Bihar hírei

2018.04.05. 12:25

Felkészülten várják az ortodox húsvétot

Főleg az ortodox húsvét alatti biztonsági előírásokról esett szó azon a szerdai sajtótájékoztatón, melyen a prefektus, valamint a belügyminisztériumhoz tartozó intézmények vezetői vettek részt. Vegyes csapatok járőröznek majd nagy létszámban.

Főleg az ortodox húsvét alatti biztonsági előírásokról esett szó azon a szerdai sajtótájékoztatón, melyen a prefektus, valamint a belügyminisztériumhoz tartozó intézmények vezetői vettek részt. Vegyes csapatok járőröznek majd nagy létszámban.

Ioan Mihaiu prefektus a múltheti, Alsóbiharkristyór és az Arad megyei Halmágycsúcs (Vârfuri) közötti földcsuszamlás kapcsán elmondta: a két település között az út az egész hétvége során le volt zárva. Bár csütörtökön nekifogtak az útszakasz felszabadításához, a földcsuszamlás még utána is folytatódott. Péntek este tizenegy órakor értesítést kaptak a kormánytól arról, hogy hétfő reggelre el kell készülnie annak a dokumentációnak, mely a természeti katasztrófák esetére fenntartott alapból történő pénzigényléshez szükséges. Ennek nyomán szombat reggel összegyűltek a katasztrófavédelmi bizottság tagjai, s még vasárnap is dolgoztak a dokumentáció összeállításán, melyet végül hétfőn reggel sikerült továbbítaniuk. Az Alsóbiharkristyór és Halmágycsúcs közötti, valamint a vértop-hágói földcsuszamlás nyomán szükséges javításokra és biztonsági munkálatokra összesen hárommillió lejt igényeltek.

Járőrözés

A Via Carpatia európai autópálya rendszerrel kapcsolatban, melyről nemrég a Bihar Megyei Tanács székhelyén négy romániai megye elnökei és prefektusai szándéknyilatkozatot írtak alá, a prefektus elmondta: a dokumentumot eljuttatták a Közlekedésügyi Minisztériumhoz. Segítségükre van, hogy a Via Carpatica is azok között a hadügyi útvonalak között található, amelyekről a napokban döntött a NATO és az Európai Unió. Ez reményt ad arra, hogy a Nagyvárad és Arad közötti szakaszon is megépül majd az autópálya – mondta a prefektus.

A későbbiekben a húsvéti biztonsági előírásokról esett szó. Alin Haniș Bihar megyei rendőrfőparancsnok elmondta: péntektől hétfőig naponta több mint 80 járőrcsapat, azaz több mint 750 rendőr biztosít majd szolgálatot a megyében, a csendőrökkel, a határrendészekkel, valamint a tűzoltókkal együtt vegyes ellenőrző csapatok alakulnak majd. Főleg – de nem csak – azokon a helyeken lesznek jelen, ahol tömegek gyűlnek össze. A belügyminisztérium egy helikoptert is biztosít ellenőrzés céljából megyénknek. A rendőrfőparancsnok kérése a lakossághoz az, hogy mindenki vigyázzon javaira, zárja be a lakását, ha elmegy otthonról, ha pedig lopást, rablást, vagy más bűncselekményt észlelnek, haladéktalanul hívják az 112 sürgősségi számot.

Tumultus

Marin Bondar, a területi határőrség főparancsnoka elmondta: nagy forgalomra számítanak, ezért a határátkelőknél megnyitnak minden közlekedési sávot, továbbá mind a hét időszakos határátkelőt (ezek közül három Bihar, négy pedig Arad megyében található), s a szolgálatos határőrök számát is megnövelik. Mint megtudtuk, március 29 és április 2 között a tehergépjárművek nem léphették át a határt a magyarországi forgalomkorlátozás miatt, ezért még kedden is sorok voltak, Nagylaknál például 24 kilométeres sor képződött, s csak délután négy órára sikerült visszatérni a megszokott kerékvágásba. 48 óra leforgása alatt több mint tízezer tehergépjármű hagyta el az országot és több mint háromezer érkezett az országba. „A határátkelők ugyanolyanok mint tíz éve, azaz szűkre méretezettek, s ez határt szab erőfeszítéseinknek” - nyilatkozta. A katolikus húsvét során több mint tízezer román állampolgár jött haza, s ezúttal sokkal nagyobb tömegre számítanak, tette hozzá. Mint megtudtuk, április 15-ig nincs szisztematikus ellenőrzés, csak szúrópróbaszerű.

Biztonsági szabályok

Zoicaș Florin ezredes, a Crișana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (ISU) helyettes vezetője elmondta: több mint kétszáz munkatársuk teljesít majd szolgálatot megyénkben az elkövetkezendő napokban. Felhívta a figyelmet arra, hogy mind a templomok, kolostorok képviselői, mind a hívők tartsák be a biztonsági szabályokat – biztosítsanak látható vészkijáratot, s ha nagy acsődület, az istentiszeteletet tartsák meg kint, amennyiben az idő megengedi,továbbá nagyon vigyázzanak a gyertyákra – ezeket csak vízzel, homokkal ellátott speciális helyeken hagyják égni.

Ioan Bogdan, a Bihar megyei csendőrség főparancsnoka arról számolt be: több mint 140 csendőr biztosít majd szolgálatot ebben az időszakban, a rendőrökkel együtt, vegyes csapatokban járőröznek majd, s különösen a forgalmas templomok, kolostorok környékén vigyáznak majd a rendre, de Vertophágónál, továbbá Biharfüreden, Félixfürdőn és Püspökfürdőn is dolgoznak majd. Egyelőre a hegyi turisztikai útvonalak le vannak zárva a hó miatt, s Biharfüred és Csarnóháza között sem lehet közlekedni, tudtuk meg. A biztonságunkat szolgáló jó tanácsok között megemlítette: feltámadás éjszakáján legyünk különösen óvatosak, s miközben a gyertyalángra vigyázunk, ne feledkezzünk meg az értékeinkről sem - ilyenkor ugyanis zsebtolvajok szoktak garázdálkodni.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!