Bihar hírei

2018.05.02. 10:26

A lányok az informatikában...

Iskolás lányok körében népszerűsítette az IT szakmát a Bihar megyei RMDSZ Nőszervezet váradi, margittai és szalontai iskolákban a Lányok az informatikában? kérdésre keresve a választ.

Iskolás lányok körében népszerűsítette az IT szakmát a Bihar megyei RMDSZ Nőszervezet váradi, margittai és szalontai iskolákban a Lányok az informatikában? kérdésre keresve a választ.

Európai Uniós kezdeményezésre hozták létre a lányok az informatikában világnapot. Célja olyan globális környezet kialakítása, amelyben a lányok és fiatal nők is sok ösztönzést kapnak arra, hogy az informatikai szektorban vállaljanak munkát, építsenek karriert. A világnap minden évben április negyedik csütörtökére esik, így idén az infós lányokat április 26-án ünnepelték. A Bihar Megyei Nőszervezet számos iskolát bejárva Lányok az informatikában? kérdésre kereste a választ. Mivel a számítástechnika világa folyamatosan változik, a generációk váltják egymást, ezért olyan diákokat kerestek fel, akik a változások élére állhatnak. Vitatott kérdés napjainkban, hogy illik-e az informatikus szakma egy kifinomult hölgyhöz, egyáltalán érdekelheti-e a lányokat a számítástechnika? A Bihar Megyei Nőszervezet szerint férfitársaikhoz hasonlóan, a hölgyek is vonzódhatnak a szerverekhez, informatikához és mindenhez, ami ehhez a területhez tartozik, és a nők is képesek helytállni ezen a szakterületen. A rendezvény során a Nőszervezet tagjai arra buzdították a fiatal lányokat, hogy törjenek ki a monotonitásból és bátran, talpraesetten merüljenek el az informatika világában, mert ez a jövő.

Középiskolásokhoz is

Vidéken a margittai Horváth János Elméleti Líceumba és a nagyszalontai Arany János Általános Iskolába mentek el a szakemberek.

Nagyváradon nem csak középiskolásokhoz, hanem a Dimitrie Cantemir Általános Iskola 6-8. osztályos diákjaihoz is ellátogattak, akik megtekintettek egy Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes által szerkesztett bemutatót, melynek címe Lányok a digitális korban volt. Baumann Mária aligazgató és Bálint Beáta magyartanárnő, a bemutató megtekintése után kezdeményezett beszélgetésben kitértek arra, hogy a jövőben egyre nagyobb szerepet kap az informatika és számítástechnika az életünkben. „Nőként is felelősségünk, hogy lépést tartsunk a technikai újításokkal illetve, hogy szerepet vállaljunk ebben az iparágban is.”- fogalmaztak.

A Művészeti Líceumban Nagy Gabriella aligazgatónő a digitális világ által nyújtott lehetőségeket és ezek felhasználásának lehetőségeit vázolta fel a diákok előtt, majd egy zenés kisfilm megtekintésével zárult a program, amelyben a techonlógiai fejlődés hatásaittekintették meg a diákok, természetesen a nap tematikájához igazodva női szereplőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!