Bihar hírei

2016.06.21. 14:59

Tovább nyílik a Bányavirág

Újabb díjat "hozott" az érmihályfalvi Móka színjátszó csoportnak a Bányavirág című előadásuk, ráadásul a Budapesti Nemzeti Színházba is meghívást kaptak.

Újabb díjat "hozott" az érmihályfalvi Móka színjátszó csoportnak a Bányavirág című előadásuk, ráadásul a Budapesti Nemzeti Színházba is meghívást kaptak.

Az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport tavaly októberben mutatta be a helyi kultúrházban Székely Csaba: Bányavirág című színművét, mely az eltelt időben a 15 éves csapat eddigi legsikeresebb produkciójává vált, hiszen például Balassagyarmaton, Hajdúnánáson, Ajkán vívta ki a közönség és a zsűri(k) elismerését. Az elmúlt hét végén gyarapodott a sikerek száma, ezúttal Komlón vettek részt a KASZT - Komlói Amatőr Színjátszók Találkozóján. A négy napos eseményre (melynek a Móka két napján volt ott, anyagiak miatt) több mint 100 produkció közül választották ki a bemutatandó 13-at, végül 12 került a közönség, illetve a zsűri elé, tudtuk meg Szabó János csapatvezető-rendezőtől. Utóbbi tagja volt Kubik Anna Kossuth-díjas színművész, Regős János rendező, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke, Németh Ákos József Attila-díjas drámaíró, rendező és Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője, fesztiváligazgató.

Mezsgyegereblyézők

"Komló városa immár második alkalommal rendezheti meg a KASZT-ot, melynek tavalyi sikerein felbuzdulva idén a hazai színházakon kívül határon túli települések társulatai is meghívást kaptak a találkozóra, így azt bátran nevezhetjük össznemzeti kulturális eseménynek. (...) Ezen a nagy színházak árnyékában működő társulatok kapnak lehetőséget arra, hogy kilépjenek a világot jelentő pódiumra és egyben bizonyítsák tehetségüket", fogalmazott a résztvevőket köszöntő üzenetében dr.Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a KASZT fővédnöke. A találkozó utolsó napján, vasárnap délben lépett színpadra a Móka és a kedvezőtlennek tűnő időpont ellenére nagy közönségsikert aratott, de a zsűri tetszését is elnyerte: a produkció különdíjat, Kecskés Zoltán pedig a legjobb mellékszereplő díját kapta meg. "Elgereblyézték a mezsgyét a profik és az amatőrök között", értékelte a látottakat Kubik Anna, aki a szokásoktól eltérően a kulisszák mögé is bement gratulálni az eladóknak. A Móka-féle Bányavirág további sikerek elé is nézhet: meghívást kaptak szeptemberre Sopronba, illetve egy, még nem pontosított időpontra a Budapesti Nemzeti Színházba (!), fesztiváldíjazott produkciók seregszemléjére, tudtuk meg Szabó Jánostól. A Móka az önkormányzat támogatásával utazott Komlóra.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!