Bihar hírei

2017.07.17. 16:01

Az ötödik Szabadság Feszt Margittán

Tavaly az időjárás próbált kellemetlenkedni, keresztbe tenni a rendezvénynek, de sikertelenül, idén az időjárás már meg sem próbálta zavarni az ifjúsági fesztivált. Csütörtökön, a 0 napon látszott, hogy az eddiginél nagyobb lesz a részvétel, a sátorhelyeket már kora délután elfoglalták.

Tavaly az időjárás próbált kellemetlenkedni, keresztbe tenni a rendezvénynek, de sikertelenül, idén az időjárás már meg sem próbálta zavarni az ifjúsági fesztivált. Csütörtökön, a 0 napon látszott, hogy az eddiginél nagyobb lesz a részvétel, a sátorhelyeket már kora délután elfoglalták. A berendezkedés megtörtént, gyönyörű napfényes idő volt, de nem kellemetlenül meleg. A medencék vizei csalogatóan tiszta és ideális hőmérsékletükkel hívták a megmártózni óhajtókat. Mondhatni, hogy minden összejött a kezdőnapon. Az Essem koncert indította az esti programokat, megadva az alaphangulatot, melyet Pirre Maddox és olyan neves DJ-k fokozták mint Metzker Viktória Katapult és Dumy. Nagyszerű volt a hangulat, olyan amilyen egy jól szervezett ifjúsági fesztiválhoz illik. A szervezésre, kivitelezésre valóban nem lehetett panasz, minden adott volt arra, hogy a résztvevők felejthetetlen élményben részesüljenek.

Pénteken már egész napos volt a fesztivál. Reggeli helyszíni rádióműsorral indult, majd a hivatalos megnyitó és a szakmai előadások következtek. Ezekre olyan neves személyiségek érkeztek, mint Kelemen Hunor az RMDSZ országos elnöke, Cseke Attila szenátor/megyei RMDSZ elnök, Szabó Ödön képviselő/megyei ügyvezető RMDSZ elnök. Megyei részről jelen volt Szabó József megyemenedzser is. A helyiek közül Pocsaly Zoltán polgármester, valamint Demián Zsolt körzeti- és Árkosi Antal helyi RMDSZ elnökök. Jelen voltak továbbá a környező települések magyar polgár- illetve alpolgármesterei, akikkel a megnyitó után a szövetségi elnök az egyik sátorban megbeszélést folytatott.

Öt évvel ezelőtt

A VDIFISZ indította el öt évvel ezelőtt ezt a fiatalok által közkedvelt rendezvényt, melynek finanszírozására idén partnerszervezeteket is találtak. A saját bevételből ugyanis lehetetlen lenne ilyen színvonalas fesztivált megszervezni és főként ilyen neves előadókat, DJ-ket meghívni. Kiemelt partner volt a Margittai Ifjak Köre, a Pro Folk Egyesület, a Monospetri Közösségfejlesztési Egyesület és az Árpádi Ifjúsági Szervezet. Szakmai partnerük a RODOSZ és a Rákóczi Szövetség voltak. A civil szervezeteken keresztül a Megyei Tanács 100.000 lejjel támogatta a rendezvényt, melynek teljes költségvetése 195.000 lej volt. Boda Gergő VIDFISZ elnök mondott először köszöntőt, a főszervezők nevében, majd megkérte a vendégeket mondjanak ők is rövid köszöntőt. Ezt meg is tették valamennyien. A lényegük az volt, hogy gratuláltak a szervezőknek és a résztvevőknek egyaránt és elismerésüket fejezték ki, amiért a fiatalok ilyen szervezett módon tudnak civilizáltan együtt bulizni, szórakozni. Felhívták a figyelmüket, hogy a lazítás mellett a közös megbeszéléseken, a szakmai előadásokon is vegyenek részt. A bulizás mellett ugyanis ez a fesztivál a közösségi szellemet is erősíti. Szabó Ödön képviselő kitért arra, hogy a fesztivál felszálló ágban van, évről-évre színvonalasabb és egyre nagyobb tömegeket mozdít meg. „Ilyen minőségű szórakozást, ilyen olcsón azért adhat a fesztivál, mert a Megyei Tanács a civil szervezeteken keresztül a költségek 90%- át finanszírozni tudta. Köszönhető ez annak is, hogy a megyei elnök magyar.” Pocsaly Zoltán polgármester és Árkosi Antal helyi elnök mondott köszöntőt a helyi vezetők közül. Kitértek arra, hogy az Önkormányzat mindig támogatni fogja a fiatalok fesztiválját. Ezt akkor tehetik meg érdemben, ha a városnak magyar polgármestere van. Szabó József a VIDIFISZ elnökének munkáját méltatta és további sikeres tevékenységet kívánt.

