Bihar hírei

2017.02.08. 13:17

El kell vezeti a szántóföldi belvizeket

A szántóföldeken megrekedt belvizet gödrökbe gyűjtve lehet minimalizálni a veszteséget, megmenteni az őszi vetés nagyobb részét, óvva a növényeket a fulladástól.

A szántóföldeken megrekedt belvizet gödrökbe gyűjtve lehet minimalizálni a veszteséget, megmenteni az őszi vetés nagyobb részét, óvva a növényeket a fulladástól.

Az utóbbi napok enyhébb időjárása okozta olvadás és a lehullott csapadék nem csak a folyóvizek hozamát növelte meg, de megjelent a belvíz, a szántóföldeken is áll a víz. Antal János mérnök, a Mezőgazdasági Igazgatóság érmelléki tanácsadója kérdésünkre elmondta: becslése szerinte a területek, az őszi vetések 15 - 20 % került víz alá. A gazdálkodók feladata jelen pillanatban az, hogy ezt a vizet elvezessék, hiszen az alatta marad növények így nem jutnak oxigénhez, egyszerűen megfulladnak. Előbb sárgulni kezdenek, aztán elhalnak, a szántóföldön így foltok alakulnak ki.

Árokásás

Az átázott talajra nem vagy csak kevés helyen lehet rámenni erőgépekkel, marad a kézi árokásás a vízelvezetésre. Ez azonban nehézségbe ütközik ott, ahol az úgynevezett aljakban rekedt meg a víz, ott érdemes méretes gödröket ásni a víz befogadására. Igaz, hogy ezzel a gödör méretének megfelelő területen magunk pusztítjuk ki az árpát, búzát vagy repcét, de minimalizáljuk a veszteséget, a kevesebbet feláldozzuk a nagyobb vetésterület megmentéséért. Antal János mérnök úgy véli, a továbbiakban már nem kell olyan nagy hidegekkel számolni, mint az elmúlt hetekben, ez megkönnyítheti a mezőgazdászok dolgát.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!