Bihar hírei

2017.07.17. 16:05

Szabadság Feszt: tízezer bulizó a cél

Lezajlott Bihar megye legnagyobb magyar ifjúsági fesztiválja. Terveik szerint egy-két éven belül a Partium legkiemelkedőbb ilyen jellegű ifjúsági rendezvénye lesz ez. Szerkesztőségünk médiatámogatásával jött össze az idei is.

Lezajlott Bihar megye legnagyobb magyar ifjúsági fesztiválja. Terveik szerint egy-két éven belül a Partium legkiemelkedőbb ilyen jellegű ifjúsági rendezvénye lesz ez. Szerkesztőségünk médiatámogatásával jött össze az idei is.Miközben Nagyvárad még most sem képes kitermelni magának egy klasszikus értelemben vett, stabil nyári fesztivált, Margittán már mocorog valami e témakörben. Idén volt immár az 5. alkalom, hogy megtartották ott a Szabadság Fesztet. Július 13–16. között rendezték meg a fesztivált, és a helyszín is ugyanaz volt, amit a fesztiválozók már kipróbálhattak és megszokhattak: Margitta termálstrandja. Az egyik, úgynevezett benti szektor minden alkalommal a termálstrand területe, ahová az ideiglenesen kialakított kempingbe 600-800 sátorozó fér be. Az itt felállított rendezvénysátraknak kettős funkciójuk van: a délelőttök folyamán előadásokat, képzéseket, csoportos tevékenységeket, kerekasztal megbeszéléseket tartanak ott (pályaorientáció, időmenedzsment, önismeret és stratégiatervezés témakörökben), este pedig a sátrak a szórakozás központi helyszíneivé alakulnak át. A második, úgynevezett kinti szektort a strand parkolója képezi, ahova a hosszú hétvége alatt 8.000-10.000 érdeklődőt vártak. Itt volt ugyanis a nagyszínpad, ami persze az esték központi helyszíne. Idén sokkal több nagyszínpadi előadás és koncert várta a résztvevőket, mint eddig. Érdekesség, hogy a fesztivál egyedisége a “fapados” rendszerében áll: magyarul abban, hogy olcsó. És úgy tűnik, az is marad.

Programkavalkád

Az első vendégek már csütörtökön délben beköltözhettek a kempingrészbe, és a nyitóbulikig strandolással foglalták el magukat. A szervezők pedig ügyességi versenyeket hoztak össze a számukra, amelyek a feszt összes napján népszerűnek bizonyultak. Aznap este aztán Stan és Span koncertje nyitotta a partikat, az est első sztárvendége pedig Essemm volt, aki később dedikálásra és fotózkodásra is várta rajongóit. Az igazi partihangulatot aztán DJ Metzker Viktória izzította be, aki után a levezető DJ-kkel hajnalig ment a buli. A hivatalos megnyitó péntek délelőtt volt, ahol elhangzott: egy fejlődő rendezvénysorozatról van szó, amely egyre többeket vonz. Meg is láthattuk aztán ezt pénteken, sőt, még szombat délelőtt is, amikor szinte folyamatos volt a beköltözés, egyre érkeztek a látogatók. A péntek délelőtt szakmai előadásokkal folytatódott. Ezen a napon fellépett a No Sugar, a Dreamland Residents, a Honeybeast, illetve Balory és Dj Rubber. Ahogy az ilyen rendezvényeken természetes, a két hétvégi nap szólt a legnagyobbat: szombaton volt tuning show, habparty, és a koncertek sorában a BSW, az AK26, a Kelemen Kabátban, Dj Doti, Dj Dumy és Dj Pety. A szakmai előadásokon interaktív prezentációt tartott a tanfelügyelőséget és a megyei tanácsot is képviselő Kéri Hajnal. Azt járta körül, mi a siker, melyek az oda vezető utak, és mit kell ahhoz megmozgatni (magunkban is), hogy kárjunk ezeken az utakon. Bauman Dieter-Gergő trendi témáról, a Facebookról beszélt későbbi előadásában, specifikusan a mémkultúrát ismertetve. Aztán délután Belau koncertjével indult a zenés kavalkád. Este 8-kor már Sterbinszkyvel habpartiztak a látogatók, ez az AK26 koncertje követte. Kiemelkedően kellemes hangulatot teremtett a nyári lazulás egyik ikonikus zenekara, a Kelemen Kabátban, úgyhogy már könnyebb dolga volt utána Dj doTinak, aki az Éjjel-nappal Budapest sztárja is.

Az utolsó nap

Vasárnap a Detox-koncert után a rendezvény legnagyobb sztárvendége, a Wellhello lépett fel. Számos sportverseny és vetélkedő révén gondoskodtak arról, hogy napközben se unatkozzanak a látogatók. A szervezők lapunknak elmondták: bár, most csak 1500 körüli látogatója volt a rendezvénynek, egyrészt ez is előrelépésnek számít, másrészt pát éven belül azt célozzák, hogy 10.000 látogató legyen. A Fesztivál ötletgazdája egyébként Szabó Ödön aki szombaton a szakmai programok egyik előadója is volt, és bár előadása, más témáról, a sikerességről szólt, a prezentáció során, majd később lapunk kérdéseire válaszolva is arra is kitért, hogy milyen jövőt képzel el a rendezvénynek. Manapság már fiatalabb, dinamikus gárda hozza tető alá a Szabadság Fesztet, és abban egyetértenek, hogy a szűkebb régió emblematikus rendezvényévé válhat. A helyszínen, tapasztaltuk is amit ők is kiemeltek – nevezetesen, hogy a bihariak mellett egyre több szilágysági és szatmári látogatót vonz a rendezvény. Ezt akarják tovább erősíteni, valamint a határszéli magyarországi zónákból is vonzanak mind több látogatót. Szabó szerint, ezen térségekben összesen legalább 40.000 fiatal van, akik közül összejöhet középtávon a vágyott látogatószám.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!