Bihar hírei

2018.05.15. 12:17

Szalontai Csonkatorony a Múzeumok éjszakáján

Bekapcsolódik a Múzeumok éjszakája országos romániai rendezvénysorozatba a nagyszalotnai Arany János Emlékmúzeum: május 19-én, szombaton éjfélig várja látogatóit.

Bekapcsolódik a Múzeumok éjszakája országos romániai rendezvénysorozatba a nagyszalotnai Arany János Emlékmúzeum: május 19-én, szombaton éjfélig várja látogatóit.

Köztudott, hogy Románia legrégebbi irdalmi emlékmúzeuma Nagyszalontán található, a magyar irodalom legnagyobb költőjének, Arany Jánosnak állít emléket. Jelenlegi helyén, a Csonkatoronyban 1899-ben nyitott meg az intézmény, és azóta folyamatosan üzemel, csak a háborúk idején tartott rövidebb időszakokban zárva. A megnyitás óta eltelt közel 120 év alatt a tárgyi hagyaték komolyabb restaurálására nem került sor, állagát a torony épületének kétméter vastag falai próbálták megőrízni. 2017-ben, a költő születésének 200. évében a magyar kormány anyagi segítségével kerülhetett sor a rég esedékes munkára, melynek során az épületet a jelen kor követelményeinek szintjére emelték, a kiállított tárgyakat pedig restaurálták. A megújult tárlat ünnepélyes avatására 2018 márciusában került sor. Az emlékhely immár nem csak tartalmában, de látványában is felzárkózott a rangos múzeumok sorába.

Színes programok

2018-ban a múzeumok éjszakája rendezvényt május 19-én, szombaton ünneplik Romániában. Az országos rendezvénybe idén először a nagyszalontai múzeum is bekapcsolódik. Hosszított nyitvatartással, modern tárlatvezetéssel várja látogatóit, s aki felkeresi a múzeumot, az megtekintheti a nagyszalontai születésű R. Kis Hajnalka fotóiból készült kiállítást az Arany Palotában; a könyvtárban 10-12 óra között Arany János életét és munkásságát bemutató előadást tekinthetnek meg (a román nyelvű előadás időtartama 15 perc, a lejátszása ez említett időszakban folyamatos). A múzeum udvarán délután 17 órától zenés irodalmi összeállítás látható, majd 20 órától a dzsessz, rock, fankie és blues számokat játszó Fusion együttes lép fel. Minden érdeklődőt szeretettel vár a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeum!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!