházközség fiataljainak műsorát lehetett megtekinteni.

Borczi Máté

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!