Bihar hírei

2018.02.13. 08:55

Megkezdődött tegnap a szóbeli érettségi

Román nyelvből vizsgáztak tegnap országszerte a diákok. Ma ugyanebből a tárgyból folytatódik a szóbeli. Bihar megyében problémamentesen zajlott a tegnapi vizsga, tudtuk meg.

Román nyelvből vizsgáztak tegnap országszerte a diákok. Ma ugyanebből a tárgyból folytatódik a szóbeli. Bihar megyében problémamentesen zajlott a tegnapi vizsga, tudtuk meg.

Megyénkben összesen 4375 végzős és az előző évfolyamokból való személy iratkozott fel a kompetenciavizsgákra, közülük 601-en végeztek a korábbi években. A román, szóbeli nyelvi kompetenciákat felmérő vizsgára Bihar megyében 3482 diák jelentkezett, az anyanyelv szóbeli vizsgára pedig 528 diák iratkozott fel (498-an magyar nyelven fognak vizsgázni, 16-an német és 14-en szlovák nyelven). Az idegen nyelv szóbeli vizsgájára 3184 diák jelentkezett, a digitális kompetenciák vizsgára pedig 3568 diák. Megyénkben 47 érettségi központ van.

Probléma nélkül

Fennakadások, kizárások nélkül zajlott a tegnapi szóbeli megyénkben, tudtuk meg Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettestől. A reál és humán szakosok ugyanolyan szintű tételt kaptak, az írásbelinél ez különbözik, ott kétféle tételt kapnak majd az érettségizők, attól függően, hogy reál, vagy humán szakon végeztek. A szóbeli vizsgákra minősítéseket, nem pedig jegyeket adnak a vizsgáztató tanárok: gyakorlott, haladó és közepes. Vizsgákról videófelvétel készül, hangot is rögzítenek, a szóbeli érettségi lezajlása után az érettségi vizsgabizottság szúrópróbaszerűen ellenőriz ezekből valamennyit. Probléma, kizárás esetén a felvételek újranézhetőek, később ezeket az adott iskola kell archiválja.

Ütemterv

Az Oktatásügyi Minisztérium 2017 őszén tette közzé a megváltozott ütemtervet, miszerint a szóbelik már februárban zajlanak. Tegnap kezdődött az érettségi a román szóbeli vizsgával, ez ma folytatódik. Holnap, február 14-én és holnapután, 15-én anyanyelvből vizsgáznak a diákok, február 16-án, 19-én és 20-án pedig a digitális kompetenciák vizsgára kerül sor. Az utolsó szóbeli vizsga február 21-ére és 22-ére van ütemezve, amikor idegen nyelvből szóbeliznek a tizenkettedikesek és más jelentkezők. Az írásbeli vizsgára júniusban kerül sor, román nyelvből és irodalomból június 25-én vizsgáznak a diákok, anyanyelvből 26-án, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból 27-én, a szaknak megfelelő választott tantárgyból pedig 28-án. Az eredményeket néhány nappal később, július 4-én fogják kifüggeszteni, július 5–8. között óvást nyújthatnak be azok, akik a jegyeikkel elégedetlenek. A végső eredményeket július 9-én teszik közzé.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!