Bihar hírei

2017.08.30. 11:13

Emlékezetes Kowalsky-buli Diószegen

Szombat este áramkimaradás miatt elmaradtak a koncertek, vasárnap már nem bíztak semmit a véletlenre a szervezők: különválasztották a színpad és a szórakoztató rész elektromos ellátását. 

Szombat este áramkimaradás miatt elmaradtak a koncertek, vasárnap már nem bíztak semmit a véletlenre a szervezők: különválasztották a színpad és a szórakoztató rész elektromos ellátását. 

A 21. diószegi napok vasárnapi programja szokás szerint motorosok felvonulásával és bemutatóval kezdődött. Ennek során mintegy 150 motoros vonult képviselve a megye motoros klubjait, a főutcán pedig a nyíregyházi Hidi Miklós ("Hidimiki") tartott street fight show-t. A délutáni/esti programok a focipályán zajlottak, ahová, az előző esti elmaradt koncertek kárpótlásaként, ingyenes volt a belépés. Elsőként a helyi iskolások zenés, de főként táncos műsorát lehetett megtekinteni (V. - VII. osztályosok), illetve a Rujiţele és a Szömörce néptánccsoportok előadását, utóbbiak egy mezőségi táncot adtak elő. A továbbiakban a váradi Nuntaşii Bihorului népi együttes egy órás műsora következett, miközben egyre többen voltak a sörsátrak, illetve a forgóhinták, ugrálós és püfölős játékok környékén.

Helyi tehetségek

Idén sem maradt el a helyi tehetségek műsora, soraikban többen először léptek fel, a "régiek" közül Drăghici Anca maradt, az ő előadásán látszott is a színpadhoz szokottság. Mellette énekelt még Olimpiu Man, illetve Balogh Vanda és Balogh Vanda (nem tévedés, két azonos nevű lányról van szó), táncolt Daróczi Alexandra (a székelyhídi Control Dance Group tagja, partnere Máté Dávid volt), illetve a a Kun Nikolett, Kovács Anita és Benedek Anna alkotta tánccsoport. Előadásuk közben érkezett meg a színpad mögé az az áramfejlesztő, mely 5 perces technikai szünet után átvette a színpad áramellátását, leválasztva a többi fogyasztótól. Kezdődtek is a koncertek, elsőként a debreceni LED együttes állt a közönség elé. A 2013-ban alakult elektropop műfajú duó, mely egy év után a Ki Mit Tube! elnevezésű internetes tehetségkutatón a legjobbak közé került, alulírottnak igen kellemes meglepetést okozott a Depech Mode-ra hajazó stílusával, de Komódi Károly és Szénási Miklós a színpad mögött is szimpatikus benyomást keltett, például megértették, hogy időszűke miatt rövidítsenek műsorukon, nem kellett őket "lelőni" a pódiumról.

Sikeres csapatok

A következő koncert előtt a programban előre nem jelezett esemény történt: Mados Attila polgármester társaságában színpadra állt Pásztor Sándor megyei tanácselnök, illetve a helyi fociklub több képviselője. Először is a polgármester tett ígéretet arra, hogy a szombat este elmaradt koncerteket a lehető legrövidebb időn belül pótolják, a közönség számára ingyenesen, majd a megye vezetője gratulált az elöljárónak (illetve a szervezőknek), hogy minden évben komoly koncerteket (tavaly Irigy Hónaljmirigy, tavaly előtt Tankcsapda) kínálnak. Ezután felelevenítette, hogy a tavalyi választások előtt az ő "csapatában"a helyi focicsapat edzője, Vig Zoltán is ott volt, az eltelt esztendőben pedig mindketten nyertek: ő a MT elnöke lett, Vig pedig bajnokságot és a Román Kupa megyei szakaszát is elhódította saját gárdájával. Pásztor Sándor és Mados Attila a sporteredmények elismeréseként ajándékot adott át Vig Zoltánnak, Sabău Constantin (leköszönő) klubelnöknek, továbbá a felnőtt és az ifjúsági csapat kapitányainak, Cristian Jurcă-nak és Andrei Iacobnak. A polgármester leszögezte: a csapat minden híresztelés ellenére nem fog megszűnni, több helyi fiatalt építenek be a gárdába, a klub új elnöke pedig Tamaş Sebastian lesz.

Nagykoncert

Az esti nagykoncertre utaló "nyomok" egész délután láthatóak voltak a színpadon: a Kowalsky meg a Vega együttes stábja már kora délután megérkezett, felpakolt, így a délutáni produkciókat nem zavarták, a stábtagok békésen lazítottak az árnyékben. Nem úgy este, amikor robbant a buli, Kowalsky (Balázs Gyula) becslése szerint: "aranyos pofáim, vagytok vagy háromezren". A másfél órás koncertre nagy valószínűséggel az egész környékről (a határon túlról is) érkeztek rajongók, de az első sorokban olyanok is támasztották a korlátot, akiknek mindegy, mi történik, csak bámészkodnak. Mindez persze nem befolyásolta a jó hangulatot, Kowalsky filozofikus átkötései mellett sorra hangzottak el a nagy slágerek, nem meglepő módon ráadásként pedig az Amilyen hülye vagy, úgy szeretlek című nótát harsogta fiatal és... még fiatalabb. A koncert végén pedig nem csak a zenekar hajolt meg, de a stáb tagjait is megtapsoltatták a közönséggel.

Tűzijáték

Nem sokkal éjfél előtt került sor a tűzijátékra a Szellemirtók című film önállósult betétdalára, illetve a Rammstein együttes Bang, bang-jére. A végén DJ Chris várta még mulatságba az arra vágyókat, miközben valóságos kocsikonvojok indultak el Diószegről, melyet nem ért el a meteorológusok által jelzett "várható vihar".

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!