Bihar hírei

2016.08.25. 18:06

Rekordösszegű bírságot szabtak ki

Négyből egy település vezetői értették meg (de ők is nehezen), hogy ez nem vicc: az illegális hulladéklerakás miatt is büntetést kaptak a többiek.

Négyből egy település vezetői értették meg (de ők is nehezen), hogy ez nem vicc: az illegális hulladéklerakás miatt is büntetést kaptak a többiek.

Közös ellenőrzéseket kezdtek a Bihar megyei és a bukaresti központi Környezetvédelmi Őrség emberei Bondorasszó, Bontesd, Biharlonka, Vasaskőfalva településeken, amelyeknek területeik vannak Pádison. Egyből rekordösszegű bírságot is kiszabtak, Bondorasszón: település vezetésének 100.000 lejt kell fizetnie azért, mert védett övezetekben szemétlerakatokat találtak az ellenőrök. Már majdnem két hónapja, hogy a megyei Környezetvédelmi Őrség felszólította a települések vezetését: tisztítsák meg a környezetvédelmi oltalom alatt álló területeket a szeméttől, az évek alatt felgyűlt hulladékoktól. Az érintettek azonban csak egy minimális mennyiséget hordattak le, és azt gondolták, ezzel mejd elkenhető lesz az ügy.

Nincs vége

Azonban a helyszíni ellenőrzések jöttek a feledés helyett – sőt, csak Bukarestből négy külön csapat szállt ki a nevezett helyekre. A hatóság a kormányfüggetlen szervezetek folyamatos jelzései nyomán döntött a lépésekről. A 100.000 lejes bírsággal példát is akartak mutatni, és jelezték: folytatják az ellenőrzéseket. A többi település vezetését azért is büntethetik, mert azok mag nehézgépjárművekkel hajtottak be a védett területekre, hogy ímmel-ámmal takarítgassanak ott. Mintegy 30.000–60.000 közötti bírságot kaphatnak. Vasaskőfalva azonban lehet, hogy megússza, mert ott az utolsó pillanatokban megértették, hogy ezúttal nem lehet elsumákolni az ügyet, és valóban munkához láttak. Bondorasszó, Bontesd vezetése viszont a már említett mellett még 5-5 ezer lejes büntetést kapott amiatt is, hogy egyszerűen hulladékgyűjtő pontok sincsenek a területükön. A Környezetvédelmi Őrség emberei most két további hónapot adtak, hozzátéve – visszatérnek.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!