Bihar hírei

2017.09.13. 12:10

Vezetőváltás volt a megyei csendőrségnél

Létszámhiánnyal küszködnek, de ez nem befolyásolja a teljesítményüket, hangzott el a Bihar megyei csendőrség sajtótájékoztatóján. E hónap eleje óta új főnökei vannak az intézménynek.

Létszámhiánnyal küszködnek, de ez nem befolyásolja a teljesítményüket, hangzott el a Bihar megyei csendőrség sajtótájékoztatóján. E hónap eleje óta új főnökei vannak az intézménynek.

Amint a tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott, a megyei intézmény két korábbi vezetője, Lung Petru ezredes, meghatalmazott főfelügyelő, valamint Adrian Cîmpean ezredes, főfelügyelő helyettes nyugdíjba vonult, Jarca Doru ezredes pedig, aki augusztus végéig az első főfelügyelő helyettesi tisztséget töltötte be, visszatért korábbi tisztségéhez a csendőrségen belül. Mindezek következtében szeptember elejétől új főnökei lettek a Bihar megyei Csendőrségnek: Bogdan Ioan őrnagy lett az új meghatalmazott főfelügyelő, s az első főfelügyelő helyettesi tisztséget pedig Seica Claudiu alezredes foglalja el, ugyancsak meghatalmazással. Mostanáig nem érkezett meghatalmazás a másik főfelügyelő helyettesi tisztségre. A meghatalmazás fél évre szól, s egyszer meghosszabbítható, ahhoz viszont, hogy valakit kinevezzenek, versenyvizsgán kell bizonyítania rátermettségét. Ez év végéig azonban országos szinten befagyasztották a versenyvizsgák megszervezését a csendőrségen belül, tudtuk meg.

Nem egyedi

Bogdan Ioan főfelügyelő kifejtette, ebben az évben negyven munkatársuk nyugdíjaztatta magát Bihar megyében, s nyolcvan százalékuk július és augusztus folyamán. Országos szinten is nagyon sokan nyugdíjaztatták magukat a csendőrök közül ebben a periódusban, mivel szeptember 15-ig még a régi törvény szerint, kedvezőbb körülmények között tehetik meg. „A helyzet nem egyedi, ezzel szembesülnek a csendőrségek szinte minden megyében” - mondta a főfelügyelő. Hozzátette: bár személyzethiánnyal küszködnek, ez nem befolyásolja tevékenységüket. Mindazonáltal bíznak benne, hogy jövőre ki tudják majd egészíteni létszámukat.

Mint elhangzott, a csendőrök az idén is közrend fenntartói szerepet töltöttek be az érettségi, az országos felmérő, valamint a pedagógusok versenyvizsgája alkalmából létesített vizsgaközpontoknál. Ezek alkalmából két szabályszegést konstatáltak és két, egyenként ötszáz lej értékű bírságot róttak ki. Év eleje óta pedig, a tanintézetek környékén végzett felügyeletek során két bűncselekményt konstatáltak, melyet négy személy követett el. Az idén egyébként, a rendőrséggel közösen tartott megbeszélés során eldőlt, hogy ugyanannak az öt nagyváradi tanintézetnek a felügyeletét vállalják el, mint tavaly. Ezek a következők: a Bihorul Sportlíceum, a Partenie Cosma Közgazdasági Kollégium, az Aurel Lazăr Elméleti Líceum, a Vasile Voiculescu Egészségügyi Műszaki Líceum, valamint a Lucreția Suciu általános iskola. A többi tanintézet felügyeletét a rendőrség végzi. Mint megtudtuk, reggel és délben, illetve kora délután felügyelik az iskolát, s szerintük ennek is tudható be, hogy az utóbbi évek során lényegesen csökkentek az erőszakos cselekmények a tanintézetek környékén.

Mindemellett az idén tizenhét drogfogyasztás megelőzési kampányban vettek részt a Bihar megyei Drogellenes tanácsadási Központtal (CPECA) közösen, ezeken több mint hatszáz fiatal vett részt. A fiatalkori bűnözés, valamint a tanintézeteken belüli erőszak megelőzése céljából is tartottak előadásokat, tizenkét ilyen akciójuk volt, melyeken közel négyszázan vettek részt.

Időszerű

Amint a sajtótájékoztatón elhangzott, míg a CPECA munkatársai a drogok hatásáról, a függőség kialakulásáról szóltak az iskolákban tartott közös előadásaik során, a csendőrök inkább a drogfogyasztásnak a társadalmi hatásait ecsetelték. A téma nagyon is időszerű, hiszen, mint megtudtuk, az elmúlt héten is ki kellett hívniuk a mentőket egy tizenhét éves fiatalhoz, aki rosszul lett az utcán. Mint kiderült, etnobotanikus szerek voltak nála.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!