Bihar hírei

2018.01.31. 12:44

Borverseny és farsangi bál Monospetriben

A monospetri Eresztény Borgazdák idén tizenhetedik alkalommal rendezték meg, hagyományosan farsang időszakában, a borversenyt és az ezt követő farsangi bált. A rendezvény népszerűsége évről-évre nő, amit a megmérettetésre váró borok és a bálozók száma egyaránt tükröz.

A monospetri Eresztény Borgazdák idén tizenhetedik alkalommal rendezték meg, hagyományosan farsang időszakában, a borversenyt és az ezt követő farsangi bált. A rendezvény népszerűsége évről-évre nő, amit a megmérettetésre váró borok és a bálozók száma egyaránt tükröz.

 

Idén már 110 bor került a zsűri asztalára, melyeket délig kellett benevezni a versenyre, az eredményt pedig este, a bál kezdete előtt hirdették ki. A kiírás szerint négy kategóriában szállhattak versenybe a bortermelő gazdák: fehér, vörös, aromás és monospetri magántermő. Tapasztalt szakemberek voltak az elbírálók, akik e területen ismertségnek és nagy elismertségnek örvendnek: dr. Popa Dorin, Szoboszlai Hilda és Szoboszlai Csaba borászok, valamint Kiss Zoltán és Czapp Árpád minősített borkóstolók. A helyi gazdákon túl igen sokan mérettették meg boraikat a közelebbi és távolabbi településekről is. A borok minősége évről-évre javul, egyre kisebbek a minőségi különbségek, így a zsűrinek nem volt könnyű dolga a rangsoroláskor. Figyelembe vették a borok íz- és aromavilágát, tisztaságát és csillogását. Eredményhirdetésre 20 órakor került sor. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Barcui Barna polgármester, aki a bálon is együtt maradt a bortermelőkkel. Köszöntötte a résztvevőket, ahogy ő fogalmazott, a 2018-as esztendő évadnyitó rendezvényén, majd mindenkinek jó szórakozást kívánt. A szervezők nevében Tánki József és Szász Tibor főszervezők köszöntötték a borászokat és a szórakozni vágyókat, köszönetet mondtak azoknak, akik segítették a rendezvényt.

Javuló minőség

Értékelő beszédet a zsűri elnöke, dr. Popa Dorin tartott, aki gratulált a termelőknek és további jó munkát kívánt. Kiemelte, hogy az Eresztény Borgazdák szervezete hozzájárul ahhoz, hogy egyre jobb borok kerüljenek a gazdák pincéibe. Bihar megyét is dicsérte, hiszen a legtöbb borversenyt rendezik a régióban. Idén már kilenc verseny volt. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a jelentkezők száma, de a minőség is emelkedő tendenciát mutat. Elismerését fejezte ki Monospetrinek és a szervezőknek, akik több mint másfél évtizede menetrendszerűen megszervezik a borversenyt. A beszédek után kiosztották az okleveleket, a legjobb borok termelőit kupákkal is jutalmazták. Ezt követően a helyi Bábota néptánccsoport adta meg a kezdőhangulatot a versenyt követő bálra. A finom ételek mögött terítékre kerültek a díjnyertes borok is, a jó hangulatú zenés-táncos mulatság hajnalig tartott. Ezen, belépti díj fejében, azok is részt vehettek, akik nem neveztek be a borversenyre. A Polgármesteri Hivatal a terem biztosításával járult hozzá a verseny megszervezéséhez. A szervezők ezért ez úton is köszönetet mondanak, valamint a szakácsnőknek, akik a finom ételekről gondoskodtak, és a fiataloknak, akik a felszolgálásban segédkeztek. Tombolát is lehetett vásárolni, melyen a borászatban használt eszközöket nyerhettek a szerencsések.

Díjazottak

A mezőny erősségét hűen jelzi, hogy 33 bor érte el az arany minősítést. A jók közül a legjobbak a következő termelők voltak: fehér borok – I. Kovács Ludovic, II. Tánki József, III. Csizmadia Imre; aromás borok – I. Papp Zoltán, II. Kovács Attila, III. Kincses Csaba; vörös borok: I. Balogh József, II. Tolna István, III. Féth Imre; monospetri magántermő borok: I. Haider József, II. Kuti Levente, III. Lőrincz János.

Szőke Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!