Bihar hírei

2016.05.19. 15:44

Megkezdődött a huszonnegyedik fesztivál

Csütörtök reggel megkezdődött Érmihályfalván a XXIV. Nyíló Akác Napok fesztivál. A hét végén összesen 41 program várja az érdeklődőket, melyek mellett további kiegészítő szórakozási lehetőségek is vannak.

Csütörtök reggel megkezdődött Érmihályfalván a XXIV. Nyíló Akác Napok fesztivál. A hét végén összesen 41 program várja az érdeklődőket, melyek mellett további kiegészítő szórakozási lehetőségek is vannak.

A hagyományokhoz híven, ahogyan már közel negyedszázada mindig, most is a dísz- és haszonállat bemutató nyitotta az összesen 41 programot tartalmazó műsorfolyamot, és akkor még nem beszéltünk a kiegészítő szórakozási lehetőségekről. Az állatkiállítás állandó főszervezőjével, id.dr.Lunczer Jánossal egy darabig együtt figyeltük, ahogyan az óvodás csoportok és a kisebb-nagyobb iskolások osztályai egymást váltogatva jártak-keltek a ketrecek között. Felemlegettük, hogy bizony több esetben is a most osztályukat vezető tanító- vagy óvónők "nem is olyan régen" még maguk is diákok voltak, örülve nem csak a látnivalónak, de annak is, hogy az osztályterem helyett az állatkiállításon mulathatják az időt - és nincs ez másként a mai gyerekekkel sem. Az állatkiállításon egyébként idén is több fajta szarvasmarhát, baromfit, bárányt, kecskét, aranyfácánt lehetett látni, a galambok nagy családját legalább tucatnyi kategória (nevető gerle, pirók, indiai páva, brünni begyes, német dobos, kapuciner, stb.) képviselte.

Megunhatatlan csacsisimogató

A legnagyobb sikere idén is Molnár András bácsi csacsifogatának volt, a kordé elé fogott nagyfülű minden évben nagy türelemmel viseli a simogatás-özönt. Nagy volt a tolongás a pónik körül is, a gyerekek nem unták meg a szekerezést és a pónilovaglást. Mint id.dr.Lunczer Jánostól megtudtuk, idén is legalább 50-60 helyi és környékbeli gazdát szólítottak meg: vegyenek részt a kiállításon, illetve a szombati lovasbemutatón, utóbbiról elöljáróban elárulhatjuk, hogy lesznek meglepetések, eddig nem látott fogatok.

A fesztivál programjában csütörtök délután még ökumenikus istentisztelet szerepelt, este pedig a római katolikus templomban Józsa Domokos orgonaművész, a várad-szőlősi egyházközség kántora koncertezett. Apropó, kiegészítő szórakozási lehetőségek, a további napokon 7 és 11, illetve 16 és 22 óra között hőlégballonozásra (az "órarendet" a légmozgások indokolják), de 10 órától sétarepülésre és ejtőernyős ugrásra is lehetőség van a százholdi focipálya mellett kialakított le- és felszállóhelyen.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!