Bihar hírei

2017.09.22. 17:37

A termelők vennék meg a cukorgyárat

A 85 termelőt tömörítő gazdaszövetség venné meg a váradi cukorgyárat, megelőzendő annak bezárását. A tárgyalásokat még e hónapban szeretnék befejezni.

A 85 termelőt tömörítő gazdaszövetség venné meg a váradi cukorgyárat, megelőzendő annak bezárását. A tárgyalásokat még e hónapban szeretnék befejezni.A hét elején számoltunk be arról, hogy a váradi cukorgyár sorsa bizonytalan, jelenlegi tulajdonosa bezárná, esetleg eladná (lásd. BN, szeptember 18.). Bizonyos sajtótermékekben megjelentek olyan információk, melyek egyebek mellett azt is közlik, hogy három Bihar községbeli vállalkozó folytat tárgyalásokat a gyár megvételéről. Nevezettek egyike, Darabont Sándor mezőgazdasági vállalkozó, aki a Bihari Napló kérdésére elmondta: meglepődve olvasta maga is a megjelenteket, melyek kapcsán őket nem keresték meg, ebből kifolyólag eléggé zavaros információk láttak napvilágot. Megerősítette ugyanakkor, hogy valóban folytatnak tárgyalásokat, ám nem hárman, hanem egy öt fős bizottság, egy 85 cukorrépa-termelőt tömörítő gazdaszövetség képviseletében.

Szeptember végén...

A céljuk az lenne, hogy a cukorgyár ne zárjon be, hiszen az nyilvánvalóan kedvezőtlen lenne rájuk nézve. Az egyeztetéseket szeretnék szeptember végéig lezárni, és ha létrejön a megállapodás, akkor ők 2018. április 1-től vennék át a gyárat, hogy a folyamatban lévő termelési szezont még a jelenlegi tulajdonos vigye végig. A reménybeli új tulajdonosok tehát "tiszta lappal" indulnának, a szeptember végi időpont pedig azért fontos, hogy a termelők is tudják, mihez tartsák magukat a következő szezont illetően, mihez képest kössenek szerződéseket. Bírjuk Darabont Sándor ígéretét, miszerint a tárgyalások kimenetelét lapunkon keresztül tudatni fogja az érdekeltekkel.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!