Bihar hírei

2018.03.08. 09:31

Ünnepélyes terminál-avatás Mezőtelegden

Kétmillió eurót meghaladó beruházás nyomán épült az az autógáz terminál a MOL Románia mezőtelegdi bázistelepén, melyet tegnap délelőtt, ünnepélyes keretek között avattak fel. Mint a helyszínen megtudtuk, az új terminál négy új munkahelyet teremtett.

Kétmillió eurót meghaladó beruházás nyomán épült az az autógáz terminál a MOL Románia mezőtelegdi bázistelepén, melyet tegnap délelőtt, ünnepélyes keretek között avattak fel. Mint a helyszínen megtudtuk, az új terminál négy új munkahelyet teremtett.

Amint a terminál létrehozataláért felelős Fülöp Tibortól, a MOL Románia LPG-termékigazgatójától megtudtuk, a terminál négy, egyenként 150 köbméteres tartályból, vasúti lefejtőből, szivattyú-kompresszor egységekből, tároló és töltő kapacitásokból, valamint kézzel és szenzorokkal működő biztonsági felszerelésekből áll, mely utóbbiak egy esetleges szivárgás esetén azonnal le tudják állítani a rendszert. Maga az építkezés körülbelül négy hónapot vett igénybe, de előtte nagyjából ugyanennyi időbe tellett megszerezni az összes szükséges engedélyt. Tavaly október táján fejeződtek be a tulajdonképpeni munkálatok, ezt követően zajlott a rendszer ellenőrzése, s idén, január 22-én kezdték el itt az autógáz értékesítését. A munkálatokat a bukaresti Setraco Holding végezte el, kifogástalan minőségben. Mint megtudtuk, az új terminál négy új munkahelyet teremtett.

Stratégiai

Alföldi Attila, a mezőtelegdi telep vezetője elmondta: az új terminál létesítését egy új jogszabály tette szükségessé, mely előírta, hogy az üzemanyagokat rögzített tartályokba kell lefejteni, nem lehet tartályvagonokból értékesíteni. A határidő, ameddig ezt kötelezőképpen be kellett vezetni, 2016 augusztusában járt le, s ettől fogva más úton-módon kellett beszerezniük az autógázt, egészen idén januárig. Nagyon fontos beruházásról van szó, tette hozzá, azért is, mert a gázzal történő kereskedés felszálló ágban van, a kúthálózat bővülése és a portfólió növekedése nyomán a telepnek is alkalmazkodnia kellett a megnövekedett igényekhez. A mezőtelegdi bázistelep egyébként is stratégiai fontosságú, hiszen emellett a hazai MOL-nak csak Giurgiuban van még telephelye, így a Bihar megyeinek tulajdonképpen Erdélynek a legnagyobb részét kell ellátnia. Az üzemanyagot a magyarországi MOL-tól kapják.

A tegnapi rendezvényen, miután mindenki magára öltötte a speciális védőöltözéket, Fülöp Tibor vezetésével megtekinthették a telephelyet, nemcsak az új terminált, hanem a korábbi beruházásokat is. A MOL által felvásárolt terület meghaladja a 11 hektárt, egyelőre azonban 4,5 hektárnyi van beépítve, melyből az új terminál egy hektárt foglal el. Megtudhattuk egyebek mellett: az új terminál részét képezi a két amerikai Sterling szivattyú-kompresszor egység, melyekre különösen büszke, s melyeket működés közben hallgatni külön élvezetet jelent a szakavatott számára. A terminál különféle biztonsági berendezésekkel van ellátva – többek között automata térfogat- és hőmérsékletmérő műszerekkel, tűzoltórendszerekkel, korai veszély-felismerő szenzorokkal és riasztókkal. Amikor a szenzorok a legapróbb nyílt lángot érzékelik, azonnal leáll a rendszer és vészjelzéseket ad le – ezt egyébként ki is próbálták és a nem kis ijedtséget keltett a telephelyen.

Nagyszerű emberek

A bemutatót rövid ünnepség követte. Cătălin Constantinescu, a MOL Románia kereskedelmi és logisztikai igazgatója elmondta: a nemzetközi cég harminc országban van jelen, 25 ezer alkalmazottja van, mintegy kétezer benzinkútból álló hálózattal rendelkezik. Romániában 1995 óta van jelen, s itteni telephelyeik egy hosszú távú fejlesztési program részét képezik. A hatszáz köbméter kapacitású állomás reményeik szerint évente 20–30 ezer tonna autógázt fog értékesíteni. Köszönetet mondott többek között a mezőtelegdi csoportnak és a projekt megvalósítóinak. Száraz Alexander, a MOL-csoport logisztikai vezetője is kihangsúlyozta a beruházás jelentőségét, Fülöp Tibor pedig szintén kiemelte: semmit nem lehetett volna véghezvinni, ha nincsenek nagyszerű emberek, akik szívvel-lélekkel dolgoztak. Második hónapja működik a terminál, s remélik, elérik az átlagos napi 150 tonna értékesítését.

Szakmai elégtétel

A mezőtelegdi bázistelep 1999-ben nyílt meg, tavaly vált „nagykorúvá”, tudtuk meg Alföldi Attila telepvezetőtől. 2009-ig egy, 2011-ig két, utána pedig három váltásban dolgoznak, 24 alkalmazottjuk van. Jelenleg szombaton délelőtt is zajlik itt a munka, s valószínű, hogy hamarosan áttérnek majd a folyamatos üzemelésre. Ő maga tíz éve vezeti a telepet, ezt megelőzően helyettes telepvezető volt. Mint mondta, a jelenlegi beruházás szakmai elégtétel számára, hiszen a cégnek az itt dolgozókkal szembeni bizalmát is jelzi.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!