Bihar hírei

2017.01.30. 12:27

Debrecenben is bejelentették az együttműködést

Hivatalosan is bejelentették Debrecenben, hogy a cívisváros felkarolja az érmelléki, ezen belül a diószegi borvidéket. Az erre alkalmat adó ünnepségen Mados Attila polgármester is jelen volt.

Hivatalosan is bejelentették Debrecenben, hogy a cívisváros felkarolja az érmelléki, ezen belül a diószegi borvidéket. Az erre alkalmat adó ünnepségen Mados Attila polgármester is jelen volt.

Hagyomány Debrecenben, hogy a város báljának megtartása ad alkalmat „a város borainak” bemutatásra. Magyarország valamennyi borvidékéről lehet nevezni erre a címre, a zsűritagok elé 94 borminta került idén, ezek közül választottak ki négyet. A nyerteseket az elmúlt héten nevezte meg dr. Papp László polgármester, az ünnepség vendége volt Bihardiószeg polgármestere, Mados Attila is, a két település együttműködésének jegyében, mely az érmelléki borvidék féllendítését célozza. Ennek az együttműködésnek néhány részletéről lapunkban már beszámoltunk, Debrecen polgármestere a minapi ünnepséget használta fel ennek hivatalos bejelentésére saját városában.

Területet vásárolnak

Dr. Papp László elmondta: Debrecen nem híres saját borairól, ám arra készül, hogy felkarolja az Érmelléket, melyet a trianoni döntés előtt a cívisváros szőlőskertjének neveztek. Arról is döntöttek, hogy ennek érdekében egy jelképesnek nevezhető kisebb, egy hektár alatti területet vásárolnak Diószeg határában saját ültetvénynek, illetve neves borászok is az ügy mellé állnak, a Debreceni Egyetem agrárkara tudományos hátteret biztosít mindehhez. Mados Attila kérdésünkre a maga részéről hozzátette: köztudott immár, hogy a térség népszerű bora volt a bakator, amit az utóbbi években újra sikerül meghonosítani, ezen kívül a furmintokat, a rizlingeket és a francia fajtákat lehet a térségben megtalálni. A polgármester szerint ez egy fontos lépés Diószeg számára, sőt, mivel Debrecentől és Nagyváradtól szinte azonos távolságban vannak, a két nagyváros összesen mintegy 450 ezres potenciális vásárlóközönséget jelent.

Mérföldkő

A szakmai tudás, amit a debreceni egyetem nyújthat, hiánypótló, hiszen saját bőrükön tapasztalják, hogy kevés a tapasztalattal rendelkező agrárszakember, a tudás pótlása és a fiatalok képzése elengedhetetlen nemcsak Diószeg, de az egész Érmellék felzárkóztatásában. Mados Attila úgy fogalmazott, hogy a Debrecennel kötött partnerség mérföldkő a község életében, nem csak gazdasági, de kulturális téren, sőt, a szülőföldön maradás tekintetében is.

Ennek az együttműködésnek egy újabb állomása lesz az a Bakator Bor és Gasztrofesztivál, melyet együtt rendez Diószeg és Debrecen majd május 27-én és 28-án (ennek részleteire visszatérünk).

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!