Bihar hírei

2017.10.05. 13:41

Gombamérgezésekről, influenzajárványról volt szó

Pár hét alatt közel negyvenen kerültek kórházba gombamérgezéssel megyénkben. E mellett a várható influenzajárvány különböző aspektusairól is szó esett a DSP csütörtöki sajtótájákoztatóján. Nem tudni, mikorra érkezik meg a megrendelt ingyenes influenza ellenes oltóanyag.

Pár hét alatt közel negyvenen kerültek kórházba gombamérgezéssel megyénkben. E mellett a várható influenzajárvány különböző aspektusairól is szó esett a DSP csütörtöki sajtótájákoztatóján. Nem tudni, mikorra érkezik meg a megrendelt ingyenes influenza ellenes oltóanyag.

A sajtótájékoztató fő témája a hideg beköszöntével egyre gyakoribbá váló légúti fertőzésekről szóló tájékoztatás volt, azonban dr. Daniela Rahotă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság igazgatója kezdetben arról számolt be: nemrég kapta kézhez a szeptemberi megbetegedésekről készült kimutatásokat, s mint kiderült, szeptember folyamán 36 gombamérgezést regisztráltak Bihar megyében. Szerencsére egyik sem volt súlyos, azonban a nagy szám elgondolkodtató, hiszen tavaly, ugyancsak szeptember folyamán mindössze hét ilyen eset volt. Ennek kapcsán az igazgató kihangsúlyozta: csak engedéllyel rendelkező forrásokból származó gombát fogyasszunk. Amint a későbbiek során elhangzott, még az ehető gomba is mérgezővé válhat, ha rossz gomba nő mellette, s amannak a spóráival érintkezésbe kerül.

Legyen tetravalens

Az igazgató egyúttal egy projektről is beszámolt, melynek során az elkövetkezendő három évben többek között 140 Bihar megyei háziorvos részesülhet majd ingyenes képzésekben a szív- és érrendszeri megbetegedések, a gyermekkori elhalálozás, a születési rendellenességek születést megelőző diagnózisa, a pszichikai megbetegedések, valamint az autizmus témájában. A témákat a háziorvosok körében végzett közvélemény kutatás alapján dolgozták ki, s a képzések ingyenesek a résztvevő háziorvosok számára. A projekt során, melyben a Bihar megyei DSP mellett a Teleorman és a Fehér megyei közegészségügyi hatóság is részt vesz, továbbá egy civil szervezet, összesen több mint hatszáz háziorvost részesítenek majd kiképzésben.

A légúti fertőzések, s különösképp az influenza témája nem csak azért aktuális, mert nyakunkon a tél, hanem azért is, mert, mint elhangzott, az Egészségügyi Világszervezet szerint a mi térségünkben is járványra lehet számítani. Amint dr. Mariana Fericean, a Bihar megyei DSP munkatársa elmondta, az elmúlt szezon során Bihar megyében csak 14 esetben bizonyosodott be az influenzavírus, azonban Európa északi és nyugati részén járvány volt, mely főleg az időseket érintette. Mindez a B típusú influenza vírus terjedése miatt történt – ez a vírus évekkel ezelőtt könnyű megbetegedéseket okozott, de azóta változáson ment át, s várhatóan nálunk is felüti majd a fejét. Épp ezért az idei szezonra kidolgozott vakcina tetravalens, azaz többek között kétfajta B típusú influenzavírus ellen is védelmet nyújt – ha vásárolni akarunk, jól tesszük, ha megbizonyosodunk arról, hogy ezt a változatot kapjuk meg.

Nem tudni, mikor

Ami az ingyenes influenza ellenes oltóanyagot illeti, a DSP ugyan megrendelte a szükséges mennyiséget (közel 22 ezer adagot), arról azonban semmilyen információjuk nincs, hogy milyen fázisban van a közbeszerzési eljárás és mikorra érkeznek meg. Egyelőre annyit tudni, hogy az egészségügyi miniszter szeptember végén lemondásra szólította fel Amalia Şerbant, az Országos Közegészségügyi Igazgatóság vezetőjét, pont az influenzaellenes oltóanyaggal kapcsolatos közbeszerzési eljárás késése miatt. A Bihar megyei DSP munkatársai tehát azt ajánlják: a veszélyeztetett kategóriákhoz tartozók vásárolják meg az oltóanyagot. Arról se feledkezzenek meg, hogy ezt hidegben kell tartani, tehát legyen náluk egy jeges zacskó, míg haza, vagy a háziorvoshoz érnek vele. Veszélyeztetetteknek számítanak a krónikus betegségekben szenvedők, a várandós nők, a szociális intézetekben élők, az egészségügyi személyzet, a hatvanöt éven felüliek.

Ne találomra

Szó esett arról: fontos, hogy a magunk egészségére is vigyázzunk, de másokat se fertőzzünk meg. Kerüljük a tömegeket, mossunk kezet minél gyakrabban, fogyasszunk friss zöldségeket és gyümölcsöket. Ha pedig megbetegedtünk, maradjunk otthon, ne terjesszük a betegséget munkahelyünkön. A munkáltatóknak is megfelelő körülményeket kell biztosítaniuk az alkalmazottaknak – például védőfelszerelést, fűtött helyiségeket – mondta el dr. Mirela Florea munkaügyi szakorvos. Az is lényeges, hangzott el, hogy forduljunk orvoshoz, s bízzuk rá a kezelés megállapítását, ne kezeljük magunkat találomra - például antibiotikumokkal - hiszen ezek vírusfertőzés esetén hatástalanok. Az influenza egyebek mellett magas lázzal, száraz köhögéssel, rossz közérzettel, izomfájdalmakkal kezdődik, míg nátha esetén többnyire tüsszögünk, csorog az orrunk, s hőemelkedésünk van – ha felülfertőződés történik, akkor ebben az esetben is nőhet a lázunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!