Bihar hírei

2018.04.16. 08:31

Továbbra is elkötelezett támogatói lesznek az Érmelléknek

Debrecen a továbbiakban is elkötelezett támogatója lesz az Érmelléknek, a borvidéknek, az ehhez kapcsolódó rendezvényeknek, és a terveket a Bihar Megyei Tanács is támogatja, nyilatkozta lapunknak dr. Papp László polgármester és Pásztor Sándor, a Bihar megyei Tanács elnöke.

Debrecen a továbbiakban is elkötelezett támogatója lesz az Érmelléknek, a borvidéknek, az ehhez kapcsolódó rendezvényeknek, és a terveket a Bihar Megyei Tanács is támogatja, nyilatkozta lapunknak dr. Papp László polgármester és Pásztor Sándor, a Bihar megyei Tanács elnöke.

Nemrégiben tartották meg Bihardiószegen a május végén sorra kerülő II. Bakator Bor és Gasztrofesztivál beharangozóját, melynek keretében bakatortöveket ajándékoztak fiatal gazdáknak, hogy újra elterjedjen az őshonos szőlőfajta. Az eseményen jelen volt dr. Papp László debreceni polgármester és Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke, akik lapunknak is nyilatkoztak.

– Miért támogatja a bakator szőlő visszaörökítését Debrecen? - kérdeztük dr. Papp Lászlót.

– Debrecen élénk és szoros kapcsolatot ápol a határon túli magyarsággal, ez egészen Székelyudvarhelyig nyúlik. Nagyon fontos, hogy a magunk módján és lehetőségeink szerint támogatásokat is tudjunk nyújtani. Ezt testesíti meg az a felajánlás is, amit jó két éve tettem, Nagyváradon egy borbálon: Debrecen városa őshonos bakatortöveket szeretne adományozni a helyi gazdáknak. Ennek elsődleges motivációja, hogy megpróbáljuk újraéleszteni azt a borvidéket, melyhez Debrecen évszázadok óta ezer szállal kötődik, hiszen, mint sokszor elmondtuk már, az Érmellék volt a városunk szőlőskertje, nem is volt igazi gazda, akinek itt nem volt birtoka. Ezt a történelmi kapcsolatot szeretnék a XXI. században megerősíteni, ezt szolgálja a szőlőtőkék adományozása.

– Miben segítette mindezt a tavalyi első Bakator Bor és Gasztrofesztivál?

– Szerintem a borfesztivál az egyik legsikeresebb marketing-eszköz az érmelléki borok számára, újra meg kell ismertetni, tudatosítani kell a bort szeretőkben azt, hogy ez a bor újra létezik, újra fogyasztható. Debrecen nagyon jó kapcsolatokat ápol a tokaji borvidékkel és törekszünk arra, hogy egyfajta közvetítő szerepet töltsünk be abban, hogy az ott felhalmozott szakmai tudás eljusson az Érmellékre. A Bakator Borfesztivál nagy lehetőség arra, hogy ismertté tegye nem csak a bakatort, de a többi, innen származó bort is. Én javasoltam a polgármester úrnak (Mados Attila, Diószeg elöljárója – szerz. megj.), hogy a fesztivál a bakator nevet vegye fel, hiszen korábban a Zichy Borfesztivál néven futott ez a rendezvény, amit Debrecen örömmel támogat. A város fő rendezvényszervező cége szakmai segítséget nyújt a lebonyolításban és Debrecen a továbbiakban is elkötelezett támogatója lesz az Érmelléknek, a borvidéknek és az ehhez kapcsolódó rendezvényeknek.

A megye is támogat

– Mivel segíthet a Bihar Megyei Tanács a cél elérésében? – kérdeztük Pásztor Sándor MT-elnököt.

– Már tavaly is társszervező volt a Megyei Tanács, próbáltuk anyagilag és logisztikailag is segíteni. Az egész Érmellékre vonatkozóan a megyei önkormányzat már tavaly kialakította az Érmelléki Fejlesztési Ügynökséget, ennek keretében egyik célunk, hogy kapcsolatot teremtünk ennek a virtuális vonalnak a mentén, amit határnak nevezünk, jórészt Hajdú Bihar megye és az érmellék között is. Több pályázatban is próbáltunk olyan segítséget nyújtani, hogy azok nyertessé válhassanak. A konkrét rendezvényre vonatkozóan dr. Papp László polgármesterrel már mintegy másfél éve tárgyaltuk ezt a napot, hiszen ez egy konkrét projektje volt Debrecennek, ott is voltam, amikor az erre vonatkozó döntést meghozták. A Megyei Tanács partner abban, hogy visszahozzuk a diószegi borvidék arculatát, jövőre már fel is vállalunk egy konkrét részt a projektből a már említett Érmelléki Fejlesztési Ügynökségen keresztül. Ez érthető egy anyagi segítség formájában, de azt gondolom, arra felé kell haladni, hogy egy területet vállaljunk be mi is és hozzuk vissza ennek a borvidéknek az egykori varázsát.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!