Bihar hírei

2017.05.18. 14:56

Huszonötödször is állatbemutatóval kezdődött a fesztivál

Idén is a haszon- és díszállat kiállítással kezdődött meg Érmihályfalván a Nyíló Akác Napok fesztivál. A főszervező id. dr. Lunczer János szerkesztőségünknek elmondta: a 25. esemény jó alkalom arra, hogy átadja a stafétabotot.

Idén is a haszon- és díszállat kiállítással kezdődött meg Érmihályfalván a Nyíló Akác Napok fesztivál. A főszervező id. dr. Lunczer János szerkesztőségünknek elmondta: a 25. esemény jó alkalom arra, hogy átadja a stafétabotot.

Ahogyan az elmúlt huszonnégy évben, úgy az idei 25.-ben is haszon- és díszállat kiállítással kezdődött az érmihályfalvi Nyíló Akác Napok. A helyi tanintézmények erre a hétre időzítették az Iskola másként hetet - ami lehetne "Város másként" is egyben -, ez talán még inkább hozzájárult a az esemény látogatottságához. Már kora reggeltől szinte forgalmi rendőrre lett volna szükség, hogy a sorban érkező napközisek, óvodások, kisebb-nagyobb diákok osztályait irányítsa, olyan nagy volt a sürgés-forgás. Id. dr. Luncer János állatorvostól, főszervezőtől megtudtuk: mintegy 35 gazda állított ki, nagyrészük helyi, de visszatérőként ott volt egy szilágynagyfalui is. Hogy mit lehetett látni? A haszonállatok között 8-8 piros- és fehér-tarka szarvasmarhát, a 20 konténerben különleges libákat, kacsákat, tyúkokat, gidákat, pulykákat. Galambokból volt 50 darab, de a gyerekek tetszésére, mint minden évben, a díszállatok tarthattak leginkább számot: láttunk több fajta papagájt, aranyfácánt, aranyhörcsögöt, egy nagyobb külön ketrecben páva illegette magát.

Egy korszak vége

A 84 éves Molnár András bácsi idén sem hiányzott csacsifogatával, de 4 pónifogaton szekerezni is lehetett, a kis négylábúak sokszor ki sem látszottak a kavalkádból. A dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó Iskolaház javára 13 kisnyulat lehetett megvásárolni, mint megtudtuk, 10 gazdára is talált 326 lej értékben. Kora délután volt, amikor elcsendesült a kiállítás helyszíne. A főszervező kijelentette: ez, a 25. alkalom volt az utolsó, amikor ő szervezte ezt a bemutatót, a negyedszázad jó alkalom a staféta átadására. Hogy jövőre ki fogja? Még nem tudjuk, de bárhogyan is lesz, egy szép korszak lezárult, melyért köszönet illeti id. dr. Lunczer Jánost. A program délután folytatódott, amikor ökumenikus istentisztelet volt a református templomban, a kultúrházbeli kórustalálkozóra 8 vendég és négy helyi csoportot vártak a házigazdák, a római katolikus templomban pedig Kristófi János orgonaművész koncertjét hallgathatták az érdeklődők.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!