Bihar hírei

2017.03.29. 16:51

A szőlészet szakma és életmód

Az idénre egy "ráadás előadással" befejeződött, de jövőre folytatódni fog a Bihardiószegen tartott szőlészeti és borászati tanfolyam. Hétfőn délután Maurer Oszkár délvidéki borász tartott előadást.

Az idénre egy "ráadás előadással" befejeződött, de jövőre folytatódni fog a Bihardiószegen tartott szőlészeti és borászati tanfolyam. Hétfőn délután Maurer Oszkár délvidéki borász tartott előadást.

A korábban tervezett négy előadást, tekintettel az érdeklődésre, egy ötödikkel toldották meg a Bihardiószegen tartott szőlészeti és borászati előadás-sorozatot a szervezők, a nagyváradi Vura Vinotéka, a Borbarátnők Egyesülete, illetve a diószegi önkormányzat. Nevükben Pálfi Noémi köszöntötte a község kultúrházában megjelent mintegy 80 érdeklődőt, akik jellemzően az Érmellékről és a Hegyközből érkeztek. Köszönetet mondott az önkormányzatnak a támogatásért, hozzátéve, hogy a folyamat folytatódni fog, mert "nem hagyjuk az Érmelléket", ugyanakkor köszöntötte az előadót, Maurer Oszkárt. A híres délvidéki borász a meghívás mellett a népes érdeklődést köszönte meg, hiszen - mint fogalmazott - a gazdák értékes idejüket áldozták fel érte, ahelyett, hogy éppen a szőlősorok között tüsténkedtek volna.

Ősi módszerek

Az előadó elmondta, hogy ő nem növényvédelmi szakember (az előadás meghirdetett témája a növényvédelem és permetezés volt), így 24 év alatt összegyűjtött tapasztalatait tudja megosztani. A kissé csapongó, de a kívülálló számára is élvezetes előadás aztán valóban nem csak "szakmai" volt, hanem ezen túl, a szőlészkedésről és borászkodásról mint életformáról szólt. Természetesen elhangzottak növényvédelmi- és permetszernevek, összetevők, arányok grammok és literek is, de az előadó leszögezte: a minél kevesebb vegyszer használatának, az ősi módszereknek a híve. Elmondta például, hogyan lehet a kártevők ellen "hadrendbe állítani" azok természetes ellenségeit, hogyan lehet kacsoztatni (a vadhajtásokat eltávolíttatni) a zöld cserebogárral, miként lehet "rovarölőként" hasznosítani a néma kacsát. A hallgatóság soraiban számosan jegyzeteltek, mintegy bizonyítva, hogy igen hasznos információk hangzottak el, de nem csak az elméleté volt a főszerep, hiszen az előadó borát, nevezetesen az érmellékivel "névrokonságban" lévő délvidéki bakatort is lehetett kóstolni.

Közösségmegtartó

Maurer Oszkár kifejtette: a szőlőművelés a múltban is közösségmegtartó erő volt, és az lesz a jövőben is, mivel kicsi az esélye, hogy például az Érmellék egyfajta Szilícium-völggyé vagy olajlelőhellyé váljon. Kérdésünkre Pálfi Noémi elmondta: tekintettel a nagy érdeklődésre a jövő év elejére is terveznek az ideihez hasonló előadássorozatot, melynek egyes részei a szőlészet és borászat kulcsfontosságú tematikáival fognak foglalkozni. A szervezéshez kapcsolódó idei, nagyváradi borbált pedig várhatóan május 5-én fogják megtartani.

Az előadáson elhangzott, hogy a diószegi Zichy kastélyban egy olyan laboratóriumot rendeztek be, mely komplex borászati elemzés elvégzésére alkalmas. Ezt volt alkalmunk Mados Attila helyi polgármester-borásszal meg is tekinteni, ennek részleteire visszatérünk.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!