Bihar hírei

2016.06.09. 12:24

Választások utáni értékelés Értarcsán

Az elmúlt hetek eseményeit és a helyhatósági választások eredményeit értékelve Értarcsa község újraválasztott polgármestere, Bordás Károly elmondta: a mérleg pozitív irányba billen.

Az elmúlt hetek eseményeit és a helyhatósági választások eredményeit értékelve Értarcsa község újraválasztott polgármestere, Bordás Károly elmondta: a mérleg pozitív irányba billen.

Nem volt durva kampány a községben, a helyi RMDSZ kimondottan pozitív kampányt folytatott, mivel nem kenyerük a mocskolódás, mondta Bordás Károly. Gondolták, hogy bőven elegendő felmutatni, amit eddig elértek és felvázolni, mit szeretnének megvalósítani a jövőben. A versenytársaik némelyikéről ez nem mondható el, de akinek nincs mit letennie az asztalra, komolyan vehető programja sincs, annak az egyetlen esélye, ha a hivatalban levőt befeketítheti, tette hozzá az elöljáró, aki szerint az emberek elég okosak ahhoz, hogy mindezt felismerjék, pontosan tudják, hogy kit lehet komolyan venni és kit nem - ez pontosan így is történt.

Eggyel több tanácsos

A választások előtt a polgármester kis eltéréssel megjósolta az eredményt, az RMDSZ Értarcsa községben hozta is a szokásos formáját: a szavazók 70 %-a jelöltjeikre szavazott a helyi- és megyei tanácsosi listákon. A 11 tagú tanácsban 8-an képviselik az RMDSZ-t, eggyel többen, mint az elmúlt mandátumban. Van továbbá egy PSD-s és egy PNL-s tanácsos, valamint a visszaosztásnak köszönhetően sikerült bekerülnie egy EMNP-es tanácsosnak is. "Ez rendben van így. A demokrácia elvégre azt jelenti, hogy számarányuknak megfelelően képviseltessék magukat azok is, akik másként gondolkodnak. Az elmúlt években soha nem jelentett ez hátrányt, a más partok képviselőivel zökkenőmentesen együtt tudtunk dolgozni, elvégre valamennyiünk közvetlen érdeke elsősorban a falvaink fejlesztése, a lakosaink érdekének a képviselete", fogalmazott Bordás Károly, aki a polgármesterjelöltekre leadott 963 érvényes szavazatból 550-et kapott. (A független Gabor Sorin Gabriel 334, Radu Iosif Gheorghe PNL-jelölt 79 szavazatot összesített.)

Tanulságos versengés

A polgármesteri székért való versengés nagyon tanulságos volt, mondta Bordás Károly. Kifejtette: "Az ember ilyenkor szembesül leginkább a saját hibáival. Velem is ez történt. Szembesültem azzal, hogy mit csináltam jól és mit nem. Ez pedig csakis pozitív töltetű tapasztalat, ha az embert arra készteti, hogy ezeket a hibákat orvosolja. Arra figyeltem fel, hogy a velem szemben induló független jelölt, elsősorban a fiatalságot, leginkább a saját falum, Gálospetri fiatalságát célozta meg, bennük talált támogatókra. Ez arra figyelmeztet engem, hogy a közeljövőben nagyobb gondot fordítsak rájuk, figyeljek jobban az igényeikre. Az ellenfelem koránál fogva nyilván könnyebben megtalálta a közös hangot az ifjúsággal, de azt gondolom, ez nekem is menni fog, ha megvan rá a szándék részemről és ha a másik fél is nyitott erre. Annál is inkább, mivel jelenleg épp egy olyan uniós projekten dolgozunk, amelyik a gálospetri kultúrház modernizálásáról és felszereléséről szól. Én leszek a legboldogabb, ha azt átadhatom a gálospetri fiataloknak, elvégre elsősorban nekik készül. Természetesen ehhez az kell, hogy ehhez a feladathoz felnőjenek, vigyázzanak rá. Éradonyban például, ahol már megvalósult egy ilyen projekt, nagyon jó hatással van a fiatalok önszerveződésére, Szalkai Zsuzsa kultúrfelelős vezetésével szinte mindig történik ott valami, a helyiek nagy örömére. Reménykedem, hogy Gálospetriben is találunk majd olyan húzó embert, aki a fiatalokat összefogja. Én partner leszek mindenben, ezt megígérhetem. Értarcsán is hasonló projektet tervezünk a közeljövőben. Gálospetriben az iskolát is hamarosan újjáépítjük, a projekt a finanszírozási szerződés aláírására vár."

Megoldást találni

Bordás Károlytól megtudtuk még: "Egy másik probléma, amivel az ellenfeleim ellenem kampányoltak, hogy 46 ha földterület a gálospetri emberek át kellett adjanak Érmihályfalvának. A szomszédos kisváros érvényt szerzett bírósági úton egy 1970-es határmódosításnak, ez ellen mi semmit nem tehettünk. Nagyon érzékenyen érintett bennünket ez a dolog, főleg a választások előtt. Most is azon dolgozom, hogy erre a problémára megoldást találjak és a károsultak az elveszett földterületeket megkaphassák a jelenlegi érvényes községi határokon belül.

Értékelésem végén szeretném megköszönni a ránk leadott szavazatokat a község lakosainak. Holnaptól az élet megy tovább, Isten segedelmével folytatjuk a munkánkat."

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!