Bihar hírei

2017.11.16. 12:11

Érmelléki Libafesztivál volt Szalacson

A hét végén tartották meg a II. Márton-napi Libafesztivált Szalacson. Hét csapat versengett libából készült ételekkel, a rangsorolás mellett mindenki részese lesz a különdíjnak számító kirándulásnak.

A hét végén tartották meg a II. Márton-napi Libafesztivált Szalacson. Hét csapat versengett libából készült ételekkel, a rangsorolás mellett mindenki részese lesz a különdíjnak számító kirándulásnak.Egyszer volt, hol nem volt... Majd lett ismét. Tavaly először, idén másodszor: Érmelléki Libafesztivál, Szalacson. Ludas Matyi, mint a libás történetek főszereplője irigykedve nézhette volna végig, milyen finom ételeket képesek főzni, sütni a galibát okozó szárnyasokból. A második Márton-napi eseményt a polgármester, Horváth Béla indította, köszönettel szólva a református egyház alapítványáról, valamint a Bihar Megyei Tanácsról. Ugyanis megyei forrásokból, az egyesületen keresztül sikerült megszervezni a II. Márton-napi mulatságot a faluban. A tavalyitól eltérően az idén sokkal kegyesebb volt az időjárás a szervezőkhöz, így a csapatokhoz is (múltkor vagy az eső esett vagy éppen a hó szállingózott, ezért egy talpalatnyi fedett helyen zsúfolódtak össze a szakácsok). Ameddig készültek az ételek, a kultúrotthonban Cripto bűvészt figyelték a gyerekek. Ő volt az első szám, majd következett a szalacsi színjátszók csoportja, akik Ludas Matyi történetének feldolgozásával álltak színpadra. A mágus és a komédiások után átalakult a kultúrotthon: játszóházzá lett, ahol mindenféle ügyességi játékban tehették próbára magukat a kicsik. Volt gyöngyfűzés, szumós játék, halászat, meg olyan is, amikor fura pózokat kellett felvenni, attól függően, hogy éppen mit mutatott a kocka…

Töltött libanyak

Ameddig a gyerekek felügyelten hancúroztak, addig a szakácsok is serénykedtek. A 7 csapat mindegyike valami ínycsiklandozót szeretett volna a bírálóbizottság asztalára tenni. Székelyhíd, a Mesterszakácsok, az Ottományi Zsiga–Liba, a Szalacsi Tesók, a Betocon Team, Hortobágy és a szalacsi Szép Asszonyok csapata álltak fakanál és sütők mögé. Egyik–másik lúdkaja annyira jól sült ki, hogy mire az a zsűri asztalára került volna, már elfogyott. Azonban a 4 órára beígért étel is elkészült és következhetett a minősítés: első lett Hortobágy, második a Zsiga–Liba, harmadikok a Szalacsiak, különdíjat a székelyhídi és a Betocom Team is kapott, ahogy igazából minden résztvevő csapat, mivel ösztönzésképpen minden főzőcsoport december elején kiránduláson vehet részt, amelynek úti célja Budapest. A napot az MM Pódium társulata zárta, majd pedig a Misi Band zenélt.

Szűcs György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!