Bihar hírei

2017.01.18. 12:49

Korszerű épületben az asszonyvásári gyerekek

A táli vakáció után összesen 93 asszonyvásári óvodás és kisiskolás "költözött be" a felújított és kibővített iskolaépületbe. A beruházás éppen tíz esztendeje kezdődött, de közbejött a gazdasági válság.

A táli vakáció után összesen 93 asszonyvásári óvodás és kisiskolás "költözött be" a felújított és kibővített iskolaépületbe. A beruházás éppen tíz esztendeje kezdődött, de közbejött a gazdasági válság.

A szerda délelőtti -2 Celsius fok még hidegebbnek tűnt az asszonyvásári dombok között fújt szél hatására, amikor a falu központjában felkerestük Nyiri Sándorral, a falut is magába foglaló Kiskereki község polgármesterével, a részben új, részben felújított iskolaépületet. Az elöljáró elmondta: egy régi épületről van szó, mely az államosítás előtt magántulajdonban volt, egykori tulajdonosai később nem igényelték vissza. Az elmúlt évtizedekben volt több rendeltetése is, ám leginkább iskolakánt vagy óvodaként szolgált, attól függően, hogy mire volt szükség, további két falubeli épülettel együtt. Mivel igen romos épületről van szó, amit önerőből csak javítgatni tudtak, örömmel vették azt a kormányprogramot, amely 2007-ben lehetőséget adott a felújításra.

Újra nekifutottak

Pontosabban csak adott volna, hiszen "beütött" a gazdasági válság, a pénzcsapok elapadtak, a letett alapkő évekig várta, hogy jobbra forduljanak a körülmények. Ez 2014 végén, 2015 tavaszán következett be, amikor a kormányprogramokat "át lehetett irányítani" EU-s támogatások felé és éltek is ezzel, mindazonáltal a terveket, engedélyeket aktualizálni kellett. A próbálkozást siker koronázta, az összességében 800 ezer lejes beruházás 50%-t az EU, 50%-át az önkormányzat fedezte. Utóbbi nagyjából meg is oldotta a helyi költségvetés tavalyi elosztását, hiszen a beruházás felének kifizetésén túl csak a legszükségesebbekre tudtak még pénzt fordítani, fejtette ki Nyiri Sándor, ám megérte. Utóbbi kijelentését azzal támasztotta alá, hogy végig is kalauzolt az épületen: a felújított részben a 2 óvodai csoport termei mellett van a tanári és egy raktárhelyiség, mellettük természetesen mellékhelyiség és mosdó, az ehhez hozzáépített új részben további 4 terem az elemi (0. - IV.) osztályoknak (az I. és a IV. összevont osztály), továbbá ott kapott helyet a a kazánház és a szertár, a mosdók mellett.

Mindenki egy helyen

Az épület a téli vakáció után népesedett be, addig a már említett másik két épületet használták délelőtti/délutáni váltásban, most azonban már mindenki egy épületben van, jó körülmények között, csak délelőtti oktatásban. Még hátravan az udvar rendbetétele, de erre tavaszig várni kell és ennek kiadásait is a helyi költségvetést fogják állni, hacsak nem lesz erre is valami pályázati lehetőség, bizakodott a polgármester.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!