Bihar hírei

2018.02.15. 08:54

Ismét megmérettettek a tótteleki borok

Ismét összemérték boraikat a tótteleki borászok, szőlőtermesztők, hogy megtudják kategóriánkét, kinek lett a legjobb minőségű bora az elmúlt esztendő terméséből. Hat kategóriában neveztek be borászok, összesen huszonhárom mintát kínáltak fel a zsűri tagjainak.

Ismét összemérték boraikat a tótteleki borászok, szőlőtermesztők, hogy megtudják kategóriánkét, kinek lett a legjobb minőségű bora az elmúlt esztendő terméséből. Hat kategóriában neveztek be borászok, összesen huszonhárom mintát kínáltak fel a zsűri tagjainak.

„Szeretnénk hagyományt teremteni itt, Hegyköztótteleken a szőlőtermesztő gazdák között, hogy megtudjuk, kinek milyen lett az elmúlt esztendő szőlőtermése, valamint a termésből ki milyen bort készített, kategóriánként”, mondta köszöntő beszédében Ritter István, a zsűri elnöke. A tótteleki borok kóstolóját minden évben január végén/február elején tartják. Idén, február 3-án hat kategóriában neveztek be borászok, összesen 23 mintát kínáltak fel a négyszer három-három tagú zsűrinek. Ritter Istvántól megtudtuk, hogy a tótteleki szőlősgazdák lassan kezdik megérteni, hogy a nemes szőlőfajták azok, melyekből minőségi borokat lehet készíteni, így a magántermő szőlőket lassan kiszorítják a szőlőskertekből, de azért még vannak, akik ehhez ragaszkodnak. Az 1860-ban Amerikából Európába érkezett filoxéra, a szőlők legádázabb ellensége Magyarországot, azon belül a Hegyközt sem kímélte, hatalmas pusztítást végezve a szőlőültetvényekben. A közvetlen védekezés mellett megindult az ellenálló, direkt termő szőlőfajták telepítése is, ám ezt a folyamatot kezdetben amerikai fajtákkal szembeni bizalmatlanság kísérte. Leginkább a Noaht, Elvirát, Othellót, Herbemont, Jacquezt, Clintont, Canadát, Riparia Saurage-t és York Madeirát telepítették. Mivel ezek nem váltották be a hozzáfűzött reményeket, rosszabb minőségű borokat adtak, hamarosan áttértek az oltványszőlők telepítésére.

Hat kategória

Este hét óra körül kezdődött a rendezvény a jól befűtött kultúrházban. A vendégeket hagyományos módon zsíros kenyérrel és lilahagymával fogadták, de mindenki hozott magával még falatozni valót. A finomabbnál finomabb pálinkák mellett előkerültek a boroskulacsok is a még finomabb borokkal, valamint a versenyre szánt borminták. Most is, mint minden rendezvényen, a már jól összeszokott hegyköztótteleki baráti társaság gondoskodott a vendégek ellátásáról, a verseny lebonyolításáról, Iványi Ilona vezetésével, a színpadon a már szinte hazajáró Tempfli Tamás zenész magyar nótával, csárdásokkal, mulatós zenével és örökzöld slágerekkel szórakoztatta a közönséget. A vendégek még javában fogyasztották a finom vacsorát, de a zsűri tagjai már meghozták döntésüket, az első helyezettek: rozé – Noveczki István, vörös édes – Maresch Emma, vörös száraz – Iványi Gyula, fehér édes – Iványi Gyula, fehér száraz – Maresch Ferencz, különleges (ribizli) – Blaga Antoniu. A hegyköztótteleki baráti társaság, mely minden rendezvényen ott van, ezúton is szeretné megköszönni az anyagi támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériumának, valamint mindenkinek, aki bármivel hozzájárult a rendezvény sikeréhez. Egyik médiatámogató a Bihari Napló volt.

Tóth Zsigmond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!