Bihar hírei

2017.10.01. 16:35

Érmelléki Ősz, böllérfesztivállal

Összesen tizenhét csapat vett részt Székelyhídon, a XXIII. Érmelléki Ősz keretében megtartott első böllérfesztiválon. A strand területe ideális helyszín volt utóbbi megtartásához és az időjárás is kegyeibe fogadta a résztvevőket.

Összesen tizenhét csapat vett részt Székelyhídon, a XXIII. Érmelléki Ősz keretében megtartott első böllérfesztiválon. A strand területe ideális helyszín volt utóbbi megtartásához és az időjárás is kegyeibe fogadta a résztvevőket.A hét végén tartották meg Székelyhídon a XXIII. Érmelléki Ősz rendezvénysorozatot, melynek gerincét idén az első alkalommal megtartott Böllérfesztivál jelentette. Természetesen egyéb rendezvények is voltak, ezek sora már pénteken megkezdődött, amikor a II. Pap Jenő kispályás focitornán három csapat mérkőzött, eredmények: Érmihályfalva - Székelyhíd 6 - 1, Várad - Székelyhíd 6 - 3, Érmihályfalva - Várad 3 - 3; első gólaránnyal Érmihályfalva, megelőzve Váradot és Székelyhídat. Kora este a Múzeum egyik földszinti termében megnyitották Fábián Pál Soha ne feledd Erdélyt című kiállítását, a másik teremben már szombat délután, a váradi Tibor Ernő Galéria Szent László emlékezete című kiállítását tárták az érdeklődők elé. Még ugyancsak pénteken és ugyancsak a Múzeumban lehetett megtekinteni az Anyám és más futóbolondok a családból című igaz történeten alapuló játékfilmet, melynek helyi kötődése, hogy a főszereplő család helyi gyökerű, ellenben a Székelyhídon játszódó jeleneteket nem a kisvárosban forgatták (hanem egy bulgáriai településen). A szombati események a Gyermek Jézus Szabadidő és Sportközpontban (a strandon) zajlottak, illetve a közeli sportcsarnokban. Utóbbiban volt a Tulipán Kupa kézilabda verseny, a lányok mezőnyében 1. Érmihályfalva, 2. Ottomány, 3. Szalacs, legjobb játékos Biri Bernadett (Ottomány), legjobb kapus  Kis Petra (Mihályfalva); a fiúknál 1. Ottomány, 2. Szalacs, 3. Kereki-Székelyhíd, 4. Érszőlős, legjobb játékos Bánya Attila, legjobb kapus Herman János (Ottomány).

Vetélkedők

Mint már említettük, a nap legfontosabb eseménye a böllérfesztivál volt, melyen valójában minden település, illetve baráti társaság részt vehetett, a szervezőktől kapott nevezési lista alapján a következők voltak a résztvevők (ahol a névből nem tűnik ki a település, azok helyiek voltak): Szík, Full Security, Érmihályfalva, Bihardiószeg, szalárdi Hawks Bikers, Őseink Ízei, Monospetri, Hegyközszentmiklós, Paptamási, Érbogyoszló, Bihar, Szalacs, Érsemjén, Hegyközcsatár, Bors, Kárásztelek, Hegyközpályi. A csapatok hajnalban keltek útra, hiszen reggel 7 órakor ejtették meg a sorsolást (kinek melyik mangalica jut), illetve kezdődött is a disznóvágás, annak minden hagyományos és kötelező elemével. Ide értjük természetesen a pálinkázást épp úgy, mint a disznóhús állatorvos általi megvizsgálását. A szervezők a mangalicák mellett a tűzifát és a műanyag evőeszközöket biztosították, minden egyébről a csapatok maguk gondoskodtak. A munkára volt elég idejük az ehhez ideális helyszínen és az idő sem lehetett volna jobb. Mikor a munka dandárján túl voltak, vagyis kora délután, játékos vetélkedők kezdődtek, melyek feldobták az amúgy is jó hangulatot. Ennek során volt több elemből álló staféta (forgás szédülésig, vizesvedér cipelése kézben, biciklivel, talicskában, futás létrával), gumicsizmadobás és malacfogás, ám utóbbi a malacok túlzott szelídsége miatt nem volt értékelhető. Közben volt idő megtekinteni a csapatok sátrait, melyek a legkülönfélébb módon voltak díszítve gyümölcsökkel, szőttesekkel, zászlókkal, virágokkal, de a legjobb díszítőelemek mégiscsak a "disznóságok" voltak". Ezekből természetesen lehetett is vásárolni, úgy, hogy egy faházikónál 5 lej ellenében úgynevezett kóstolójegyet lehetett venni, beváltva azt a csapatoknál adagokra - a pénzzel pedig a Gyermek Jézus Gyerekotthont támogatva.

