Bihar hírei

2017.10.02. 09:12

Építsünk idősbarát közösséget! mozgalom

Tavaly először szervezett az RMDSZ Nőszervezet rendezvényeket az idősek számára az Építsünk idősbarát közösséget! mozgalom keretein belül. Idén több programot szeretnének szervezni, összehangolni az eseményeket. A Nőszervezet idén egy kis meglepetéssel is készül az idősek számára.

Tavaly először szervezett az RMDSZ Nőszervezet rendezvényeket az idősek számára az Építsünk idősbarát közösséget! mozgalom keretein belül. Idén több programot szeretnének szervezni, összehangolni az eseményeket. A Nőszervezet idén egy kis meglepetéssel is készül az idősek számára.

Szerda délután egy kerekasztal-beszélgetés során ismertette Biró Rozália képviselő az RMDSZ Nőszervezet országos elnökeként és Kéry Hajnal, a Nőszervezet Bihar megyei elnöke az Építsünk idősbarát közösséget! mozgalom terveit. Tavaly először szerveztek rendezvényeket ilyen formában, pozitív visszajelzések érkeztek, úgy döntöttek érdemes lenne bevonni civil szervezeteket és önkormányzatokat a mozgalomba, és összehangolni az időseknek szóló rendezvényeket a mozgalom neve alatt. Tavaly az RMDSZ Nőszervezet az idősek napja alkalmából körülbelül 20 rendezvényt sikerült megszervezzen, idén más szervezetek közreműködésével többet szeretnének. Továbbá Biró Rozália felajánlotta az RMDSZ Nőszervezet támogatását abban, hogy egy-egy nyugdíjasklub vagy egyesület számára klubhelyiséget, székházat biztosítsanak, pályázati lehetőséget ismertessenek és segítsenek a fejlődésben, akár klubból egyesületté válni, hiszen így több lehetőségük van támogatást szerezni. A Nőszervezet idén egy kis meglepetéssel készül az idősek számára, minden idősnapi rendezvényen résztvevőt megajándékoznak egy köszöntőlevéllel, melyen egy Dsida vers és néhány kedves sor található, a hátoldalán pedig a 2018-as évi naptár. A Nőszervezet a Mosolygó Karácsony programot is szeretné népszerűsíteni és kibővíteni, jelképes ajándékokat, csomagokat osztva a rászoruló, vagy egyedül élő idősek, nyugdíjasok számára. Az idősnapi köszöntések sem maradnak el idén sem: tavaly több mint 1000 nyugdíjast köszöntöttek fel, remélik, hogy idén még többek arcára mosolyt csalhatnak. A kerekasztal-beszélgetés során a civil szervezetek, nyugdíjasklubok terveinek bemutatására, gondjainak megbeszélésére is sor került.

Tervek, gondok

Szilágyi Ibolya, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének (PMNYE) vezetője elmondta, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is számos programot szerveznek, október vége felé pedig egy ünnepségre is sor kerül az idősek napja alkalmából. A rendezvényen fellép a kórus, szavalatok hallhatóak majd, és remélhetőleg a mazsorettcsoport is szerepelni fog, illetve egy rövid színházi előadással is szeretnének kedveskedni a nyugdíjasoknak. Gondokról is beszámolt: a székházuk bérleti szerződése januárban lejár, úgy tűnik, annak meghosszabbításra nincs lehetőség, ezért költözniük kell, de még nem tudják hová.

Élesdet Epli Rozália és Epli Ferenc képviselte, akik a helyi nyugdíjasklub tagjai, illetve Kajántó Judit, az helyi Nőszervezet elnöke. A nyugdíjasklub tevékenységeit mutatták be, melynek egyik különlegessége, hogy 2006 óta működik egy fizioterápiás központ, a nyugdíjasok félévente 2 hét ingyen kezelést kapnak. Emellett szeretetvendégséget szoktak szervezni, a jövőbeli terveik között szerepel a játékestek, nótaestek és felolvasások megszervezése. Kajántó Judit a Nőszervezet idősek napi programjának egy részét ismertette: református istentisztelettel köszöntik majd a résztvevőket, és színházi előadással is készülnek.

