Bihar hírei

2017.10.02. 09:33

Hagyományőrző szüreti mulatság Biharon

Szép őszies, kedvező időjárással indult Biharon a 2017. szeptember 30-i szüreti bál a szervezők és a táncosok nagy örömére. Biharon ma is vannak szőlőültetvények, szőlősgazdák, bort szerető emberek a hagyományos szüreti mulatságokat megőrizték évszázadokon át, amit tovább vittek a kor fiataljai, így generációról generációra szállt és él a mai napig az utókor számára.

Szép őszies, kedvező időjárással indult Biharon a 2017. szeptember 30-i szüreti bál a szervezők és a táncosok nagy örömére. Biharon ma is vannak szőlőültetvények, szőlősgazdák, bort szerető emberek a hagyományos szüreti mulatságokat megőrizték évszázadokon át, amit tovább vittek a kor fiataljai, így generációról generációra szállt és él a mai napig az utókor számára.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a negyven fiatal, akik heteken, hónapokon át készültek Barczag Katalin kultúrreferens irányításával, hogy szombaton népviseleti ruhákba öltözve, lovas szekereken elindulva behívogassanak a szüreti mulatságba. A segítők, szülők, volt néptánccsoport tagok már napokkal ezelőtt elkezdték a készülődést, hogy az ünnep zökkenőmentesen zajlódjon. Kora délelőtt gyülekeztek a szépen felújított kultúrházban, hogy a bőséges reggeli elfogyasztása után átvonuljanak a református templomba, hálát adva a bő termésért és Isten áldását kérve a rendezvényre.

 Templomi áldás

Szatmári Gergely Kinga Henrietta lelkipásztor hálaadó Istentiszteletének igemagyarázatát az 1Thessz. 5,18-ra alapozta: „Mindenben hálákat adjatok, mert ez az Isten akarata a Krisztus Jézus által ti hozzátok” – szóltak a Szentírás szavai. A templomi áldást követően a negyven fiatalból álló tánccsoport a templomtéren mutatta be elsőként azt a néptáncot, amelyet Barczag Katalin tanított be. Sok helybéli lakos gyűlt össze a templomtéren, hogy megcsodálhassák a szépen kivitelezett és megtanult néptánccsokrot, amelyet hálájuk jeléül hatalmas tapssal jutalmaztak. Egykori néptánccsoport tagok is besegítettek, maga a tudósító lencsevégre kapta azt a három generációs táncosokat, amelynek legfiatalabb tagjai ugyan még nem táncolnak, de szép népviseletű ruhába öltözve a szülőkkel és nagymamával jelen voltak a behívogatáson, a legfiatalabb legény alig múlt másfél éves R. István Nándor és leánytestvére R. Krisztina Natália pedig három éves. A templomtéri közönség előtt bemutatott sikeres műsoruk után a lelkes kis csapat lovas szekereken, elől lovas legénnyel elindult behívogatni előbb Bihar utcáin, majd a szomszédos Hegyközkovácsiba az esti szüreti bálba, mulatságba. Még magasan járt a Nap, amikor visszaértek a hívogatásból, egy jó és finom vacsora elfogyasztása után, amelyet a szülők készítettek a kultúrház konyhájában, este 8 órakor megkezdődött az igazi szüreti bál a kiscsoport nyitótáncával, és több száz szórakozásra vágyó személy részvételével.

Hagyományőrzés

A szüreti bál fénypontja éjféltájban érte el csúcspontját, amikor a néptáncosok bemutatták erre az alkalomra betanult néptánc összeállításukat. Nagy Gizella Bihar község polgármester asszonya nagyon fontosnak tartja a községhez tartozó települések hagyományainak megőrzését, azt hogy a ránk maradt örökségünket gyermekeink megismerjék és átmentsék a jövő generációja számára, mert az a közösség, amely ismeri a múltját, bizton építheti jövőjét. Külön megköszöni a lovas fogatok gazdáinak a segítséget, hiszen nélkülük nem tudták volna megoldani a táncosok és a zenekar szállítását, de köszönetet mond a község vállalkozóinak, egyházaknak, szülőknek, magánszemélyeknek, mindenkink az önzetlen segítséget, amivel hozzájárultak a mai ünnepi rendezvény sikeres megrendezésében. Az egész est jó hangulatát a Desszert zenekar biztosította.

Tóth Zsigmond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!