Bihar hírei

2017.08.21. 15:01

Elkezdődött a pótérettségi

Gondok nélkül zajlott a pótérettségi első, román nyelv és irodalom próbája megyénkben. Egy vizsgázót kizártak, mivel másolni próbált. Kedden az anyanyelvi írásbelivel folytatódnak a vizsgák.

Gondok nélkül zajlott a pótérettségi első, román nyelv és irodalom próbája megyénkben. Egy vizsgázót kizártak, mivel másolni próbált. Kedden az anyanyelvi írásbelivel folytatódnak a vizsgák.

Közel ezerkétszáz fiatal iratkozott fel a pótérettségi egy, vagy több próbájára Bihar megyében, közülük 646-an jelezték részvételi szándékukat a hétfői, román nyelv és irodalom írásbeli vizsgán. Mint megtudtuk, 111-en közülük hiányoztak, a margittai Horváth János elméleti líceumban pedig egy vizsgázót kizártak, mivel segédanyagokat vitt be magával a vizsgaterembe.

Tételek

Bihar megyében az írásbeli próbák négy vizsgaközpontban zajlanak: Nagyváradon a Lucian Blaga elméleti líceumban, a Traian Vuia műszaki kollégiumban, Margittán, a Horváth János Műszaki Líceumban, valamint a belényesi Nicolae Bolcaș pedagógiai líceumban.

A Lucian Blaga líceumban vizsgázók egy része már két óra elteltével kijött a vizsgateremből. Az általuk megkérdezett magyar tagozatos fiatalok egy része közepesnek, egy része nehéznek tartotta a tételeket, a legtöbben azt is hozzátették: annak, aki nem tanult, minden tétel nehéznek tűnik. Akad közöttük, aki szinte mindegyik próbát meg kell ismételje, a szerencsésebbek pedig csak románból buktak és elég számukra egy ötös ahhoz, hogy átmenjenek az érettségin. A humán szakot végzettek második tételként egy indokló szöveget kellett írjanak az idegen nyelvek ismeretének a szerepéről, harmadik pontként pedig választhattak George Călinescu, vagy Mihail Sadoveanu egy-egy tanult művének elemzése között. Volt közöttük, aki semmit nem írt ennél a pontnál, s olyan is, aki csupán a regény sajátosságait határozta meg ennél a pontnál. „Ahhoz képest, hogy nem tanultam semmit és tegnap későig dolgoztam, én elégedett vagyok” - jegyezte meg az egyik vizsgázó. A reál szakosok első pontként egy Ion Pillat verset kaptak, második tételként a barátság és a tolerancia kapcsolatáról kellett írjanak egy fogalmazást, a harmadik pont pedig Camil Petrescu, vagy Liviu Rebreanu egy tanult művének elemzése volt.

Vizsgák

Kedden az anyanyelvi írásbelivel folytatódik az érettségi, szerdán a szaknak megfelelő kötelező vizsga lesz, csütörtökön pedig a szak szerinti választott tantárgyból írnak dolgozatot az érettségizők. Augusztus 25-én, pénteken, valamint augusztus 28-án, hétfőn lesz a román szóbeli vizsga, s ugyancsak hétfőn zajlik az anyanyelvi kompetencia vizsga is. A digitális kompetenciák felmérése augusztus 29-én és 30-án lesz, s ugyancsak augusztus 30-án, illetve 31-én zajlik majd az idegen nyelvi kompetencia felmérés is. Az eredményeket szeptember elsején függesztik ki, 16 óráig, s ekkortól, egészen este nyolcig lehet óvásokat benyújtani. A végső eredményeket szeptember 6-án teszik közzé.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!