Bihar hírei

2017.11.07. 08:41

Szabályozzák a rendőri jogokat és kötelezettségeket

A különböző rendőrségi eljárásokat szabályozná az a törvénytervezet csomag, melyet a napokban bocsátottak közvitára. A Bihar megyei rendőrség képviselői tájékoztattak a tervezett változásokról. A törvénytervezet csomag célja, hogy megerősítse a rendőrök autoritását.

A különböző rendőrségi eljárásokat szabályozná az a törvénytervezet csomag, melyet a napokban bocsátottak közvitára. A Bihar megyei rendőrség képviselői tájékoztattak a tervezett változásokról. A törvénytervezet csomag célja, hogy megerősítse a rendőrök autoritását.

Eddig csak belső, meglehetősen szűkszavú szabályzat létezett a rendőrségi eljárásokra vonatkozóan – például az meg volt szabva, hogy a rendőrök igazoltathatnak, de az nem, hogy milyen körülmények között, és az sem, hogy az igazoltatott személynek milyen jogai vannak – mondta el egyebek mellett Alin Antoniu Haniş Bihar megyei rendőr főfelügyelő a tegnapi sajtótájékoztatón. A törvénytervezet csomag célja, hogy megerősítse a rendőrök autoritását, de egyúttal az is, hogy mindenki számára világos legyen, mik a felek jogai és kötelezettségei.

Ügyvéd jelenlétében

Például, ha valakit bekísérnek a rendőrségre, az illetőnek joga van tudnia ennek okát, továbbá ügyvédi asszisztenciához is joga van, mint ahogyan ahhoz is, hogy ne nyilatkozzon ügyvéd jelenléte nélkül, illetve hogy tájékoztassa egy családtagját a történtekről. Az viszont kötelessége, áll a tervezetben, hogy nevét és egyéb adatait megmondja. Nem is lehet bárkit bármilyen körülmények között bekísérni a rendőrségre – a tervezet szerint például akkor folyamodhat ehhez a rendőr, ha nem tudta azonosítani az illetőt, illetve felmerült, hogy nem valós adatokat közölt a hatóság képviselőjével.

A tervezet megállapítja, hogy milyen körülmények között igazoltathat a rendőrség – például razziák, ellenőrzések alkalmából, vagy ha felmerül annak a gyanúja, hogy a szóban forgó személy illegális cselekményt hajtott végre, netán készül végrehajtani, vagy például ha egy illegális cselekmény helyszínén tartózkodott, vagy tudomása van magáról a cselekményről, illetve az elkövetők kilétéről.

Bilincsekkel

Szabályozza a tervezet azt is, hogy mikor van joga egy rendőrnek behatolni egy magántulajdonú ingatlanba. Eddig is meg kellett tenniük például akkor, ha felmerült a gyanú, hogy valakinek az élete, egészsége forog kockán, de panaszt emelhettek ellenük. A tervezet világosan kimondja, hogy ilyen esetben behatolhatnak, akárcsak akkor, ha az ingatlanban például egy fegyveres bűncselekmény elkövetője tartózkodik. A tervezet azt is taglalja, milyen körülmények között lehet erőszakkal behatolni – például ha alapos a gyanú, hogy fegyveres erőszakhoz folyamodnak a bent lévők, vagy bizonyítékok megsemmisítése forog kockán. A testi ellenőrzés feltételeit is módját is részletezi a tervezet (mint megtudtuk, ez nem egyenlő a motozással).

Akárcsak eddig, a rendőrök használhatnak bilincset, azonban a tervezet pontosan megszabja, hogy milyen körülmények között folyamodhatnak ehhez, s azt is, hogy mikor nem: például nyilvánvalóan terhes nők, fogyatékkal élők, gyermekek esetében nem használhatnak, kivéve azokat az eseteket, amikor az érintettek fegyveres, vagy csoportos támadásban vettek részt és egy vagy több személy életét vagy testi épségét veszélyeztetik.

Új bűncselekmények

A tervezet egyúttal három új bűncselekményt is megállapít: a rendőr megakadályozása abban, hogy szakmai kötelezettségeit gyakorolja – például a bűncselekmények vagy szabálysértések megállapítását, a veszélyben lévők életének, egészségének, testi épségének védelmét, valamint az igazoltatást, a testi ellenőrzést, a csomagok, vagy a jármű ellenőrzését, illetve valakinek a bekísérését a rendőrségre. A javasolt büntetés pénzbírság, vagy hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetés.

Hasonlóképpen bűncselekménynek minősülne a sértő vagy obszcén szavak, kifejezések, vagy gesztusok használata a hatóság képviselőjével szemben. Illetve az is bűncselekménynek minősülne, ha valaki a figyelmeztetések dacára folytatja a közelben lakókat zavaró tevékenységeket – például a lakások közelében hangos zenét hallgat, bulikat szervez. Ez utóbbi három hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntetendő. Amint a megyei rendőrfőnök elmondta, sokszor fordul elő, hogy egy egy éjszaka folyamán harmincszor is telefonálnak a lakosok egy egy ilyen eset miatt, s ha a tervezetet megszavazzák, hatékonyan léphetnek fel a jelenség ellen.

Felvételi

A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy több mint ezer helyre várnak jelentkezőket a két hazai rendőrképző iskolában, a felvételi jövő év elején lesz, s a képzést két évről egy évre csökkentették. Részleteket minderről a megyei rendőrség honlapján, a bh.politiaromana.ro címen lehet megtudni. Mint elhangzott, jelenleg a szükségesnél közel kétszáz személlyel kevesebb munkatárssal rendelkezik a Bihar megyei Rendőrség.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!