Bihar hírei

2016.09.11. 11:22

Margittai Városnapok

Idén a szervezők – Margittai Polgármesteri Hivatal, Top Stage rendezvényszervező - a Margittai Városnapokat háromnaposra tervezték és a programok döntő többsége a városközpontban felállított szabadtéri színpadon kapott helyet.

Idén a szervezők – Margittai Polgármesteri Hivatal, Top Stage rendezvényszervező - a Margittai Városnapokat háromnaposra tervezték és a programok döntő többsége a városközpontban felállított szabadtéri színpadon kapott helyet.

A helyszínváltásnak két oka is volt. Az egyik az, hogy idén különleges alkalom volt, hiszen a város 800 éves fennállását ünnepelte. Ezen túl egy közvélemény kutatás során kiderült, hogy a lakosok is ezt a helyszínt kedvelik jobban. Természetszerűen a sportrendezvényeknek a stadion adott otthont. A szabadtéri diszkót pedig azért rendezték a strandon, hogy ne zavarják a központhoz közel lakók nyugalmát. Ezen beszámolóban az első két nap eseményeit közöljük.

Pénteken délután kezdődött el a programsorozat a református templomban ünnepi ökumenikus istentisztelettel, melyre a Berettyó-menti és Érmelléki Közművelődési Egyesület (BÉKE) kezdeményezésére hazahívták a margittai születésű református és katolikus lelkipásztorokat határon innen és túlról egyaránt. Többségükben eleget tettek a meghívásnak. Katolikus részről Dr. Fügedy Antal Levente mezőbikácsi plébános/bírósági helynök volt jelen, mivel Kuglis Gábor szilágysomlyói plébános nem tudott eleget tenni a felkérésnek. A református lelkipásztorok közül – tanulmányaik elvégzésének sorrendjében – Kiss Csilla (Érmihályfalva), Szoboszlai Gáspár István (Mezőtelegd), Szilágyi Sándor (Tatabánya), Hover Zsolt (Magyargyerőmonostor), Kovács Levente (Petrilla), Bodnár Lajos (Borosjenő), Pázmány Attila (Tamáshida), Gecse Tamás (Angyalkút) volt jelen. Páll Klára és Szűcs Zoltán nem tudott eleget tenni a meghívásnak. Igehirdetők Kovács Gyula református lelkipásztor és Májernyik Mihály katolikus esperes-plébános voltak. Természetesen az ünnepi Istentisztelethez hozzájárultak egy-egy igeverssel, gondolattal az elszármazottak is. A házigazda beszédében dióhéjban felvázolta a település 800 évének legfontosabb fordulópontjait, jót és rosszat egyaránt megemlítve. Név szerint köszöntötte a hazaérkező lelkipásztorokat. Az esperes úr elsőként köszöntötte a hazaérkező paptestvéreket, majd kifejezte reményét, hogy a városnak múltja és jelene után jövője is lesz. Ehhez meg kell tartsuk Istenhitünket és erre tanítani gyermekeinket is, mondta. Az ünnepi alkalomra a református kórus, Lőcsei László kántor vezetésével, egyházi énekekkel készült. Énekeik meghittebbé, szebbé tették az ünnepi Istentiszteletet. Kocsis Alexa, a magyar iskola tanulója pedig Wass Albert Üzenet haza című versét szavalta el.

Közvetlenül az Istentisztelet után került sor a hivatalos megnyitóra a központban felállított színpadon. Ezen eseményen jelen voltak a testvérvárosok - Kiskőrös, Berettyóújfalu - képviselői is. Megtisztelte jelenlétével az ünnepséget Deloreán Gyula alprefektus, aki a saját és a prefektus nevében is köszöntötte az egybegyűlteket. Természetesen, mint mindig, most is együtt volt a margittaiakkal Cseke Attila képviselő/megyei RMDSZ elnök. A helybéliek közül jelen voltak az RMDSZ vezetői és önkormányzati képviselői. A környékbeli polgármesterek közül Barcui Barna és Nyakó József tisztelte meg jelenlétével a város születésnapját.

