Bihar hírei

2016.05.10. 12:57

Szezonnyitó lovasnapok Keserűben

Második alkalommal tartottak az elmúlt hét végén lovasnapot Érkeserűben. Szombaton volt lovaglás, szekerezés, vasárnap a második térségi fogathajtó versenyt tartották meg.

Második alkalommal tartottak az elmúlt hét végén lovasnapot Érkeserűben. Szombaton volt lovaglás, szekerezés, vasárnap a második térségi fogathajtó versenyt tartották meg.

Tavaly tartottak első alkalommal lovasnapot Érkeserűben, a falunap keretében, ám idén már önálló rendezvény lett, tekintettel arra, hogy Kiskereki községben ebben az évben a községközpont a soros a falunap rendezésében, tudtuk meg Dandé Ottó alpolgármester-főszervezőtől. Szombaton a gyerekeket és a felnőtteket is több programmal várták: összesen 5 helyi fogat várta a szekerezni óhajtókat, közöttük egy pónifogat is, utóbbi persze inkább a gyerekek érdeklődésére tartott számot. Lehetett aztán lovagolni is, az érdeklődés olyan nagy volt, hogy még a délutáni futó zápor sem hűtötte le a lelkesedést. A szekerezés során bejárták a falut, a lovaglás a kultúrház előtti térségben zajlott, ahol gumivárban is levezethették energiájukat a legkisebbek. Az eseményre ellátogattak a szomszédos székelyhídi Gyermek Jézus Gyerekotthon lakói is.

Verseny a focipályán

Vasárnap már a fogathajtó verseny napja volt, melynek megszervezésében és lebonyolításában főszerepet kapott Rákóczi Lajos, a köbölkúti Tulipán SE elnöke, aki - mint minden hasonló alkalommal - a látványos és elegáns sportágra vonatkozóan információval is bőségesen ellátta a közönséget. A publikum a focipálya körül kirakott szalmabálákon ülve követhette nyomon, ahogyan az előzőleg a faluban a szentjobbi huszárok vezetésével egy úgynevezett díszkört tett fogatok egymást váltogatva teljesítették a pályát. Utóbbi 740 méter hosszú volt, a 20 akadály bójáit egymástól 1,70 méterre tették le, a rajtuk volt labdák leveréséért egyenként 3 hibapont járt. Ugyancsak hibapont járt a 3 perc 10 másodperces szintidő túllépéséért. A versenyben a régió 8 fogata versengett akadály és vadászhajtásban: Czégé Zsolt és Máté Lajos (Szalonta), Lávai Zsombor (Szalárd), Petru Fitero (Székelyhíd, 2 fogattal), Sziki Sándor (Hodos), Czentye Tibor (Diószeg), Madarász András (Várad).

Szezonnyitó

A versenyzőkre volt bízva, hogy az akadályokra jobbról vagy balról fordulnak rá, mondta el Rákóczi Lajos, hozzátéve: "a lovassport operettjének" nevezett fogathajtásban a keserűi volt a térség szezonnyitó versenye, ami megmutatta, hogy a hajtók és gazdák mennyit foglalkoztak lovaikkal a téli időszakban. Az eredmények összesítése után Dandé Ottó alpolgármester és Nyiri Sándor polgármester a következőknek adhatta át a díjakat: akadályhajtás - 1. Petru Fitero (2. fogat), 2. Sziki Sándor, 3. Czégé Zsolt; vadászhajtás - 1. Czégé Zsolt, 2. Sziki Sándor, 3. Petru Fitero (2. fogat).

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!