Bihar hírei

2016.08.29. 13:03

Részek Viadala 2016 - Részekből az egész

A szombati események ismertetésével kezdtük meg az érmihályfalvi Részek Viadala, a városrészek vetélkedője idei történéseinek lajstromozását. Alább a vasárnapi történések, melyeknek nem pontos leírására, hanem hangulati tükrözésére törekszünk.

A szombati események ismertetésével kezdtük meg az érmihályfalvi Részek Viadala, a városrészek vetélkedője idei történéseinek lajstromozását. Alább a vasárnapi történések, melyeknek nem pontos leírására, hanem hangulati tükrözésére törekszünk.

"Bikiniszaggató meleg lesz ma", szólt az egyik rádió időjárási előrejelzése vasárnap reggel és ez be is jött. Már délelőtt nagy meleg volt, amikor a főzőverseny résztvevői illetve a nagyszülők korabeli szoba berendezői munkához láttak. Arra nincs helyünk, hogy az aznapra maradt mind a 14 versenyszámot részleteiben bemutassuk, csak a hangulatot igyekszünk visszaadni. Az említett szobabemutató, bár gyerekszobára vonatkozott, sok mindenről szólt, hiszen nagyszüleink még ritkán örvendhettek külön gyerekszobának. Az ugróköteles verseny a ma már felnőtt, az egykori Ugrisok csoport tagjai között dőlt el, miközben úgy tűnt, a hölgyek akár estig is bírnák a tempót. A nagyszülők-unokák duettjénél nem mindig voltak helyén a hangok, de többet ért a néha megható, néha meghökkentő produkciót bevállaló szereplők részvétele. Az irodalmi kvíz esetében sokszor a felolvasott verssorokat mindenki "csípőből" vágta, ám a folytatás már fogas kérdés volt. A dinnyeevő verseny nem az etikett szerinti gyümölcsevés bemutatója volt, ellenben a főzőversenyen minden csapat a káposztás ételek elkészítési tudományának legjavát adta. "Nem tanul ez a büdös kölyök" címmel három generációs családi jelenetet kellett előadni, némelykor úgy tűnt, nem is színpadi, hanem egy szokásos otthoni jelenet tanúi vagyunk.

Kötélnyomás

A női és a férfi kórusoknál is az ötletesség szemtanúi lehettünk, a várostörténeti kvíznél az idén megjelent monográfia volt a bibliográfia. A lurkórusok, vagyis a gyerekkórusok rajzfilm slágereket adta elő megnyerően, egy-egy gyerekversenyző álmai játszóterét rajzolta le. Ha van kötélhúzó verseny, legyen kötélnyomó is, adták ki a jelszót a szervezők, és lett kötélnyomás: egy 3 méteres műanyagcsőben kellett a kötelet tolni, talán mondanunk sem kell, mennyi poénra adott ez alkalmat. Mindig nagyon népszerű a sorban utolsó táncverseny, idén ezt is nagyszülő és unoka (életkortól függetlenül) párosa kellett megoldja. Bár neveket nem emelünk ki a versenyzők tömkelegéből, ám most kivételt kell tennünk, hiszen a 86 éves Babós Margit szereplése unokájával nem csak bámulatra méltó, de akár az egész verseny emblematikus perceinek is nevezhető. És akkor itt van a helye azt is megemlíteni, hogy a a korábbi három Részek Viadalán talán összesen sem volt annyi feszültség az egyébként jókedvűnek szánt vetélkedő ideje alatt, mint idén. A csapatok különbözően tolerálták a szabályok korlátait, volt aki a játékosságra helyezte a hangsúlyt, míg más szigorúan az előírásokhoz ragaszkodott, ezt várva el másoktól is. Biztos igaz, hogy a részeknek nem egyformán van lehetőségük, körülményük a felkészülésre, éppen ezért azok teljesítménye is megsüvegelendő, akik önmagukhoz és nem másokhoz képest teljesítettek jól. A szigorúan vett szabály a fontosabb vagy a szervezők eredeti szándéka szerinti jóhiszemű és jókedvű szórakozás? Ezt kell talán a következő egy évben eldönteniük a szervezőknek.

Játszótereket nyertek

A teljesítményeket hat fős zsűri értékelte. A testvér-településekről is érkeztek zsűritagok: a nyírábrányi önkormányzatot Tőkés Anita és Holló Enikő, a hajdúnánásit Kovács Zsolt (dr. Juhász Endre alpolgármester támogatásával) képviselte, mellettük Firtos Edit, a nagyváradi színház művésze és Nyakó József helyi polgármester ítélkezett, ott, ahol nem a másodpercek vagy a grammok döntöttek. A pontok összeszámlálásakor a következő eredmény született: 1. Nagyújváros (mely "jogelőd" csapatát is figyelembe véve eddig mind a négy versenyt megnyerte, az ideit már 2 fordulóval a vége előtt, 93 ponttal), 2. Morgó-Tábla (80), 3. Dihenes (70), 4. Derík (69), 5. Százhold (68), 6. Kisújváros (62), 7. Bank utca (59). A díjátadáskor Kovács Zsolt, a hajdúnánási képviselő-testület tagja így fogalmazott: "bár önöknél egy órával hátrébb jár az idő, szeretetet és barátságot kapni mindig ide jövünk." Nyiri Béla nyírábrányi polgármester az általános jó hangulatot emelte ki, hozzátéve: a részekből áll az egész, erősekből és kevésbé erősekből, melyek együtt alkotják az erős közösséget. Példaértékű volt Kulcsár Ágnes helyi ny.tanítónő felajánlása, aki ez alkalomra festett tányérjaiból nem csak a zsűritagoknak adott, de minden csapatnak is, mert "mindenkit magáénak tart". A csapatok egyébként különböző számú elemből álló játszótereket nyertek városrészüknek, Hajdúnánás különdíját egy Morgó-Tábla produkció kapta (mely épp egy óvás áldozatául esett).

Utcabállal fejeződött be

Zárszavában Nyakó József elmondta: nem hálás feladat a zsűrié, de reméli, senki nem sérült annyira, hogy az a rendezvény kárára legyen. Leszögezte, hogy a városvezetés előtt minden városrész hasonlóan fontos, annak lakói pedig érezzék jól magukat a hétköznapokon is. Ezután mintegy két órás, utcabál-jellegű mulatság kezdődött, ahol a lila, zöld, narancs, sárga, piros, fehér és kék csapatszínek egy közös, békés szivárványba fonódtak.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!