Bihar hírei

2018.06.05. 10:00

Az ötvenedik Sóvám-ünnepséget tartották Réven

Ötvenedik alkalommal rendezték meg az elmúlt hétvégén Réven a Sóvám-ünnepségeket. A rendezvény kiállításmegnyitóval, majd teniszpálya-avatóval indult. A sóval megrakott tutaj érkezését több százan várták a révi szoros bejáratánál, az új hídnál.

Ötvenedik alkalommal rendezték meg az elmúlt hétvégén Réven a Sóvám-ünnepségeket. A rendezvény kiállításmegnyitóval, majd teniszpálya-avatóval indult. A sóval megrakott tutaj érkezését több százan várták a révi szoros bejáratánál, az új hídnál.

A már pénteken Révre érkezett anyaországi vendégek közül szombaton délelőtt egyesek raftingon, mások erdei sétán vettek részt. Délután a május végén Réven tartott alkotótáborban készült festmények, fotók kiállítását nyitották meg a helyi turisztikai inkubátorházban. A megjelenteket Dorel Cosma polgármester köszöntötte, majd Csapláros László szoboszlói galériatulajdonos mutatta be a művészeket. Megtudtuk, hogy a helyi amatőr festők mellett Bán Tibor, Bimbó Tamás, Barnóczky György anyaországi festők varázsolták vászonra Rév és környéke szépségeit. Hozzájuk csatlakozott még Magyari Brigitta nagyváradi fotóművész. A kiállítás június 12-én Szoboszlóra, a helyi művelődési házba kerül majd át. Szabó Ödön képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy Szoboszló és Rév kapcsolata egy közös, határon átívelő pályázattal indult, és a projekt befejezésével nem zárult le, továbbra is élő maradt. A művészek közül Ferchezeu Vasile révi festő és Magyari Brigitta nagyváradi fotóművész osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel, Meleg Vilmos színművész adott elő három alkalomhoz illő verset. Ezt követően került sor az inkubátorház mellett épült szintetikus teniszpálya avatására. Dorel Cosma polgármestertől megtudhattuk, hogy a 130.000 lej plusz áfa értékű beruházás a helyi és a Megyei Tanács támogatásával készült el. Szabó Ödön kiemelte: szép eredmények érhetők el, ha a megyei, illetve a helyi önkormányzatok támogatják egymást. Az avatószalagot Dorel Cosma és Szabó Ödön vágta át.

Közös vacsora

Fél hatkor a sóval megrakott tutaj érkezését több százan várták a révi szoros bejáratánál, az új hídnál. A folyón érkezőket Dorel Cosma szólította megállásra, majd miután a tutaj kikötött, behajtotta a fuvarozott sóért járó vámot. Ezt követően a közeli futballpályára, a Sóvám-ünnepségek helyszínére invitálta a jelenlévőket és hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt, külön köszöntve a hajdúszoboszlói, felsőpakonyi, valamint a székkutasi vendégeket. A szombati nap a község amatőr tánccsoportjainak fellépésével folytatódott, őket a Nuntașii Bihorului csoport, majd Jessie követte, az est szabadtéri diszkóval zárult. A helyi és a testvértelepülések önkormányzatainak képviselői, a magyarországi küldöttségek tagjai este közös vacsorán találkoztak. Vasárnap a helyi Polgármesteri Hivatalé mellett még öt csapat, köztük a székkutasi és felsőpakonyi testvértelepülések csapatai főzték a bográcsost, töltött káposztát és a marhapörköltet, így sorra kóstolgathatták a kilátogatók az ínyencségeket. A testvértelepülések küldöttségei a református istentiszteleten vettek részt, ahol Vladár Sándor székkutasi református lelkipásztor volt az igehirdető. Üdvözölte a jelenlévőket Rostas Péter székkutasi alpolgármester, Szabó Emese kutasi és Papp Norbert pakonyi képviselő. Végül, de nem utolsó sorban Papp Csaba helyi lelkész üdvözölte őexcellenciája báró Török Istvánt, a német lovagrend magas rangú tisztjét, aki lovagi öltözetben jelent meg az eseményen.

Ötven galamb

Délben a Sebes-Körös menti településekről érkezett amatőr néptánccsoportok felvonulását a révi elöljárók mellett Ioan Mang, a Megyei Tanács alelnöke, Emilian Pavel EP-képviselő, Gavrila Ghilea és Gherman Dumitru parlamenti képviselők vezették. A színpadon Dorel Cosma köszöntötte a megjelenteket, majd Nagy János pakonyi polgármester, Rostás Péter székkutasi alpolgármester, míg a hadúszoboszlóiak nevében Lévay Enikő, a külkapcsolatokért felelős referens tolmácsolta jókívánságait a révieknek. Szót kaptak a jelenlévő politikusok is. Ezt követően 50 postagalambot engedtek fel az 50. alkalommal megrendezett Sóvám-ünnepségek tiszteletére. Délután hét óráig a Sebes-Körös menti népi amatőr együttesek szórakoztatták a nagyérdeműt, köztük egyedüli magyarként a telegdi Pacsirták, közben kiosztották a legjobb főzőcsapatoknak járó díjakat. A verseny fődíját a Fekete Kecske nevű révi csapat nyerte. Este hét órától a magyarországi Csocsesz, illetve Angela Rusu, Adrian Sina&AZA, majd a Phoenix zenekar teremtett remek hangulatot a révi futballpályán. Tizenegy órakor pompás tűzijátékkal zárultak az idei Sóvám-ünnepségek.

Hasas János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!