Bihar hírei

2018.02.16. 13:45

Felújítják a hegyközszentimrei kultúrházat

Egyéb terveik mellett felújítják a hegyközszentimrei kultúrházat, folytatják a csatornázást, megkezdik az ivóvízhálózat kiépítését községi szinten, új egészségügyi központot és iskolaépületet is terveznek. Szalárdot újra régiós központtá tennék, mondta dr. Nagy Miklós polgármester.

Egyéb terveik mellett felújítják a hegyközszentimrei kultúrházat, folytatják a csatornázást, megkezdik az ivóvízhálózat kiépítését községi szinten, új egészségügyi központot és iskolaépületet is terveznek. Szalárdot újra régiós központtá tennék, mondta dr. Nagy Miklós polgármester.A Szalárd községhez tartózó Hegyközszentimre neve akkor kerül be a híreink közé az utóbbi időben, amikor ott február első szombatján borversenyt tartanak, illetve amikor valamilyen hagyományőrző huszár/kuruc esemény zajlik az esztendő folyamán, tisztelegnek Szent Imre herceg szobránál. A helyi lakosokat azonban az is érdekelné, mi várható falujuk sorsának jobbra fordulása terén a következőkben. A kérdéssel dr. Nagy Miklós helyi illetőségű polgármesterhez fordultunk, éppen a legutóbbi, 11. borverseny alkalmával.

– Mire számíthatnak a következő időszakban a szentimrei lakosok?

– Hegyközszentimre lakosai bizonyára nem nagyon szeretik a polgármestert, hiszen az elmúlt évben is egyfajta építőteleppé változott a falu, mivel elkezdtük a csatornahálózat kiépítésének második szakaszát. Olyan ez, mint egy szülés, mely megviseli az édesanyát, de aztán majd mindenki örülhet.

– Mi lesz az ivóvízhálózattal?

– Megnyertük annak is a pályázatát, sőt, a közbeszerzési eljárás is lezárult. Utóbbi igen hosszadalmas volt, több, mint egy évet elvesztettünk vele, ám most már, ha kitavaszodik, megkezdődhet a kivitelezés. Sokan kérdezik: miért kellett külön nekifogni a csatornázásnak és a vízhálózatnak? Egyszerű: két külön pályázat, két külön cég, a kiírás sem egyszerre volt, hiszen egyik egy EU-s, a másik egy kormánypályázat. Nem áll meg itt a projektjeink sora, hiszen elkezdjük a szentimrei kultúrház rendbetételét is. Ennek a pályázatnak az összege 500 ezer euró, ami azt jelenti, hogy teljes felújítás lesz, csak a falak maradnak, kicseréljük a tetőt, az ajtókat, az ablakokat, stb. Itt még a közbeszerzés előtt állunk, de reméljük, mielőbb a végére érünk, és talán már a nyáron megindulhat a kivitelezés. Ami még Szentimrét illeti, évekkel ezelőtt ezt az iskolát építettük fel, melyben most is állunk, hiszen az volt a legégetőbb, hogy a gyerekeknek megfelelő körülményeket tudjunk biztosítani. Az iskola mellett megépítettük a turisztikai irodát, de sikeresen pályáztunk arra is, hogy az utóbbi mellett lévő öreg házat, mely talán a legöregebb a faluban, hiszen a bádog alatt még zsindely található, tájházzá alakítsuk. Ennek a közbeszerzése is elkezdődhet reményeink szerint pár hónapon belül.

Három kútból

– A kultúrházzal szemben van az egykori TSZ-székház, szintén elég lerobbant állapotban. Annak mi lesz a sorsa?

– Az ingatlant illetően résztulajdonos az önkormányzat, fele egy magánvállalkozó tulajdonában van. Folyamatban van a telekhatár megállapítása, hogy tudjuk, kinek mennyije van. A terv, hogy vagy bérbe adjuk, vagy eladjuk egy civil szervezetnek, hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó intézmény lehetne benne. (A helyismerettel rendelkezők számára: a vállalkozóé az udvarház-szerű épület, az önkormányzaté az út másik oldalán lévő, irodáknak helyet adott épület – szerz. megj.) Amikor mindezekkel végeztünk, sor kerülhet az utcák aszfaltozására, ez nem csak elméleti terv, pályázatunkat be is adtuk erre. Ez minden utcára vonatkozik, de nemcsak Szentimrén, hanem a községközpont Szalárdon is, és Hodoson is. De így van ez az ivóvízzel is, nem csak Szentimrére vonatkozik. A Szalárd és Szentimre közötti út mellett fogunk fúrni három kutat. A szentimrei dombon lesz a hatalmas víztartály, oda szivattyú nyomja fel a vizet, ahonnan szabadesésben érkezik majd vissza a rendszerbe. Utóbbival megelőzzük a nyomásingadozást, amit az áramingadozás is előidézhet.

– Apropó, áramkimaradás, az is sok bosszúságot okoz…

– Sajnos, kimaradások még mindig vannak. Azt kell tudni, hogy Szalárd község a „végeken” van, vagyis egyik része az úgynevezett váradi vonalnak a vége, a másik a margittai vonal vége. Mivel nem hozzánk tartozik, sajnos nem tudunk mihez kezdeni vele. Annyit tudtunk elérni, hogy egy befektető napelemparkot létesített (Szalárd margittai kijáratánál – szerz. megj.), ami által legalább az állandó feszültséget sikerül tartani, hiszen régebben 160, 180 V volt a 220 helyett, ami sok háztartási berendezést tönkretett.

Új iskolaépület

– Milyen, az egész községet érintő terveik vannak még?

– Sok tervünk van a felsoroltakon felül is, hiszen eddig leadott és/vagy már meg is nyert pályázatokról volt szó. Szalárd valamikor a régió központja volt, ezen felbuzdulva és mert a múlt kötelez, újra azzá tennénk. Lakossági nyilvántartót létesítettünk, mely több községet is kiszolgál. Tervezünk egy vadonatúj egészségügyi központot, amire határmenti pályázati lehetőség révén nyílik alkalom. Ez azt jelenti, hogy nem csak háziorvosi rendelők lennének Szalárdon, de szakorvosiak is, ahová az egész környékről jöhetnének a gyógyulni vágyók. Ez még egy álom, ellenben az új járóbeteg-rendelő (diszpenzár) építése már tény, kezdjük a vonatkozó közbeszerzést. További energiát fektetünk be az oktatási hálózatba is, hiszen azon ritka községek egyike vagyunk, ahol gyarapodik a lakosság. Szeptemberben új napközis óvodát adtunk át, új csoportoknak, és amire a gyerekek oda kerülnek, iskola is kell majd nekik. Úgy tervezzük, hogy az új, hat osztálytermes épület alagsorában 150 fős étterem lenne, konyhával, amivel megpróbálnánk kiváltani a nem túl szerencsésnek nevezhető tej-kifli programot. Ez az épület az iskolaközpont udvarán kap helyet. A cél, hogy a szalárdi iskola fel tudja venni a versenyt a megye bármelyik iskolájával.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!