Bihar hírei

2016.06.17. 11:44

Ismét elment egy TANÁR

Ifjú, pályakezdő tanárként Ő az elsők között volt, akivel összehozott a jó sorsom. Három évvel volt nálam idősebb csupán, de úgy fogadott be a magyartanárok társaságába, mintha régtől ismertük volna egymást, talán rögtön a fegyvertársat érezte meg bennem.

Ifjú, pályakezdő tanárként Ő az elsők között volt, akivel összehozott a jó sorsom. Három évvel volt nálam idősebb csupán, de úgy fogadott be a magyartanárok társaságába, mintha régtől ismertük volna egymást, talán rögtön a fegyvertársat érezte meg bennem.

Ő akkor Asszonyvásárán volt tanár, én pedig Érkeserűben próbáltam megállni a helyemet. Kezdetben kissé megilletődtem, mert egy szigorú ember fürkészte a tekintetemet, aztán rájöttem, hogy ez valóban szigor volt, de önmagával szemben, így aztán mi, a környezete is átvettük ezt a magatartást, amelyik oly jellemző volt rá. Bevallom, tőle láttam először életemben egy olyan magyar órát, amilyenről az egyetemi oktatónk csak beszélt, de talán ő sem tudott ilyet tartani soha. Akor értettem  meg, miért rajonganak érte a tanítványai. Aztán végtelenül büszke voltam, amikor, nem dicsért meg ugyan, de nem is talált kifogásolnivalót az én óráimban sem.

Nemsokára Érkörtvélyesre került, s igényes munkája nyomán, anyanyelvüket szerető, ismerő és ápoló ifjak  kerültek ki az iskolából, melynek aztán igazgatója is volt egészen nyugdíjazásáig.

Közvetlen kapcsolatot nem tartottunk, de tudtam róla, hogy a magyarságtudat és az anyanyelv megőrzése, az annak tisztaságáért, létéért vívott örökös csata élharcosa volt. Talán egykoron székely ősei álltak így a vártán, és védelmezték az alig megszerzett haza határait.  A felesége, Erzsike, aki szintén magyartanárnő, egy életen át  mellette állt, szükség esetén  lelket öntött bele, két gyönyörű leánya pedig  egy csillogó jövő képét villantotta fel előtte.  Nem csupán a falu  közössége nézett fel rá, de az egész környék, a kistáj emberei is ismerték és elismerték odaadó munkáját.

Mi, egykori  harcostársai és kollégái  tudtuk, hogy,  hozzánk hasonlóan, nehezen élte meg a kisebbségi lét keserveit a kommunizmus idején, állandóan  igyekezett átadni tanítványainak a magyarság-és nemzettudat felemelő érzését, melynek  megélése teszi  igazán magyarrá a magyart. Igazi értelmiségi volt, akihez bármikor lehetett  tanácsért fordulni, tudott vigaszt adni  a rászorulóknak, és, szükség esetén, hozzáértéssel szervezte meg  a közösséget, mutatott utat.

Számunkra Ő volt a példakép,  a Tanár, így, csupa nagybetűvel. Csak 73 évet adott Neki a Teremtő, de mindent megtett, hogy ennyi idő alatt  úgy dolgozzon, hogy emelt fővel állhasson az égi  katedrához.

Nyugodj békében, kedves Orbán József.

Boros József, Érmihályfalva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!