Bihar hírei

2017.10.13. 12:08

Kulturális hét lesz Margittán

Október 15-22. között a helyi önkormányzat szervezésében fog zajlani Margitta Kulturális Hete, amely a Városnapokat is magába foglalja. Az eseménysorozat támogatója a Bihar Megyei Tanács.

Október 15-22. között a helyi önkormányzat szervezésében fog zajlani Margitta Kulturális Hete, amely a Városnapokat is magába foglalja. Az eseménysorozat támogatója a Bihar Megyei Tanács.A Bihar Megyei Tanács nagyváradi székhelyén a témában tartott pénteki sajtótájékoztatón Simon Adrián, Pásztor Sándor elnök kabinetirodájának tanácsosa azt mondta: az általa képviselt hivatal azért döntött úgy, hogy igent mond a margittai önkormányzat ez irányú felkérésére, mert számos kulturális esemény fog zajlani a fesztivál keretében, és úgy tűnik, hogy a szervezők a minőségre is odafigyelnek. A megállapodás értelmében az általuk fenntartott intézmények előadásait is ingyenesen lehet megtekinteni, nem csak a kiállításokat, koncerteket vagy egyéb rendezvényeket.

Egyébként a Kulturális Napok érdekessége, hogy félig-meddig most avatják fel a Művelődési Házat, mely az elmúlt 5-6 évben felújítási munkálatok miatt zárva volt, az idén azonban teljesen befejezik a korszerűsítését. Az itt látható előadásokat Veronica Demeter igazgatónő ismertette. Vasárnap este 18 órától az előzetes terv szerint a Mária királyné Színház Iosif Vulcan Társulata lép fel a Teljes dicsőségben! című produkcióval. Október 16-án, hétfőn 18 órától a Háromszék Táncegyüttes szerepel a Könczei Árpád által rendezett Mundruc című táncszínházi előadással. Október 17-én, kedden 11 és 12 órától az Arcadia bábszínház Magyar népmeséket ad elő románul, majd 18 órától a Nagyváradi Állami Filharmónia koncertezik. Október 18-án, szerdán 11 órától a Lilliput Társulat mutatja be a Szabó Attila által rendezett Kispipi és Kisréce című bábelőadást. Október 19-én, csütörtökön 19 órától a Szigligeti Társulat adja elő a Hunyadi István által rendezett Bányavirág című tragikomédiát. Október 17, pénteken 17 órától tartja a Gólyabálját a Horváth János Elméleti Líceum, Gólyák a világ körül címmel. Október 21-én, szombaton 17 órától Kabaré 2017 című műsorával örvendezteti meg az érdeklődőket a Horváth János Társaság színjátszó csoportja.

Egyéb programok

A felsoroltak mellett október 15-22. közt kiállításoknak is teret biztosít a kultúrház: az Octavian Goga Főgimnázium II. C osztályának modellező kiállítása Nap, levegő és mozgás címmel; festészeti tárlat a Nagyváradi Art Flora Kulturális Egyesület és a margittai Gyermek- és Diákklub közreműködésével; képzőművészeti kiállítás- Bánházi Gyöngyi, Asloviciu Angyal Anikó, Bagosi Annamária, Papp Antónia, Papp Lili, Silaghi Stelian és Papp Gábor.

A további programokat Demian Zsolt, Pocsaly Zoltán margittai polgármester tanácsadója ismertette. Hétfőn 10 órától a Horváth János Elméleti Líceum Papp Attila termében: Margitta 800+ éve- interaktív bemutató. Kedden 11 órától ugyanitt: Csapataink harcban állnak, 1956 emlékezete- közös ünneplés a debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium és a margittai Horváth János Elméleti Líceum diákjainak és tanárainak közreműködésével. Szerdán 9 órától ugyanitt: Mi a szösz? - a létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény múzeumpedagógiai foglalkozása. Csütörtökön 10 órától ugyanitt: Szülőföldem szeretlek- tanár/diák kvíz. A Horváth János Elméleti Líceum testvériskolájának, az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium bemutatkozása. Pénteken 9 órától ugyanitt: Éljünk egészségesebben- a Nagyváradi Egyetem Orvos- és Gyógyszerészeti Karának előadása, valamint 11 órától- látogatás a margittai zsidó temetőben, holokauszt megemlékezés. Vasárnap 13 órától pedig a városházán díjazni fogják az olyan nyugdíjas házaspárokat, akik az aranylakodalmukat ünneplik.

Koncertek a központban

Október 20., péntek, 19 óra- Marius Lazar Band, 19.30- Daróczi Carmen, 20- Party Band& Jessie, 21- Claudiu Borza, 22- Lena Miclăuş. Október 21, szombat: 16- helyi dance, pop- és hip-hop produkciók, 18- kisőssi néptáncegyüttes, 20- Molnár Ferenc „Caramel”, 21.30- Sabyest (HU), Raluka (RO). Október 22., vasárnap: 16- Deák Andrea, margittai Gyöngyvetők, Emilia Borza Sugar, Florile Barcăului néptáncegyüttes, 19- Florile Bihorului, 20- Detox helyi magyar rockbanda, 21- Cristi Minculescu és az új együttese, 22.30- tűzijáték. (Caramel és Cristi Minculescu fellépése 61 ezer lejbe kerül.)

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!