Bihar hírei

2017.09.27. 10:20

Hagyományos szüreti mulatság Hegyközújlakon

Hagyományos szüreti mulatságot és bált tartottak Hegyközújlakon az elmúlt hétvégén. A kellemetlen őszi esős időjárás sem vette kedvüket a fiataloknak, akik ennek ellenére is elmentek a környező falvakba behívogatni. A szüreti mulatság a hegyközújlaki református templomban kezdődött.

Hagyományos szüreti mulatságot és bált tartottak Hegyközújlakon az elmúlt hétvégén. A kellemetlen őszi esős időjárás sem vette kedvüket a fiataloknak, akik ennek ellenére is elmentek a környező falvakba behívogatni. A szüreti mulatság a hegyközújlaki református templomban kezdődött.

Az elmúlt évek hagyományaihoz igazodva a Hegyközpályi és Hegyközszáldobágyi szüreti mulatságokat követően a hétvégén, szombaton, 2017. szeptember 23-án. Hegyközújlakon került sor a szüret megünneplésére. Esős, hideg szombat reggelre ébredtek a hegyközújlakiak, akik hetek óta készülődtek, hogy a mai nap szüreti mulatságot és bált rendeznek a bő termés megünneplésére. A gyerekek és fiatalok, akik a néptánccsoport tagjai szomorúan vették tudomásul, hogy az esős időjárás miatt nem mehetnek szekéren hívogatni. Lelkes összefogásnak lehettünk tanúi ez alkalommal is, a szülők, a Hegyközpályi Körzeti RMDSZ elnöke Somogyi Lajos, a helyi tanácsosok és még sokan mások, önként vállalták, hogy egy felejthetetlen szüreti mulatságot szerveznek, amely az egész közösség összetartó és építő erejét képezi. A szüreti mulatság délelőtt tizenegy órakor a hegyközújlaki református templomban Istentisztelettel vette kezdetét, ahol Papp Szabolcs lelkipásztor János 2,1-11 igeverseire alapozta igemagyarázatát. A lelkipásztor megkérdezte: „(…) meghívjuk-e Krisztust a mi ünnepségeinkre, életünk eseményeire, menyegzőkre, keresztelőkre? Jézus nem ellensége az örömnek! Az igében szereplő menyegzőben is megtörtént a baj, elfogyott a bor. Nem tudták kiszolgálni a jelenlévőket (…) Jézus mindig segít, ha szükség van rá, ha nem is azonnal, de mindig segít. Végül csodát tett a menyegzőben is, a vizet borrá változtatta. Jézus együtt érez a nélkülöző emberrel. A vizet ünnepi itallá változtatta. A tanítványok kedvéért történik a csoda, hogy bizonyosságot szerezzenek, arról hogy akit követtek az valós csodákra képes. A mi életünkhöz hozzáadja a mennyei részét, a borhoz hozzáadja a vérét. Jézus a hétköznapokat ünneppé változtatja, ezért tegyük olyanná ezt az ünnepet, hogy ő maga is megjelenjen számunkra” – hirdette a lelkipásztor.

Hívogató tánc

Így történt ez szombaton Hegyközújlakon is a szüreti ünnepség alkalmával, meghívták Jézust az ünnepségre, és a nap folyamán több csodában volt részük. Mindenki nagy meglepetésére ellátogattak az újlaki kultúrházba a hegyközkovácsi fiatalok hívogatni, akik csodás szüreti táncukkal és vidámságukkal elkápráztatták a jelenlévőket, majd ezt követően az újlaki néptánccsoport a hegyközpályi kultúrházban, népes közönség előtt mutatták be hívogató táncukat, akik nagyon sok finomsággal halmozták el őket. A következő állomásuk a hegyközszáldobágyi kultúrház volt, ahol már várták őket nagy örömmel és meleg szeretettel. Az eredeti útvonaltól eltértek, így Hegyközkovácsiba vonultak tovább a hívogatók, viszonozni a kovácsiak kedvességét. Fergeteges hangulat alakult ki, a bemutatott táncot követően együtt mulatva, táncolva, nótázva sikerekben gazdag ünneplést kívánva egymásnak. Ha már úgy is kisbuszokkal hívogattak, úgy döntöttek, hogy meglátogatják a Paptamási szüreti táncosokat is, ahol nagy szeretettel fogadták őket, bemutatták egymásnak táncukat, majd visszaindultak Hegyközcsatáron keresztül Újlakra, útjuk során a buszok nótaszótól voltak hangosak. A tizenöt hívogató párost és kísérőiket Hegyközújlak központjában, hatalmas közönség fogadta, ahol előadták bemutató táncukat. Az esti tánc, a helyi hagyományokat követve szalmaégetéssel vette kezdetét. Az éjféli táncot követően a néptánccsoport egy meglepetéssel készült. Megajándékozták és köszönetüket fejezték ki felkészítőjüknek, Mester Anikónak a sok törődésért, áldozatos munkáért. Mester Anikó már három éve tanítja a tánc fortélyaira több hetet, hónapot áldozva a fiatalokra.

Hajnalig tartott

A köszöntőket követően hajnalig tartó szüreti mulatság vette kezdetét az újlaki kultúrházban, ahol több mint kétszázan mulattak. A legfiatalabb táncosok Lukács Jenifer és Petrán Dániel, mindketten 8 évesek. A hívogatás alkalmával Habinyák Szilárd és Hári Henrik voltak a kisdobosok. A talpalávalót és a hívogatókat kísérte a Retro Boys zenekar, a büfé reggelig állt a szórakozók rendelkezésére.

Tarsoly Normen, Tóth Zsigmond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!