Bihar hírei

2017.10.19. 21:54

Újra turistaútvonalat rongáltak meg

Ismeretlenek elloptak a révi via ferrataból mintegy 15 méternyi fémkötelet, veszélybe sodorva a turistaútvonal biztonságát. A hegyimentők már nem először tesznek majd rendet a vandálok után.

Ismeretlenek elloptak a révi via ferrataból mintegy 15 méternyi fémkötelet, veszélybe sodorva a turistaútvonal biztonságát. A hegyimentők már nem először tesznek majd rendet a vandálok után. Négy évvel ezelőtt vandálok rongálták meg a sonkolyosi via ferrata (vasalt út = fémkábelekkel, lépcsőkkel, hidakkal kiépített, a könnyített haladást segítő útvonal – szerz. megj.) turistaútvonalat, két éve a révi barlanghoz vezető út menti korlátból loptak el mintegy 30 méternyi láncot ismeretlenek. Miután az eseteket bejelentették a rendőrségen és az önkormányzatnál, a megyei hegyimentőszolgálat helyreállította az említett szakaszokat. Nagyjából ugyanabban az időszakban Biharfüreden tűntek el oszlopok, jelzések, ezeket is jelentették a csendőrségen. A fentieket követően rongálásmentes időszak következett, egészek október 18-ig, szerdáig, amikor egy turista jelezte a hegyimentőknek, hogy a révi via ferrata egy szakszán, mely a Tündérvárhoz vezet, hiányzik 15 méternyi fémkötél a hozzá tartozott merevítőkkel (kikötésekkel) együtt.

Pótolják a hiányt

Tettükkel a tolvajok a turistaútvonal azon szakaszán megszüntették a biztonságos haladás feltételeit, éppen ezért a hegyimentők által kiadott sajtóközleményen keresztül Pintér István igazgató a következőket javasolja a túrázásra indulóknak: amíg nem pótolják a hiányt, lehetőleg kerüljék el az említett szakaszt; amennyiben mégis arra indulnak, gondoskodjanak a biztonságukról megfelelő felszerelésekkel; amint a pillanatnyilag védetlen szakaszra érnek, térjenek az út jobb oldalára, követve a kijelölt útvonalat; ha túljutottak a veszélyes szakaszon, ne menjenek a lejtő szélére, ne kockáztassák a mélybe zuhanást. Október 20-án, pénteken megkezdik a biztonsági elemek helyreállítását, ígéri a hegyimentők sajtóközleménye.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!