Bihar hírei

2018.04.18. 09:36

Bakator-napot tartottak nemrég Bihardiószegen

Jelentős esemény helyszíne volt a bihardiószegi Kultúrház. Dr. Papp László, Debrecen polgármestere és a Nagyváradi Borbarátnők Egyesülete hat fiatal szőlésznek-borásznak adományozott 500–500 darab piros bakator szőlőoltványt kiváltó Adományozó levelet.

Jelentős esemény helyszíne volt a bihardiószegi Kultúrház. Dr. Papp László, Debrecen polgármestere és a Nagyváradi Borbarátnők Egyesülete hat fiatal szőlésznek-borásznak adományozott 500–500 darab piros bakator szőlőoltványt kiváltó Adományozó levelet.

A nagyváradi Vura Vinotéka és a nagyváradi Borbarátnők Egyesülete negyedik alkalommal szervezi meg ez év április 20-án a Nagyváradi Bor Bált, ezúttal is azzal a nemes céllal, hogy az érmelléki borvidék újjászületését, megerősödését segítse, támogassa. Maurer Oszkár szerémségi borász (ez év januárjától a Külhoni Magyar Borászok Egyesületének Elnöke) és dr. Balla Géza Arad-ménesi borász, egyetemi tanár (a Külhoni Magyar Borászok Erdélyi Tagozata elnökének) szakmai irányítása mellett körvonalazódott és mára már fő célkitűzéssé vált az, hogy az Érmelléken egykor őshonos piros bakator szőlőfajtát kell visszatelepíteni.

„Debrecen szőlőskertje”

Pálfi Noémi, a Nagyváradi Borbarátnők Egyesületének elnöke az esemény szervezőjeként köszöntötte a meghívottakat, a szép számban megjelent érdeklődőket a bihardiószegi Bakator-napon, majd felvázolta, hogy milyen széleskörű összefogással történt és történik a gyűjtés az Érmellék javára. A Nagyváradi Bor Bál kapcsán első perctől az ügy mellé állt számos neves pincészet: dr. Balla Géza Pincészete, Maurer Oszkár Pincészete, Béres Szőlőbirtok és Pincészet, a Nachbil Borászat, a Kárásztelki Pezsgőpincészet, a Konyári Pince, a Tiszteletes Borpince és még számos érmelléki termelő. Az idén is Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa lesz a bál és az ügy védnöke. Főtámogató ezúttal is a Grup West Premium Kft. A szervező köszönetét fejezte ki minden érdeklődőnek, támogatónak és a bál iránt érdeklődőnek, résztvevőknek, külön kiemelve a Vura család nagyvonalú segítségét. Végül azt is elmondta, hogy óriási volt az érdeklődés az oltványok iránt, ebben az évben 3000 oltványt sikerült beszerezni, jövőre pedig legalább 10.000 darabot szeretnének a borvidéken kiosztani. Dr. Papp László polgármester felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy az Érmellék egykor Debrecen szőlőskertje volt és szívügye az, hogy ez a borvidék visszanyerje egykori megbecsült hírnevét. A Bor Bál fővédnökeként már három évvel ezelőtt vállalta azt, hogy a debreceni önkormányzat 5000 db. bakator oltványt vásárol, és fontosnak tartja a konkrét segítséget. Fontos, hogy a fiatalok lássanak pozitív jövőképet maguk előtt és céltudatosan képezzék magukat hogy itthon, a szülőföldön legyenek sikeresek. Beszédében kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem Mádon hoz létre egy kutatóintézetet, és szeretné, hogy a két borvidék (Tokaj és Érmellék) összekapcsolódjon, egymásra találjon, mert így könnyebben lesz átadható a Tokajban felhalmozódott hatalmas tudás és tapasztalat.

Egyre többen

A polgármester után Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke köszöntötte és üdvözölte a kezdeményezést, és felvállalta azt, hogy jövőre Bihar megye is annyi oltványt adományoz majd a borvidéknek, mint Debrecen városa. Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere örömmel köszönte meg azt az összefogást és a segítő szándékot, amely a szőlő-ügy kapcsán kibontakozott. Dr. Balla Géza, a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete Erdélyi Tagozatának elnöke azt fejtette ki, hogy ez a kezdeményezés egyedülálló. A Magyar Kormánnyal és a szakminisztériummal már azon a Schams Ferenc-terven dolgoznak, amelynek fő célja a határon túli borvidékek fejlesztése és az őshonos szőlőfajták visszahonosítása. Kérte is a termelőket, hogy törekedjenek minél magasabb minőségre és bátran keressék meg, ha kérdéseik vannak. Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke is kiemelte az összefogás jelentőségét, támogatásáról biztosította az „ügyet” és a termelőket. Heit Lóránd helybéli gazda, a Bakator Szövetség elnöke szintén az összefogás jelentőségét hangsúlyozta. Majd elmondta, hogy ő már 2011-ben telepített piros bakatort, amely akkor még „csepp volt a tengerben” és örül, hogy mára már szárba szökkent az egykori álom és terv. Az ő oltványai az avasújvárosi Bartos István piros bakator vesszőiből lettek, a tavaly pedig tőle vitték a szaporítóanyagot az oltványosokhoz, hogy most kiosztásra kerüljenek. Pálfi Noémi örömét fejezte ki, hogy egyre többen érdeklődnek a történelmi jelentőségű ügy iránt. Nemrég éppen az egri Eszterházy Károly Egyetem rektora, dr. Liptai Kálmán és az Egyetem Szőlészeti-Borászati Kutatóintézetének igazgatója, dr. Váczy Kálmán jelezték, hogy szeretnének a Bakator Projektbe bekapcsolódni tudományos kutatásokkal, és szeretnének együttműködni az őshonos szőlőfajták egyre jobb megismerése és elterjesztése érdekében.

Adományozó levél

Az ünnepi beszédeket követően dr. Papp Lászlótól és Pálfi Noémitől Rittner Tímea, Piheni Annamária, Czapp Árpád Szilárd, Erdei Mátyás, Erdei Tamás és Heit Lóránd vehették át az Adományozó Levelet az 500 db. piros bakator oltványról. A debreceni önkormányzat 2000 darabot, míg a Nagyváradi Borbarátnők Egyesülete 1000 darabot finanszíroz ebben az évben. A Gálospetri Magyar Tájház udvarára szintén adományoztak 10 szőlőoltványt, dr. Kéri Gáspár helytörténész kérésére.

Egyedülálló kezdeményezések

Március 24-én Bakator Nap volt Bihardiószegen. Aznap tartották a május 26-án immár másodszor megrendezésre kerülő Bakator Bor- és Gasztrofesztivál nemzetközi sajtótájékoztatóját, valamint a fesztivál borainak zsűrizését. A Nagyváradi Bor Bál és a Bihardiószegi Bakator Fesztivál egyedülálló kezdeményezések Erdélyben és Partiumban, mert egy történelmi borvidék felemelését szolgálják úgy, hogy közben a közösség építése is megtörténik (megtörténhet). A szervezők köszönetet mondanak a Bihardiószegi Önkormányzatnak, Mados Attila polgármesternek és a Zichy Gazdakörnek az állófogadás biztosításáért, az esemény lebonyolításában nyújtott teljes körű segítségért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!