Eredményhirdetés

Időközben megérkeztek az estére tervezett szüreti bálra hívogatók is, ők még a déli órákban indultak el, de a strandon is bemutatták szüreti táncukat. Két szakmai előadást is hirdettek a szervezők, de ezek, tekintettel az esemény hangulatára, elmaradtak. Kora este hirdette ki az eredményeket Fekete Katalin szervező, ebből kiderült, hogy bár az érmihályfalviak egyik versenyzője dobta a legmesszebb a gumicsizmát (13,6 m), ezt a csapatversenyt a monospetriek nyerték, a stafétát legrövidebb idő alatt a szentmiklósiak teljesítették. Következett a főzőtudományok kiértékelése, ez a magyarországi Komlósi Mihályra, a bográcsos ételek mesterére várt, aki egy látványos ökörsütéssel vett részt a rendezvényen. Elmondta: 15- 20 évnyi tapasztalat után lehet megszerezni az említett címet, de ehhez jó úton vannak a most versenyzett csapatok, ételeikből nem csak a jó ízeket lehetett kiérezni szerinte, de azt is, hogy szívvel - lélekkel készültek. Minden csapatkapitány kapott egy "Ér-vágás, Székelyhíd 2017" feliratú óriási emlék-fakanalat, továbbá a legjobb dekorációért Érmihályfalva kapott különdíjat, a legmókásabb csapatnak az Őseink Ízeit választották, a legfinomabb torost a kárásztelkiek, a legfinomabb hurkát a Hawks Bikers, kolbászt a Full Security készítette, az Érmellék Hentese címet Kokovai László érdemelte ki. Ekkor már itt - ott nótaszó is csendült, az asztalok mellett (késő estig) sokan falatoztak. Következtek a színpadi produkciók melyek során fellépett a helyi Búzavirág népdalkör, férfikórus, Zajgó néptáncsoport, továbbá a micskei Görböc, a telegdi Pacsirták, a a tamási Gilice és a monospetri Bábota néptánccsoportok.

Koncertek

Már igencsak hűvos este lett, mire Mohamed Fatima koncertjére sort került. Az egykori Fekete Vonat énekesnője elmondta: pár hónapja adományokkal indult a székelyhídi gyerekotthonba, de ő végül nem léhette át a határt, csak adománya ért célba. Most azonban megérkezett, rendkívül közvetlen stílusban vielkedve és énekelve lopta be magát a publikum szívébe. Még duettet is énekelt azzal a helyi Sarkadi Antallal, aki utána következett például Király Viktor-, Nótár Mary-, Váradi Roma Café-dalokkal. Az amatőr énekesnek igen jó hangja van, az övénél sokkal rosszabb "profi" előadásokat is láttunk akár az idei falunap-szezonban is, amikért vélhetően nehéz pénzeket fizettek ki a szervezők. Ez után tombolasorsolás volt még, illetve a már említett bálba várták az érdeklődőket. Mint megtudtuk, a koncertek idején adták el az 1621. kóstolási jegyet, a végső szám ennél valamivel többre kerekedhetett.

A XXIII. Érmelléki Ősz zárásaként vasárnap délelőtt ünnepi szentmisét tartottak a katolikus templomban.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!