Bihar hírei

2017.05.29. 11:26

"E gyönyörű szülőföldön teremjen meg a bor"

A Diószegen tartott Bakator Bor- és Gasztrofesztiválon szakmai előadások mellett több műfajban voltak koncertek, volt vásár, borkóstoló illetve helyi előadócsoportok is fellépési lehetőséget kaptak. Az eseményen bejelentették a Bakator Szövetség megalapítását.

A Diószegen tartott Bakator Bor- és Gasztrofesztiválon szakmai előadások mellett több műfajban voltak koncertek, volt vásár, borkóstoló illetve helyi előadócsoportok is fellépési lehetőséget kaptak. Az eseményen bejelentették a Bakator Szövetség megalapítását.

A Debrecen és Bihardiószeg összefogásával rendezett fesztivál szakmai nappal kezdődött, pénteken a következő előadások hangzottak el: Kaló Imre (2011-ben Borászok Borásza, Szomolya) - Borkultúra a történelmi Magyarországon; dr. Donkó Ádám (Ökológiai Mezőgazdasági Intézet, kutató) - Takarónövényes talajápolás a szőlőben; Kőrös Tamás (Biocont Magyarország Kft, szaktanácsadó) - Ökológiai szőlő- és növényvédelmi készítmények; dr. Szabó József (újszülöttgyógyász, helytörténész): Bihardiószeg és a bakator; Wanek Ferenc (ny.egyetemi oktató): A földtani környezet és a bor. Szombat az úgynevezett kastélykerti mulatságok napja volt, amikor a Zichy kastély kertjében Érmelléki és Kárpát-medencei borvidékek termését lehetett kóstolni. Előbbiek kiválogatására március végén került sor, amikor a régió 12 borásza tette borát a zsűri elé, annak tagjai választották ki azt a 35 bort, melyet méltónak találtak az Érmellék képviseletére. A borászok: Fábián Tibor, Hegedűs Árpád, Mados Attila, Szőnyi József, Rittner Tibor, Piheni Panni (Diószeg), Féth Imre (Püspöki), Hegedűs Attila (Érmihályfalva), Czapp Árpád, Erdei Tamás (Székelyhíd), Nagy Sándor (Hegyközszentimre). Nevezetteknél lehetett kóstolni, a kertben felállított faházikóknál, muskotályt, királyleánykát, cserszegi fűszerest, furmintot, szürkebarátot, kékfrankost, háziasított fehér és vörös borokat, rosékat, stb. A bakator-mustra résztvevői voltak: Heit pincészet (Diószeg), Bartos István (Avasűjváros), Málik pince (Badacsony), Bencze birtok (Szent György hegy), Maurer Oszkár (Szerémség).

Jó érmelléki borok

Debrecen a gasztro-részbe szállt be a páros kolbásszal, de a szervezésbe odatette a vállát a Hajdú Bihar megyei Vásárszövetség is, annak tagjai (Diószeg, Biharkeresztes, Debrecen, Derecske, Érmihályfalva, Hajdúhadház, Hajdúnánás, Hajdúsámson, Komádi, Székelyhíd) ajánlották portékáikat. A délutáni órákban került sor a stílszerűen pohárköszöntőnek mondott "megnyitóra", melynek során elsőként Mados Attila helyi polgármester köszöntötte azokat, akik meghallották a fesztiválra hívó szót. A nap addigi részében is lehetett már tapasztalni, amit a polgármester is megállapított: a jó érmelléki borok legalább olyan minőségűek, mint a Kárpát-medence más borvidékeiről valók, tehát ott a helyük azok mellett. Az elöljáró megköszönte a debreceniek támogatását, utóbbiak részéről dr. Papp László polgármester elégedettségének adott hangot, hogy sokan vesznek részt az eseményen. Hozzátette: úgy gondolják, a határ elválasztotta térség ma is kapcsolódik egymáshoz, például gazdaságilag, ennek erősítését mindkét megye vezetése felvállalta. "Debrecenre számíthatnak", zárta szavait a debreceni városvezető, aki mellé felsorakozott még Pásztor Sándor megyei tanácselnök, Ioan Mang alelnök, Bulcsú László, a hajdú-bihari Közgyűlés alelnöke és Cseke Attila megyei RMDSZ-elnök, szenátor, hogy közösen koccintsanak a rendezvényre és a további együttműködésre.

Alapító hitvallás

A továbbiakban Heit Lóránd - ahogyan azt az elmúlt héten Debrecenben tartott sajtótájékoztatón előrevetítette - bejelentette a Bakator Szövetség megalapítását. Amint az alapító hitvallásból és szándéknyilatkozatból kiderül: "Hisszük és valljuk, hogy a jó Isten a Kárpát-hazát azért adta a magyaroknak örökségül, hogy e gyönyörű szülőföldön teremjen meg az a bor, mely az embert és Istent közelebb hozza egymáshoz. Az egyik ilyen fajta a bakator, melyet eleink évszázadokon át gondoztak sokunk és a világ örömére. (...) Mi, a bakator szőlőművelők kifejezzük szándékunkat, miszerint közösen tevékenykedünk a bakator és egyéb ősi magyar szőlőfajták felélesztésében és népszerűsítésében. (...) A Bakator Szövetség közérdekű, non-profit alapokon nyugvó, vallási és politikai hovatartozásra nélküli összefogás a magyar Szent Korona jegyében." Alapítók: Maurer Oszkár, Málik Zoltán, Bencze István, Bartos István, Heit Lóránd, hitelesítők: Kaló Imre, Kovács Pál (debreceni borszakíró), Papp László, Mados Attila - természetesen nevezettek is koccintással pecsételték meg a szövetkezést.

Koncertek

A hivatalos résznek ezzel vége is volt, lehetett tovább kóstolgatni, vásárolni, a gyerekeket népi (jellegű) játékok játszótere várta. A szervezők nagyon gondosan arra is gondoltak, hogy a kertben szabad elérhetőségű internetes kapcsolat legyen, így a fotók, videók azonmód a világhálóra kerülhettek, ma már nem elhanyagolható egy esemény ilyetén népszerűsítése sem. Ugyancsak a szombati nap folyamán a következő koncerteket lehetett követni: Bordó Sárkány, Szalonna és bandája, Ferenczi György és a Racka Jam; Vivát Bacchus, Kerekes Band, Nightlosers. Vasárnap már kevesebb volt az árus és a borkínáló is némileg, a színpadon főként helyi és környékbeli előadócsoportok kaptak lehetőséget: a Pergő Hagyományőrző Műhely, Szömörce néptánccsoport, a református egyházközség kórusa,  Zajgó táncegyüttes, a diószegi citeraegyüttes, a Tini Dance Center, a Debrecen Dixiland Jazz Band.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!