Bihar hírei

2016.08.29. 15:33

Albis-Érbogyoszló Községi Napok – vasárnapi események

Vasárnap a hagyománynak megfelelően Új Kenyér Ünnepi felvonulást tartottak a két település főutcáin, majd bevonultak az albisi templomba, ahol az istentiszteleten a fülöpi (Magyarország) lelkipásztor, Homor Csaba hirdette az igét.

Vasárnap a hagyománynak megfelelően Új Kenyér Ünnepi felvonulást tartottak a két település főutcáin, majd bevonultak az albisi templomba, ahol az istentiszteleten a fülöpi (Magyarország) lelkipásztor, Homor Csaba hirdette az igét.

Fülöp községgel már évek óta tart a baráti kapcsolat, kölcsönösen meglátogatják egymást falunapok, vagy egyéb ünnepek alkalmával. A barátság a polgármesterváltással nem tört meg, sőt Kócza István és Hutóczki Péter fülöpi polgármester azon gondolkodnak, hogy létrehozzák a hivatalos testvérvárosi viszonyt. Ezáltal a kulturális kapcsolaton túl, gazdasági kapcsolatok is összefűznék a két települést. Közös, határon átnyúló pályázatokban is gondolkodnak. Istentisztelet után a templomkertben lévő világháborús emlékműnél helyezték el a megemlékezés koszorúit. Elsőként Kócza István tartott ünnepi beszédet, melyben megemlékezett a település hőseiről, akik példaképek lehetnek. Tisztelnünk kell múltunkat és alkotó jelennel jövőt építeni, mondta.

Cseke Attika képviselő is megtisztelte jelenlétével az albis-bogyoszlóiak ünnepségét. Beszédében kiemelte, hogy olyan hősökre emlékeznek, akik tulajdonképpen egyszerű emberek voltak, de hőssé váltak azáltal, hogy megkapták a behívót. Nem kérdezték őket, akarják-e, nem lehetett visszakozni, menni kellett és parancsot teljesíteni. Elszakadtak családjaiktól és védték a hazát. Sokan messzire kerültek és messze földben nyugodnak. Üzenetük a ma emberének az, hogy gondolkodás nélkül igent mondtak a közösségi feladatnak. Ma már nem kell életet áldozni, de a kihívásoknak meg kell felelni, részt vállalni a közügyből, hiszen így jut előre a nemzet. Ekkor lesz múltja is nemzetünknek, nem csak jelene, mondta a képviselő. Hutóczki Péter elsőként megköszönte a meghívást, majd köszöntötte a résztvevőket. „Ha egy templom így megtelik emberekkel, ha ilyen gyönyörűen énekelnek, ilyen sokan emlékeznek az ősökre, azt jeleni, van lelki élet a faluban, a közösségben. Az építkezések pedig azt mutatja fizikai élet terén is jeleskednek. Mindehhez gratulált és elismerését fejezte ki. Örömét fejezte ki, amiért a két település közötti baráti kapcsolat vezetőváltás esetén is töretlen maradt.

A megemlékezés után ünnepi ebéd következett, majd délután a művelődési ház udvarán felállított szabadtéri színpadon folytatódtak a programok. Elsőként a polgármester köszöntötte a szórakozni vágyókat, melyet követően az albisi és érbogyoszlói iskolások mutatták be énekes táncos műsoraikat. Felkészítőik Herman Csaba, Nagy Andrea és Kiss Gabriella voltak. Műsoruk nagy sikert aratott. Őket a vendégek követték a színpadon, hiszen a fülöpi Pirosmályva Népdalkör és a fülöpi Búzavirág Néptánccsoport több alkalommal is fellépett. Válaszul az Érbogyoszlói Dalárda mutatta meg, hogy az itteniektől sem idegen a nótázás. Jó hangulat alakult ki, időnként a közönség is dalra fakadt. Az esti órákban a Control Dance, Mohácsi Brigitta, Kaczor Feri, majd Varga Feri és Balássy Betti koncertje emelte tetőfokára a hangulatot.  Ekkor már többszáz ember volt a téren. A műsorvezetői feladatot mindkét napon a Partium Rádió margittai stúdiójának műsorvezetője, Demián Zsolt látta el. A pontot az I-re a tűzijáték, majd a hajnalig tartó szabadtéri diszkó tette fel. Jó hangulatú, változatos programú, tartalmas községi nap volt, mely minden jelenlévőnek maradandó élményt nyújtott.

Szőke Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!