Bihar hírei

2017.10.04. 13:19

Szüreti mulatságra hívogattak Szentjobbon

A Szentjobbi Önkormányzat szüreti mulatságot szervezett a településen szeptember 30-an szombaton, az ünnepi esemény 10 órakor vendégfogadással kezdődött. A népviseletbe öltözött tánccsoportok és vendégek helyi szokás szerint az utcán vonultak a szentjobbi református templomig.

A Szentjobbi Önkormányzat szüreti mulatságot szervezett a településen szeptember 30-an szombaton, az ünnepi esemény 10 órakor vendégfogadással kezdődött. A népviseletbe öltözött tánccsoportok és vendégek helyi szokás szerint az utcán vonultak a szentjobbi református templomig.

Immár hagyománnyá vált, hogy a szüreti bálozók az Úr házában kezdik az ünnepet, évente váltakozva hol a református, hol a római katolikus templomban, az idén a református templomban. Az Istentiszteleten megteltek a református templom padjai. Ledán Joó Katalin tiszteletes asszony örömét fejezte ki megosztva a jelenlevőkkel, hogy egy lelkipásztor számára nincs nagyobb öröm mint amikor megtelik a templom. Prédikációjában kiemelte, milyen fontos az, hogy nem csak bánatunkban, elkeseredettségünkben, hanem örömünkben, akkor amikor ünnepelünk is az Úrhoz jövünk,most épp hálát adni az éves termésért. Kiemelte az a közösség, ahol ennyi hagyománytisztelő fiatal van az egy fejlődő közösség és van jövője. Az Istentiszteletet követően ebédre került sor. Anyaországi testvértelepülésekről tánccsoportokat és kísérőiket látták vendégül a szentjobbiak, akik többek között Szentpéterszegről, Gáborjánból és Sápról érkeztek. A szervezők terve szerint ebéd után hívogatásra került a sor, szekereken énekelve, több helyen megállva táncolva. A lovaskocsik már a közelben sorakoztak, és ekkor kezdődött el a szekeres falujárás.

 Szeretettel fogadták

Minden utcában nagy szeretettel fogadták és terülj terülj asztalkákkal várták a hívogatókat. Tiz megalloja volt a szureti tancosoknak akik három csoportbol, összesen 58 szentjobbi fiatalból állt össze. Szentpéterszegről 24 fős csoport érkezett meg hozzánk táncolni. A Gáborjáni Hagyományörző Népzenei Együttes és a Szentjobbi Hagyományőrző Népdalkör, akik citerajátékkal aláfestett ismert dalokkal szüreti nótákkal népdalokkal örvendeztették a közönséget, akik szintén együtt énekeltek majd vissza is tapsolták őket. Csak nem besötétedett mire vacsorára visszatértek a hívogatók. Hívogatásnak is meg lett az eredménye, az esti bálra zsúfolásig megtelt a szentjobbi lakodalmas ház. Eloszor a szentjobbi kis táncosok leptek fel és kápráztatátk el a közönséget, akiket Tamás Hortenzia keszített fel. Majd a közepes csoport lépett fel és adták elő táncukat, majd őket követve a nagy csoport következett ahol a legények kisebb boroshordóval vonultak be a terembe énekelve kifejezve ezzel Szentjobb egyik értékét a minőségi bort. A visszatapstól csengett a lakodalmas ház terme és ennek eleget téve újból táncra perdültek a fiatalok, majd ezt követően egy csárdás erejére szüleiket hívták táncba.

Van utánpótlás

Az utóbbi két csoport felkészítője Kubola Pénzes Krisztina, elmesélte, hogy a táncosok tagjai cserélődnek, kirepülnek, vannak régiek újak, de mindig van utánpótlás és ez a lényege a hagyományok őrzésének, ápolásának. Tovább kell adni a stafétát, hogy mindenki részese lehessen ilyen formában nagyanyáink örökségének. Tobbek között elmesélte jövőre 20 éves jubileumot fog ünnepelni Szentjobb jelenlévő és volt néptáncosai, mindenkit szeretnének táncolni látni, akik az elmult 20 évben Szentjobb utcáin népi táncokat adtak elő.

Molnár József Szentjobb község polgármestere köszöntötte az anyaorszagi vendégeket, a szüreti mulatság résztvevőit, megköszönte a gyerekeknek, táncosoknak fáradtságos munkájukat, a kilenc lovasszekér gazdáinak jelenlétüket és segítségüket, és nem utolsó sorban a két néptánc felkeszítőnek önzetlen munkáját, amiért gyerekeinket felkészitették a szüreti mulatságra. Az est hajnalig tartó mulatsággal folytatódott. Tombolát lehetett vásárolni, ahol sok volt az értékes nyeremény. A szervezők és Molnár József polgármester ezúton is köszönik a támogatást és a segítséget mindenkinek aki bármilyen formában hozzájárult a rendezvény sikeréhez.

Richard Ottilia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!