Simon Noémi a bihardiószegi önkormányzat részéről érkezett a beszélgetésre, október folyamán ott is lesz ünnepség. Az Őszi Napsugarak helyi nyugdíjasklubhoz körülbelül 20-an tartoznak. Az ünnepség során istentisztelet lesz, színházi előadás és egyéb programok várják az időseket. Kisszántóról Molnár Edit, a Nőszervezet alelnöke érkezett, aki elmondta, hogy sokrétű tevékenységük van, amellett, hogy saját maguknak szerveznek programokat, másoknak is kedveskednek, például meglátogatják a nagyszántói idősotthont, zenés műsorral készülnek. Borson szeretnének klubot alapítani, de egyelőre nincs székháznak való hely.

A nagyszalontai eseményeket Nagy Irma, a Romániai Magyar Nyugdíjasok Szövetségének elnöke és a Tóth Zsuzsánna, a nyugdíjasklub vezetője ismertette. Nagy Irma büszkén számolt be tevékenységeikről, hiszen számos kórustalálkozót szerveztek már, és vettek részt ilyen jellegű rendezvényeken, tánccsoportjuk is van, több játékestet, főzőversenyt szerveztek már. Részt vettek és fognak venni a karácsonyi segélyosztásban, Ki mit tud?-ot szerveztek, kirándulásokat. Idén is lesz kirándulás, Budapestre és már városokba látogatnak el. Tóth Zsuzsánna elmondta, hogy bár csak egy éve elnök, úgy érzi sikerült egy jól szervezett csapatot létrehozni, többen vezetik a klubot. Van székházuk és támogatásokat is kapnak. Az Idősek Napjára különleges meghívottjaik is lesznek, mint Aradszky László és Cseke Attila. A nagyszalontai idősek számára folyamatosan minőségi programokat szerveznek, kulturális vonzatúakat, de különböző versenyeken is részt vesznek.

Igények, együttműködés

A résztvevők közül többen jelezték, hogy szeretnének kirándulásokat szervezni Nagyváradra, meglátogatni a várat és más nevezetességeket, ehhez idegenvezetőre lenne szükség. Színházba és komolyzenei koncertekre is eljárnának, jó lenne kedvezményhez jutni. Emellett többen jelezték, hogy probléma van a székházzal, és anyagi támogatásokra is szükség lenne. Az RMDSZ Nőszervezet a segítségét ajánlotta fel a problémák megoldásában. Biró Rozália kiemelte a Minority Safepack európai polgári kezdeményezés fontosságát is, arra kérve az együttműködő szervezetek vezetőit, hogy rendezvényeiken népszerűsítsék azt, és ahová ő maga meghívást kap és részt vesz, szívesen szól az aláírásgyűjtésről néhány szót. Emellett arra kéri Bihar megye nyugdíjasklubjait, egyesületeit, hogy amennyiben részt szeretnének venni az Építsünk idősbarát közösséget! mozgalomban, illetve kérdéseik vannak, jelentkezzenek a 0770–121–818 (Ursuța Éva) telefonszámon, illetve a e.ursuta@gmail.com címen.

Közelgő események

Mihályfalva – Látogatás az Idősek otthonába. Időpont: október 2., 13 óra. Szervező: RMDSZ Nőszervezet.

Nagyszalonta – Idősek Világnapjának megünneplése. Időpont: október 5., 12 óra, helyszín: Crișana étterem, szervező: Polgármesteri Hivatal.

Érmihályfalva – Nyugdíjas Pedagógusok Találkozója. Időpont: október 12., 16 óra, helyszín: Bartók Béla Művelődési Ház, szervező: Szépkor Nyugdíjas Egyesület.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!