Bihar hírei

2017.11.07. 13:20

Be lett rekesztve a megyei tanácsülés

Kedden rendes havi közgyűlését tartotta a Bihar Megyei Tanács, azaz tartotta volna, de a liberálisok távolmaradása miatt Pásztor Sándor tanácselnöknek be kellett rekesztenie az ülést.

Kedden rendes havi közgyűlését tartotta a Bihar Megyei Tanács, azaz tartotta volna, de a liberálisok távolmaradása miatt Pásztor Sándor tanácselnöknek be kellett rekesztenie az ülést.

A délelőtt 11 órára meghirdetett tanácsülés körülbelül egyórás késéssel kezdődött, ugyanis a megyeháza dísztermében egy sürgősségi jelleggel összehívott videokonferencia zajlott a prefektus részvételével, az okozott kellemetlenségért Ioan Mihaiu később elnézést kért. Azonban hiába foglalhatták el helyüket dél körül az asztalnál az RMDSZ-es, a PSD-s és az ALDE-s önkormányzati képviselők, mert Pásztor Sándor tanácselnöknek azt kellett megállapítania, hogy a PNL-frakció tagjainak távolmaradása miatt nincs meg az ülés megtartásához szükséges törvényes létszám. Mielőtt be lett volna rekesztve a gyűlés, felolvasott egy átiratot, melyet a kormánybiztosi hivatal küldött a Megyei Tanácsnak, és az áll benne, hogy a keresetet, amit Tiron Ana-Maria volt szociáldemokrata tanácsos nyújtott be arra vonatkozóan, hogy a bíróság függessze fel a prefektus azon rendeletét, miszerint nevezett személynek megszűnt a tanácsosi mandátuma, a bíróság 2017. október 20-án tárgyalta és elutasította. Annak érdekében pedig, hogy a Megyei Tanács törvényes keretek közt tudja kifejteni a tevékenységét, a párt által kijelölt póttag mandátumigazolási procedúrájának befejezését érvényre kell juttatni.

Pásztor Sándor ezután felolvasott néhány mondatot az október 17-i rendes havi közgyűlés jegyzőkönyvéből is, idézve Ionel Avrigeanut, a liberálisok frakcióvezetőjét, aki akkor azt mondta: „mi (vagyis a PNL-sek) nem vonjuk kétségbe a PSD azon jogát, hogy kiegészítse a tanácsosainak listáját. Ha a joghatóság úgy határoz, hogy Tiron Ana-Maria keresete alaptalan, és visszautasítja ezt, akkor mi a soron következő havi rendes tanácsülésen megszavazzuk az új szociáldemokrata tanácsos mandátumát”. Pásztor Sándor hozzátette: ennek ellenére, ismeretlen vagy nagyon is közismert okok miatt a liberálisok nem jelentek meg a soron következő havi rendes, vagyis a november 7-i tanácsülésen, illetve a szakbizottsági ülésekre se mentek el.

Ez már kínos

Ioan Mang megyei tanácsi alelnök, a PSD Bihar megyei vezetője arra emlékeztetett: Ioan Avrigeanu azt mondta, hogy valamennyi rendes tanácsülésen ott lesznek, a rendkívülieken pedig nem, november 7-én pedig rendes tanácsülés lett volna, amit néhány nappal előtte már bejelentett az önkormányzat vezetése. Arra is felhívta a figyelmet: a törvény előírja a tanácsosoknak, hogy részt vegyenek a közgyűlések munkálatain, függetlenül attól, hogy ezek rendesek, rendkívüliek vagy azonnaliak, valamint arra kötelezi az önkormányzatok vezetőit, hogy fegyelmi eljárásokat eszközöljenek a hiányzók ellen. Ennek értelmében azt javasolta, illetve kérte Pásztor Sándortól: küldjenek felszólításokat a liberálisoknak, hogy indokolják meg azt, miért hiányoztak nyolc alkalommal is az utóbbi két-három hónapban, különös tekintettel arra, hogy az igazolatlan távolléteikkel veszélybe sodorják jelentős projektek megvalósítását. „Nem hiszem, hogy mindegy volna, hogy Bihar megyébe érkezik-e vagy sem 9-10 millió euró”. Hozzátette: tudomása szerint az egyik liberális, szalontai illetőségű tanácsos szabadságon van, jobban mondva elutazott, egyesek szerint Indiába, mások szerint Japánba. Azt is felelevenítette: hétfőn a városi tanácsülésen 14 PNL-s képviselő volt jelen, és több előterjesztésnél 18 szavazatra volt szükség európai uniós projektek megpályázásához, tehát a PSD és az RMDSZ voksaira is szükség volt. Személyesen felhívta Ilie Bolojan polgármestert, megyei PNL-elnököt, arra kérve őt: mivel a szociáldemokraták igennel szavaztak a helyi tanácsülésen, a liberálisok is ugyanezt tegyék a megyei tanácsülésen, legalább két előterjesztés esetében. Ezek közül az egyik az Észak-erdélyi szigethegység útja, melynek értéke 30 millió euró, a másik a Szombatság- Bihardobrosd- Lankas- Biharrósa út korszerűsítése közel 20 millió euró értékben. Bolojan állítólag azt ígérte neki: beszél Avrigeanuval, és visszahívja, ami meg is történt, azt közölve vele, hogy a PNL-sek nem vesznek részt az ülésen, de a következőre majd eljönnek. „Azt hiszem, ez már kínos, és remélem, hogy az állampolgárok is észlelik ezt”- fogalmazott a PSD-s politikus.

Arról is beszélt később Ioan Mang: látta, hogy vasárnap este a PSD székháza előtt tüntettek, megítélésében inkább a PNL székháza előtt kellett volna az illetőknek, mert a liberálisok viselkedése az, ami negatívan érinti az egész megyét, beleértve Nagyváradot is.

Információink szerint a következő rendes gyűlés jövő csütörtökön lesz.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!