Bihar hírei

2017.11.16. 09:02

Bihar megye készül a centenáriumra

Már most elkezdődött és 2019 áprilisáig fog tartani a Bihar Megyei Tanács, a Körösvidéki Múzeum és a Nagyváradi Egyetem által közösen szervezett centenáriumi ünnepségsorozat.

Már most elkezdődött és 2019 áprilisáig fog tartani a Bihar Megyei Tanács, a Körösvidéki Múzeum és a Nagyváradi Egyetem által közösen szervezett centenáriumi ünnepségsorozat.

A centenáriumi ünnepségsorozat részleteiről a szervezők a nagyváradi Aurel Lazar Emlékházban, az eseménysorozat egyik fő helyszínén tájékoztatták tegnap a sajtó képviselőit. Dr. Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója elmondta, hogy a centenáriumi megemlékezéssorozat fő patrónusa a Bihar Megyei Tanács, társszervezők pedig a múzeum és a Nagyváradi Egyetem, de a Bihar Megyei Tanfelügyelőséget is bevonják a szervezésbe. A sajtótájékoztató elején levetítettek egy rövidfilmet is, amely az 1918-as eseményeket, valamint Aurel Lazar váradi ügyvédnek az egyesülés kivívásában játszott szerepét ismerteti.

Programok

A múzeum és az egyetem a tanfelügyelőséggel együttműködve jövő év elejétől különböző konferenciákat és versenyeket szervez diákoknak, iskoláknak, jövő év júliusában, augusztusában pedig egy nyári tábor is lesz. 2018 október 12-én az Aurel Lazar Emlékmúzeumban egy nagyszabású kiállítás nyílik meg a Körösvidéki Múzeum szervezésében, a gyulafehérvári Nemzeti Egyesülés Múzeuma, a Nagyváradi Egyetem és az Országos Levéltár Bihar Megyei Szolgálatának együttműködésével. Ez a tárlat 2019 április 20-ig, a román csapatoknak Nagyváradra történő bevonulásának száz éves évfordulójáig lesz nyitva. 2018. november 18-22 között nemzetközi tudományos konferenciát rendeznek Nagyváradon, amelyre hazai és külföldi szakembereket hívnak majd meg. Chiriac hangsúlyozta:a konferenciát szigorúan a tudományosság jegyében szervezik meg, ezért magyar történészeket is el szándékoznak hívni, hogy magyar szemszögből is megvizsgálják ezt a kérdéskört. A konferencia anyagát jövő év decemberében kötetben fogják kiadni. A programsorozat harmadik csoportjáról Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács alelnöke beszélt. Mint elhangzott, Bihar megyéből 131 személy vett részt a gyulafehérvári nagygyűlésen, ezeknek a személyeknek a listája megvan, és a megyei tanács elhatározta, hogy a jövő év elejétől kezdve az összes a nagygyűlésen részt vett személyiség szülőházára, vagy ha az már nincs meg, szülőhelyének polgármesteri hivatalára emlékplakettet fognak elhelyezni, ennek költségeit a Bihar Megyei Tanács finanszírozza. Továbbá Szentlázár faluban egy Aurel Lazar emlékművet fognak felállítani szintén a megyei tanács támogatásával.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!