Bihar hírei

2018.05.10. 12:50

Közfürdő és mosoda létesül Diószegen

Ha nem is párját rikító, de felénk még mindenképpen ritkaságszámba menő kezdeményezés Diószegen: úgynevezett közfürdőt és mosodát létesítenek a hátrányos helyzetű lakossági rétegnek.

Ha nem is párját rikító, de felénk még mindenképpen ritkaságszámba menő kezdeményezés Diószegen: úgynevezett közfürdőt és mosodát létesítenek a hátrányos helyzetű lakossági rétegnek.

"Ha akarjuk, ha nem, sajnos vannak olyan lakosok is, akiknek nem adatott és nem adatik meg saját fürdőszoba. Nem hunyhatunk szemet e probléma felett és nem tehetünk úgy, mintha ez nem létezne", fogalmazott Mados Attila diószegi polgármester azzal kapcsolatban, hogy egy 4 konténerből álló "épület-komplexumot" állítanak működésbe közfürdő és mosoda rendeltetéssel. Kérdésünkre az elöljáró elmondta: egy EU-s pályázat része a megvalósítás, célja a hátrányos helyzetű lakossági réteg felzárkóztatása. Nagyon örülnek ennek a lehetőségnek, fejtette ki a polgármester, amelyhez hasonló működik már, ha más úton-módon jött is létre, például Tenkén. Az ottani tapasztalat azt mutatja, hogy a megcélzott réteg megszokja a létesítmény használatát, amit egyben egy szocializációs-nevelési munka eredményeként lehetne elkönyvelni. A részletekről megtudtuk: a 4 konténerből 1 - 1 női illetve férfi tisztálkodóhelyiség, egyben vannak az ipari mosógépek, illetve a női és férfi illemhelyek, a negyedikben mindez mozgássérülteknek és utóbbi az egész, összefüggő komplexum bejárata.

Működtetési részletek

Mindennek működtetéséhez közművesítés is szükséges, erről megtudtuk, hogy a folyóvizet és az áramot rövidesen bevezetik, addig pedig, amíg a csatornahálózat odaér a Szigetre (ami a község romák lakta része, ott található a felépítmény), egy nagyobb ülepítőt fognak használni. Újabb sarkalatos kérdés: ki állja a költségeket. Részben az önkormányzat, részben a kedvezményezettek, hiszen például a mosógépek érmékkel fognak működni. A községben nem mindenki fogadta kitörő örömmel a beruházást. A polgármester nem lepődött meg ezen, tudja, hogy sokak szerint másra kellene forrásaikat fordítsák, de kifejtette: 16 párhuzamosan futó pályázatuk van, nem lehet csak mindig aszfaltozással vagy vízvezetéssel foglalkozni, hiszen egyik sem zárja ki a másikat. Mintegy konzekvenciaként azzal zártuk a beszélgetést, hogy érdeklődéssel várjuk, miként fog majd működni a gyakorlatban mindez, mennyire lesznek fogadókészek a lehetőségre a kiszemeltek.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!