Bihar hírei

2018.01.10. 09:27

„A betegek érdekében írtak alá az orvosok”

A háziorvosok a betegek érdekében írták alá szerződéseik meghosszabbítását a megyei egészségbiztosítóval március 31-ig, ám utána kezdődik minden elölről, és akkor már ki fognak tartani az érveik mellett, nyilatkozta lapunknak dr. Turucz Mária érmihályfalvi háziorvos.

A háziorvosok a betegek érdekében írták alá szerződéseik meghosszabbítását a megyei egészségbiztosítóval március 31-ig, ám utána kezdődik minden elölről, és akkor már ki fognak tartani az érveik mellett, nyilatkozta lapunknak dr. Turucz Mária érmihályfalvi háziorvos.

Bihar megyében minden háziorvos aláírta szerződése meghosszabbítását a megyei Egészségbiztosítási Pénztárral, nyilatkozta lapunknak Marinaş Cătălina, az intézmény szóvivője (lásd a keddi BN-t). A maga részéről ezt erősítette meg kérdésünkre dr. Turucz Mária, aki ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az orvosok ezt a betegek érdekében lépték meg. Az érmihályfalvi háziorvos emlékeztetett, hogy a nézetkülönbséget az okozta, hogy egyrészt az orvosok és az egészségügyi személyzet nagyobb fizetést kapjon (az intézményekben dolgozók és a családi orvosi rendszerben dolgozók is, utóbbiak a pontérték emelésével), másrészt csökkenjen a bürokrácia, ami elviszi az energiát az eredeti feladattól, harmadrészt jusson több pénz az országos költségvetésből az egészségügyre, ami által javulhatnak az egészségügyi ellátás körülményei, például a vidéki, falusi feltételeket fel lehetne emelni a városiak szintjére. Miért írták alá a szerződést, annak ellenére, hogy gyakorlatilag semmi nem teljesült a kérésekből? Kérdésünkre a doktornő kifejtette: rájöttek, hogy tarthatatlan helyzetbe kerültek a betegek, hiszen semmivel nem tudták kiszolgálni őket. Mivel minden ügyintézés elektronikusan történik, a szerződéssel nem rendelkezőket kiiktatja a rendszer, tehát az sem lenne megoldás, hogy a beteg a háziorvosi rendelőben fizet a szolgáltatásért, hiszen a következő lépést (például a gyógyszer kiváltását) már úgysem tudná megtenni.

Nem vonzó a rendszer

„Az orvosok beáldozták jogaikat”, fogalmazott dr. Turucz Mária, aki kérdésünkre, hogy mégis mit ígértek meg nekik, azt válaszolta, hogy minimális ígéretek hangzottak el: talán emelik a sürgősségi ellátásban dolgozók órabérét és a mostani 5,7%-ról 5,8%-ra (!) növelik az országos büdzséből az egészségügyre jutó támogatást. Nincs partneri párbeszéd az orvosok és az egészségbiztosító között, utóbbi hatalmi pozícióból tárgyal, fogalmazta meg véleményét a családorvos, hozzáfűzve: a családorvosi rendszer egyáltalán nem vonzó az orvosok számára, ide értve a frissen végzett szakembereket, hiszen ugyanolyan ügyintézést igényel, mint egy egészségügyi intézmény vezetése, miközben éppen hogy többet kellene rá áldozni, hiszen az ebben résztvevők nemcsak gyógyítanak, de nagy szerepük van a megelőzésben is, ami nem kevésbé fontos. Úgy tűnik, a szőnyeg alá seperték a problémát a 2016-os, majd 2017-es szerződés újabb negyedévre történt meghosszabbításával. De mi lesz március 31. után? Dr. Turucz Mária szerint kezdődik minden elölről, és mivel nem lehet tovább odázni a megoldást, az orvosi társadalom már ki fog tartani április 1. után. És ez korántsem hangzik tréfának.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!