Sikerek is voltak

A hivatalos megnyitó után a nagysátorban a szakmai előadások következtek, melynek első előadója Kelemen Hunor szövetségi elnök volt. Kérdéseket Szabó Ödön tett fel. Szó esett Klaus Iohannis államelnök székelyföldi látogatásáról. „…ugyanazt a modellt követi, mint elődje. Nem akar az RMDSZ vezetőségével találkozni, csakis az önkormányzatisokkal. Azzal viszont számolnia kell, hogy helyi és megyei önkormányzatokban is mi vagyunk jelen. Bár fontos ez a látogatás, mindenképpen meg van késve. Ha korábban megtörtént volna, senki sem gondolhatná, hogy 2019-es államelnöki választásokra készül.” Beszámolt néhány fontosabb parlamenti sikerről: „Az oktatási módosításunk már csak az államelnöki kihirdetésre vár. Bevezettük a differenciált kis érettségit és érettségit, megoldottuk a protestáns teológiai intézet finanszírozásának kérdését, a pedagógus-továbbképző központ létrehozását. A szociális és egészségügyi intézményekben a nyelvi jogok bővítésével is előreléptünk. „ Terítékre került a kormányválság, a nagy egyesülés évfordulója, mely a jövő évben lesz, a magyarellenes támadások egyaránt. A gazdasági döntések közül a béremelés pozitívuma mellett, negatívumként említette, hogy nem hívjuk le a lehetséges uniós alapokat, így „a hazai fejlesztésekből sem indult el semmi az elmúlt időszakban.”

Cseke Attila szenátor előadásában főképpen a fiatalok szerepvállalásának fontosságáról beszélt. Kérdezője Demián Zsolt körzeti RMDSZ elnök volt. „Ki kell nevelni azokat, akik utódaink lesznek a politikában. Tovább kell nekik adnunk tapasztalatainkat.” – mondta előadásának első felében, majd azt hangsúlyozta, hogy elhivatottság és munkabírás kell ahhoz, hogy valaki közéletű szereplő legyen. Ez pedig a fiatalokban általában megvan, csak élni kell vele. Beszámolt személyes tapasztalatairól, mely azt mutatja, hogy a hierarchia útját végig kell járni. Így lehet kellő tapasztalatokat gyűjteni. Kiemelte, hogy soha nem álmodott nagy címekről, tette a dolgát, és mások kérték arra, hogy politikusi vezető szerepet vállaljon fel. „Aki jól végzi a munkáját, kap újabb megbízást. Mindenkit arra bíztatok csapatban, közösségben dolgozzon a közösségéért.” A későbbiekben arról beszélt, hogy nagy szükség lenne arra, hogy visszajöjjenek azok a fiatalok, akik külföldön szerzik meg tudásukat. „Ez generációs létkérdés, hiszen ők kellene legyenek jövőnk vezető emberei.”

A szakmai előadások után a szórakozás és a kikapcsolódás dominált. Zajlottak a kvíz, illetve sportvetélkedők minden szinten. Idén a Monospetri Közösségfejlesztési Egyesület ötletének és kivitelezésének köszönhetően néptánccal is gazdagodott a fesztivál. Ere a célra külön felállították a Folksátot. A házigazda a Bábota Néptánccsoport volt, mellettük az Érmellék ismert néptáncosai – Ezüstperje, Nyíló Akác – is bemutatták erre az alaklomra készített műsoraikat. Meghívott vendégként fellépett Debrecenből az Atyafiak Népizenekar. Sütő Judit és Sütő Szabolcs néptáncot oktattak az arra vállalkozóknak, melyet később a Táncház keretében hasznosíthattak. A nagyszínpadon György Botond stand up comedy- vel szórakoztatta a nagyérdeműt, majd este a sztárelőadók és DJ-k voltak a hangulatfelelősek: Dreamland Residents, Honeeybeast, illetve DJ Balory és Rupper.

Néptánc oktatás

Szombaton délelőtt és kora délután a szakmai programok domináltak, sok érdeklődőt vonzott a Tuning Show, majd a nagyszínpadon a Belau koncert nyitotta szórakozási blokkot. A Folksátorban a derecskei Szivárvány Néptánccsoport a Bürkös Népizenekar kíséretében mutatta be műsorát, a már említett csoportokkal együtt, majd néptánc oktatás után táncház – a Bürkös zenekar zenéjére - zárta ennek a sátornak a programját. A nagyszínpadon Benk Dénes stand ap comedyvel szórakoztatott, majd a BSW, AK 26 és kelemen Kabátban koncertek tüzelték a hangulatot. Őket Do Ti, Dumi, Pety Dj-k követték. Nagyszerű volt a hangulat, melyhez a szervezők, a résztvevők és az időjárás egyaránt hozzájárultak.

Szőke Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!