Ünnepi beszédet elsőként Pocsaly Zoltán polgármester mondott, román és magyar nyelven egyaránt. Megemlítette, hogy Margittáról az első írásos feljegyzések 1216-ból származnak. Akkor latinul Margnita-ként említették, majd 1363-ban már Margitta-ként. Rövid történelmi áttekintőt tartott a város történelméről és véletlenszerűen, a teljesség és rendszeresség igénye nélkül, néhány híres szülöttet is megemlített. „Büszkék lehetünk városunkra, elődeinkre, akik azért dolgoztak, hogy számunkra élhetőbb, jobb jövőt biztosítsanak.”- mondta, majd a közelmúlt legfontosabb megvalósításait sorolta fel. „Köszönet elődeinknek, önöknek a városunkért kifejtett munkáért. Isten éltessen Margitta.” – mondta beszédének befejező részében és megnyitottnak nyilvánította a városnapokat. Őt követően Lazăr Ioan alpolgármester köszöntötte a résztvevőket és kívánt jó szórakozást. Cseke Attila kétnyelvű beszédének vezérgondolata az volt, hogy életünkben az a legfontosabb, hogy hagyjunk magunk után valamit. Ezt őseink több generáción át megtették, tegyük meg mi is a jelenben, hogy jövője legyen a városnak és utódink is hagyhassanak valamit az ő utódaikra. „Boldog születésnapot Margitta!”- köszöntéssel zárta beszédét.

Az ünnepi beszédeket követően a fellépők vették át a színpadot. A helyiek közül Antal Patrik énekes, gitárzenével kísért műsorával szórakoztatta a nagyérdeműt, mely után Ilie Pașca és a Busuioc zenekar előadása következett. Estére maradtak a sztárelőadók: a magyarországi Singh Viki és a Spital de urgență együttes. Ők már komolyabb tömeget mozgattak meg, többszáz ember hallgatta végig a koncertjeiket. A főucán és az Eroilor utcán a vásárosok, lacikonyhások kínálták termékeiket. A gyerekek a vidámparkban szórakozhattak.

Szombat délelőtt a stadion teniszpályáján kezdődtek el  az Open Marghita verseny végső játszmái. Maga a verseny már augusztus 20-án elkezdődött, úgy egyéni, mint csapatversenyben, csak a döntőket időzítették a városnapokra. A győztesek kupát és oklevelet kaptak. Minden résztvevőt bőséges ebéddel láttak el. A mérkőzésekkel szinte azonos időpontban kezdődött el a szabadtéri színpadon a Mágikus álmok című gyermekeknek szóló műsor. Igen sok gyermek volt rá kíváncsi, legtöbbjüket szüleik is elkísérték. A délutáni programokat a református templom melletti parkban megrendezett szabadtéri kiállítás nyitotta, Margitta a helyi alkotóművészek szemszögéből címmel. Mint a címből is látjható a helyi művészek állították ki városuk egy-egy momentumát megörökítő alkotásukat. Angyal Anikó, Bagosi Annamária, Bánházi Gyöngyi, Papp Antónia, Papp Liliana, Papp Gábor és Silaghi Stelian munkáit tekinthették meg az érdeklődők. Nagyobb részük innen a Polgármesteri Hivatal konferenciatermébe vonult, ahol dr. Oláh József legújabb verseskötetét mutatták be. Méltatója Kun Tünde magyar irodalom szakos tanárnő volt. Igen részletes feltáró jellegű, igényes, magas színvonalú bemutatót tartott. Több esetben párhuzamot vont az előző és a mostani kötet versei között. Az alkotónak, Oláh Józsefnek, így már csak a köszöntés és a dedikálás feladata maradt. A helyszínen ugyanis az eddig megjelent köteteit meg lehetett vásárolni. Zenével a micskei lányok színesítették az eseményt. A kiállítás és a könyvbemutató ötletgazdája a BÉKE egyesület volt, kivitelezői pedig maguk az alkotók. Az egyesület nevében Tőtős Norbert ügyvezető elnök mondott köszöntő beszédet.

Este először Daróczi Carmen lépett fel, majd a város februárban megalakult új rock zenekara a Detox. Tagjai: Tatár Attila-basszusgitár, Costa Attila-ének, Pop Teofil-dobok, valamint Pap Arnold és Pap Nándor-gitár. Minkét fellépőnek igen nagy sikere volt. Őket az Unique Dance Crew moderntánccsoport követte, majd a sztáregyüttes a Capuccino fellépése előtt Biro Rozália szenátorasszony köszöntötte a margittiakat és kívánt további sikeres évszázadokat. A Capuccino koncertjén már több mint 1000 néző volt jelen. A városközponti eseményeket a látványos tűzijáték, majd a Connect-R koncertje zárta. A műsorvezetők mindkét napon Demián Zsolt, Demeter Veronica, Mihai Dacin és Szarvadi Gréti voltak. A szabadtéri diszkót a városi strandon tartották igen szépszámú résztvevővel. A vasárnapi eseményekre visszatérünk.

Szőke Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!