Bihar hírei

2017.07.06. 12:02

Chinook-helikopterek szálltak felettünk

Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a NATO bekukucskált a kertünkbe: amerikai katonai helikopterek repültek el szerdán kora este megyénk északi része felett.

Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a NATO bekukucskált a kertünkbe: amerikai katonai helikopterek repültek el szerdán kora este megyénk északi része felett.Már nem mintha például a korszerű felderítési eszközökkel nem lehetett volna ezt a "kukucskálást" eddig is megejteni, ám ezúttal nagy robajjal szálltak el felettünk több hullámban is a gépmadarak. Sokan megcsodálták őket, hiszen ebben a térségben legfentebb a mezőgazdasági célzattal repülő "egyszerűbb" helikoptereket látni, találgatva, honnan és hova mehetnek. A közösségi oldalon "természetesen" az összeesküvés-elméletek is megjelentek, a migráns-válságtól az észak-koreai rakétakísérleteken át Soros György mesterkedéséig sok mindent sejtve a háttérben.

Hadgyakorlatra mentek

Sajtóhírek szerint azonban arról van szó, hogy a NATO (melynek Románia 2004 óta tagja) erősíti európai, ezen belül kelet-európai jelenlétét. Ennek keretében 49 helikoptert (UH-60 Black Hawk és CH-47F Chinook) küldtek a németországi Bremerhaven kikötőjébe (hajókkal), ezek egy részét vezényelték tovább - már saját erejükből, tehát a légtérben - a romániai Mihail Kogălniceanu katonai bázisra, hogy a Fekete tenger térségében tartandó hadgyakorlaton vegyenek részt. A helikopterek egy része Romániában is marad, a többit Litvániába és Lengyelországba küldik tovább.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!