Bihar hírei

2017.09.19. 09:57

Útfelújításokra szerződtek Váradon

Korszerűsítik a Várad-hegyalja és Fugyi közötti utat, valamint új összekötőutat építenek Várad és Szentandrás között. Erről szerződéseket is aláírtak a nagyváradi polgármesteri hivatalban. A kerékpárút késik.

Korszerűsítik a Várad-hegyalja és Fugyi közötti utat, valamint új összekötőutat építenek Várad és Szentandrás között. Erről szerződéseket is aláírtak a nagyváradi polgármesteri hivatalban. A kerékpárút késik.

Még az elején vannak, ezért nem tudták megmondani, mennyibe fog kerülni a kivitelezés: két útépítésről is aláírtak tegnap szerződéseket a nagyváradi polgármesteri hivatalban: Florin Birta váradi alpolgármester, illetve Ioan Pop fugyivásárhelyi és Ioan Marcus szentandrási polgármester látta el kézjegyével az iratokat, amely a települések e projektek megvalósítása céljából való társulásáról szól. Egyelőre mindegyik önkormányzat a területén lévő útszakaszt korszerűsíti, saját pénzből, de Birta hozzátette: ha a közeljövőben lesz erre uniós pályázati lehetőség, azzal is megpróbálkoznak.

Konkrétumok

Az egyik projekt szerint a Várad-hegyalja és Fugyi közti utat modernizálják. Ez több szakaszon azt is jelenti, hogy most először fognak ott aszfaltozni. A 3,6 kilométer hosszúságú útból 1,9 Váradon van, a többi Fugyi területén. A másik beruházás az, hogy új utat építenek Várad körgyűrűje (Cazaban utca) és Szentandrás (Raturi utca) között. Ez 2,5 kilométeres lesz, ebből 1,8 kilométer van Várad területén.

Az érintett településvezetők elmondták: a megkötött szerződéseket a Nagyvárad Metropolis Övezetnek (ZMO) adják át, ők intézik a továbbiakat. A közbeszerzési eljáráson nemsokára indulnak, kiválasztják a tervezőt, majd a kivitelezőt. A munka tavasszal kezdődhet. Florin Birta kérdésre elmondta: „mindenképp lesznek emiatt, a nyomvonal mentén kisajátítások is, főleg Váradon, de épületeket nem fognak érinteni, csak telkeket”. Várhatóan mindkét út menetirányonként egysávos lesz.

Régóta téma közben, hogy Váradot és Fugyivásárhelyt kerékpárúttal is összekötnék. Erre itt lenne az alkalom, ha úgyis útépítés lesz – gondolták a sajtósok, ám a vonatkozó kérdésekre Ioan Pop polgármester elmondta, nem így lesz. Hozzátette: „Ugyanis a földgáz bevezetését is most tervezzük, de annak kivitelezése még később várható. Tehát ha bicikliutat építenénk, és aztán kellene az egészet felbontani, a gáz bevezetése miatt, az nem lenne jó. Ezért a kerékpárút-projekt egyelőre nem kerül napirendre”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!