Bihar hírei

2018.03.29. 15:09

Legyünk körültekintőek a húsvéti bevásárláskor

A Bihar Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) közleményben hívja fel a figyelmet több hasznos tudnivalóra a húsvéti időszak közeledtével. Fokozott mértékben végeznek ellenőrzéseket is ilyenkor.

A Bihar Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) közleményben hívja fel a figyelmet több hasznos tudnivalóra a húsvéti időszak közeledtével. Fokozott mértékben végeznek ellenőrzéseket is ilyenkor.

A húsvétot megelőző időszakban az igazgatóság az élelmiszer forgalmazóknál és az állattartóknál fokozott mértékben végez ellenőrzéseket, derül ki a DSVSA közleményéből. Alapvetően a nagyváradi, a belényesi, az élesdi, a nagyszalontai, a tenkei, a székelyhídi, az érmihályfalvi és a margittai, valamint az ezek közelében lévő településeken végeznek ellenőrzéseket különböző más állami hatóságokkal együttműködve. Ezen ellenőrzések során főként azt vizsgálják, hogy be vannak-e tartva az élelmiszer-biztonsági és az állattartási, húsfeldolgozási előírások, továbbá ellenőrzéseket tartanak a piacokon, állatvásárokon és minden olyan helyen, ahol bárányokat vágnak le. A korábbi évek tapasztalataira hivatkozva az igazgatóság arra kéri a vásárlókat, hogy fokozottan figyeljenek oda ebben az időszakban arra, hogy honnan vásárolják meg a húsvétkor kelendőbb termékeket (tojás, tejtermékek, kalácsok, húskészítmények stb.).

Tanácsok

Az igazgatóság egy sor jó tanáccsal is szolgál a vásárlóknak. Jó tudni, hogy a tojások állat-egészségügyi engedéllyel rendelkező csomagolóközpontból származzanak, továbbá figyeljenek arra, hogy a tojások megfelelően legyenek becsomagolva, megjelölve és felcímkézve. A tojáson szerepelnie kell legalább a termelőfarm kódjának, a címkén pedig a lejárat időpontjának, a csomagolóközpont jelének, a termelési módnak és a súlykategóriának. Nem ajánlják a vásárlást abban az esetben, ha ismeretlen a tojás eredete, vagy ha nincsenek feltüntetve a törvény által kért információk, vagy nem megfelelő hőmérsékleten tárolják azokat. A nyers tejet vagy az ebből származó termékeket kizárólag csak a piacokon erre a célra speciálisan kialakított tejcsarnokokban lehet árusítani, megfelelő csomagolásban. Az árusító helyen ki kell legyen írva a termék és a termelő neve, az előállítás helye és ideje, a tej típusa (tehén, kecske, stb.), a termék ára stb. A juh és kecskehús forgalmazása kapcsán tudni kell azt, hogy ezek a húsok csak engedéllyel rendelkező vágóhidakról származhatnak (ezek listája megtalálható az igazgatóság honlapján), illetve állatorvosi láttamozással kell rendelkezzenek. Ezeken az ovális formájú pecséteken olvasható a vágóhíd engedélyének a száma. A pecsét felső részén a Romania felirat szerepel, az alsó részén pedig a CE vagy EC felirat. Minden más felirat gyanús lehet. A bárányhús kapcsán azt érdemes tudni, hogy azokat csak az igazgatóság által ideiglenesen engedélyezett központokban lehet levágni. Az igazgatóság a helyi termelők számára kialakított egy kerek pecsétet, amelynek átmérője 3,5 centiméter, és annak felső részén a Romania szó olvasható, a közepén pedig a a váradi levágóhelyen BH001 kód látható, a belényesi levágó helyen pedig BH005; a pecsét alsó részén a CONTROLAT SANITAR VETERINAR felirat olvasható. A levágott húsokat csak ezeken a speciális helyeken lehet árusítani, nem kerülhetnek be a kereskedelmi forgalomba, tehát az élelmiszerüzletekben csak a vágóhidakról származó húsokat lehet forgalmazni, amelyeken ovális pecsét kell szerepeljen. Tilos az élelmiszerek utcai, vagy más improvizált helyiségekben történő árusítása, mint ahogy tilos a húsokat autókból vagy egyéb járművekből árulni. Ilyen esetekben 40 ezer lejes bírságot ró ki az igazgatóság és a teljes készlet elkobzását is elrendeli.

Bárányvágás

A Bihar Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) tájékoztatást nyújtott az ideiglenes báránylevágó helyek működéséről. A közleményből kiderül, hogy egyelőre csak a nagyváradi Őssi piac és a belényesi ócskapiac területén engedélyezték egy-egy báránylevágóhely ideiglenes működését a húsvéti időszakban. A juh- és kecskeféléket tartó gazdáknak, akik értékesíteni akarják ezeket az állatokat, tudniuk kell a következőket: a feláldozásra szánt állatokat fülcímkés azonosítóval kell ellátni és az adatbázisba fel kell venni. Az állatfarmról történő elszállítás előtt az állatokat kötelezően meg kell vizsgálja egy állatorvos, aki a vizsgálat után kiállítja a szükséges iratokat. Az állatok szállítására használt járműnek rendelkeznie kell az erre vonatkozó állat-egészségügyi engedéllyel. Ez alól kivételt képeznek azok a járművek, amelyekkel 50 kilométernél rövidebb távra szállítják az állatokat, amennyiben a minimális feltételek megvannak a járműben az állatok szállítására. A levágóhelyekre csak akkor veszik be a szállítmányt, ha a szállított állatok és a fülcímkék száma megegyezik, illetve a szállítmányt kísérő dokumentumok adatai is pontosak. Tilos juh- és kecskeféléken kívül másféle állatokat levágni a központok környékén, ugyanakkor hat hónaposnál idősebb juh- és kecskeféléket is tilos levágni.

Elérhetőségek

Amennyiben bármiféle problémát észlelnek, forduljanak bizalommal a DSVSA munkapontjaihoz, melyek a megye városaiban működnek március 5. és április 7. között 8.30–17 órák között, hétvégenként és ünnepnapokon pedig 8.30–15 órák között telefonos ügyeletet tartanak: Élesd – 0755–033–738; Margitta, Érmihályfalva, Székelyhíd – 0755–033–739; Belényes, Vaskohsziklás – 0259/320–679 vagy 0755–033–720; Nagyszalonta – 0259/370–488 vagy 0755–033–743. A Bihar megyei, illetve nagyváradi központ telefonszáma 0259/266–141. A polgárok észrevételeiket jelezhetik az országos igazgatóság telefonszámán (0800.826.787) illetve e-mail címén is: callcenter@ansvsa.ro.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!